Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
18-03-2006

МАЙКЪЛ ЛИЙ НЕ Е ИНФОРМИРАН ЗА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ЛОБИСТИ НА МВНР

(english version also available)

Майкъл Лий пред Портал ЕВРОПА: “Не зная какво може да е имала или да не е имала предвид госпожа Чарнота”

Генералният директор на разширяването в ЕК: “Има само един вид членство в Европейския съюз”

ТЕЛЕФОННО ИНТЕРВЮ С Г-Н МАЙКЪЛ ЛИЙ,
16 МАРТ, 17.30 българско време

Въпросите зададе Огнян Бояджиев 

Здравейте, г-н Лий, много Ви благодаря за това, че давате това интервю за Портал Europe.bg.

OK.

Бях Ви изпратил някои въпроси по електронната поща. Бих искал направо да ви задам първия от тези въпроси, за изявлението на г-жа Чарнота.

Задайте Вашия въпрос.

По време на посещението Ви в България, г-жа Чарнота бе цитирана от българските вестници да казва, “Ще бъде изненада, ако приемем [България в ЕС] безусловно през 2007-а”. Това официално изявление на Европейската комисия ли е?

Както посочих по време на посещението си, майският доклад на Комисията ще бъде приет на 16-и същия месец 25-имата комисари, по предложение на г-н Оли Рен. Една от целите на посещението ми в България беше да се запозная на място с фактите, което да допринесе за този доклад. На този етап, не е възможно да се предскажат препоръките, които ще се съдържат в доклада. Когато бях на посещение в България, подчертах, че докладът ще е обективен и неутрален. Но разбира се той трябва да бъде представен на колегията от 25 комисари, преди да бъде одобрен. Така че не мога да коментирам на този етап какво би съдържал докладът.

Вие казахте, че не може да се предскаже. А това, което г-жа Чарнота каза, предсказание ли беше? Тя каза: ще бъде изненада, ако ви интегрираме без условия през 2007. Това не е ли предсказание?

Нямам коментари за това, какво г-жа Чарнота може да е или да не е казала. Аз не съм чул лично коментара и не зная какво може да е имала или да не е имала предвид.

Обсъждахте ли по време на посещението Ви в България с Вашите събеседници обществената поръчка за консултанти и лобисти, които да ускорят присъединителния процес?

Не.

А самият Вие информиран ли сте за това намерение на правителството?

Не.

Мислите ли, че външни консултанти или лобисти наистина биха могли да допринесат за по-бързото присъединяване на България в ЕС?

Зависи от всяка държава да реши какъв вид... подкрепа й е необходима от частния сектор. Наистина не мога да взема становище за това.

Един от проблемите тук, дискутиран от европейските експерти в България, е ратификационният процес на Договора за присъединяване в националните парламенти на страните – членки. Понякога той се окачествява като твърде бавен. Имате ли наблюдение върху неговата скорост?

Вярвам, че актуалната картина е – 14 страни – членки са ратифицирали Договора. Както знаете, ние имаме 25 страни – членки, така че останалите 11 не са (го ратифицирали), а вярвам, че процедурата е започната в някои страни – членки. Така че ми се струва, че този процес е в ход и че доста повече от половината страни – членки вече са го ратифицирали.

Дали други държави измежду 10-е, присъединили се към Съюза през 2004 г., са използвали помощ от външни консултанти, ако Ви е известно?

Нямам представа.

Как разбирате термина “пълноправно членство” (‘full membership”) в ЕС: Снощи в телевизионно интервю, министър-председателят Станишев употреби термина “пълноправно членство” много пъти. Ако бъдат задействани предпазните клаузи, би ли било пълноправно членството ни?

Има само един вид членство в Европейския съюз. Ако погледнете историята на Европейския съюз от самото й начало, няма друг тип членство.

Значи, можем да заключим, че терминът “пълноправно членство” не е напълно правилен?

Няма друг тип членство в Европейския съюз. Например, няма такова нещо като асоциирано членство. Има някои страни, които имат споразумения за асоцииране с Европейския съюз, и понякога, разговорно, страните, които имат споразумения за асоцииране, биват наричани асоциирани членки, например. Но на практика, или си член на Европейския съюз, или не си член на Европейския съюз. Няма друга форма на членство.

Една депутатка от Европейския парламент, г-жа Елс де Гроен от Зелената партия, холандска депутатка, критикува днес и вчера бившия министър-председател Сакскобургготски, заявявайки, че е свързан с корупционни механизми по време на мандата му като премиер. И тя официално е попитала Европейската комисия по този въпрос. Дали трябва – на този етап според Вас – да бъде правен коментар от страна на Комисията?

Не съм виждал въпроса и той не е отнасян до мен.

Тя (му) приписва и други случаи на евентуална корупция в България. И все пак, това ли е главният проблем на сегашното и предишното правителство?

Факт е, че борбата срещу корупцията в общ смисъл е приоритет на българското правителство и тя е въпрос, който фигурираше в нашия мониторингов доклад от октомври. И например при последното ми посещение в България, една от основните теми, дискутирана с моите събеседници, беше борбата с корупцията. Това е важен въпрос, който ангажира и ЕС, и България.

И последното нещо, което тя казва, е че Румъния ни изпреварва с последното развитие около бившия министър-председател (Настасе). Съгласен ли сте с това твърдение?

Нямам коментар по това.

Благодаря Ви много за това интервю.

Въпросите зададе Огнян Бояджиев

Биография на г-н Майкъл Лий:

Националност:Британец
Образование:B.A по политически науки.
Оксфордски университет
PhD по политически науки M.I.T
Професионален опит в европейските институции:От 2006 – Генерален директор Разширяване
2003- 2005 Заместник-генерален директор, Генерална дирекция Външни отношения, отговарящ за европейската политика за добросъседство, отношенията с Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия, Близък изток и Южно Средиземноморие.
2000- 2003 Директор, Генерална дирекция Разширяване, Турция, Кипър, България, Малта, Румъния.
1998-2000 Директор (1999), Преговарящ с Чешката република, екип за преговори за присъединяване
1993-1998 Член на кабинета на комисаря Ханс ван ден Брук
1989-1992 Член на кабинета на г-н Франс Андриесен, вицепрезидент
1988-1989 Член на кабинета на лорд Кокфийлд, вицепрезидент.
1985-1988 Генерална дирекция за Външни отношения. Хоризонтален отдел Отношения със севера и юга
1982-1985 Генерална дирекция Информация. Преса и информация, отговарящ за Великобритания, Ирландия и Дания
1980-1982 Генерална дирекция за Рибарство, Европейска комисия. Международни преговори за рибарство, двустранни и многостранни
1977-1980 Генерална дирекция за Външни отношения, Генерален секретариат, Съвет на европейските общности
Професионален опит преди европейските институции:1976-1977 асистент професор по международни отношения в университета Джон Хопкинс
1974-1976 Лектор по международни отношения в университета Съсекс



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.