Europe.bg
  Начало - Библиотека - Европа от А до Я
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Европа от А до Я

  • A+
  • A-

Съветът на Европа

Европейският конгрес в Хага през май 1948 г. призова да се създаде Съвет на Европа. В него участват различни национални европейски съюзи, транснационални обединения и световноизвестни политици, като Робер Шуман, Алчиде де Гаспери, Пол-Анри Спаак и Конрад Аденауер. Това е часът на раждането на Европейското движение. То бе белязано от дискусиите между федералисти и юнионисти, чийто централен спорен момент бе въпросът за отказа от суверенитет на национално равнище в полза на европейското.
С документа “Политическа декларация” се призова към политическо и икономическо обединение на европейските държави при частични ограничения на националния суверенитет. Но при това като цел не се споменава нито създаването на европейска федерална държава, нито европейска конституция. Въпреки това няколко точки от Хагската резолюция придобиват такова значение, че по-късно са практически реализирани в рамките на Съвета на Европа. Към тях се числят Европейската конвенция за защита на човешките права и на основните свободи, Европейският съд за правата на човека и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Самият Съвет на Европа се състои от споменатата Парламентарна асамблея, в чиито рамки последователността в работата се осигурява от Постоянен комитет и от специализирани комитети за определен брой работни области. Изпълнителен орган и орган за вземане на решения е Комитетът на министрите, който се състои от външните министри на страните членки, съответно от техните заместници. Той се допълва от т.нар. Комитети на правителствените експерти. Генералният секретариат е без самостоятелни задачи и като единствен постоянен орган изпълнява функции по обслужване работата на Комитета на министрите и на Парламентарната асамблея. Последната избира Генерален секретар, който е отговорен пред Комитета на министрите. Насочените към публиката изявления на Съвета на Европа се наричат конвенции. Те не са правни актове. Освен държавите членки към тях могат да се присъединят и трети страни. Конвенциите имат апелативен характер - това означава, че те призовават подписалите ги държави да приспособят своето национално законодателство към съдържанието на конвенциите.



Европа от А до Я


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.