Europe.bg
  Начало - Библиотека - Европа от А до Я
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Европа от А до Я

  • A+
  • A-

Развитието на институциите на ЕО

През 70-те години развитието на институциите на ЕО се характеризира със застой. Комисията, замислена като изпълнителен орган на ЕО, като ядро и двигател на интеграцията, в нарастваща степен се бои от противопоставяне на Съвета на министрите, в който предимство имат интересите на отделните страни. Френският президент Жискар д’Естен характеризира тогава Комисията като звено за управление, Парламента - като законодателен орган, а Европейския съвет като “изпълнителен орган” на Общността. Европейският съвет възниква през 1974 г. - извън договора - съгласно решение на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕО и в бъдеще е трябвало да заседава най-малко два пъти годишно. Той определя основните насоки на политиката на ЕО и съществено влияе върху развитието на интеграционния процес. Интензифицирането на ЕПС допълнително допринася за отслабването на Комисията, тъй като външнополитическите въпроси се разглеждат в този нов орган.
От създаването на “Общата асамблея” с Договора за ЕОВС стъпка по стъпка Европейският парламент се освобождава от своята позиция в сянка. Още през 1958 г. депутатите самоуверено преименуват своята асамблея в “Европейски парламент”. Това едновременно е символичен знак, но и поемане на отговорност. Въпросът за преките избори постоянно е поставян от депутатите. Като компенсация за застоя в другите области на интеграционния процес след известни забавяния от 7 до 10 юни 1979 г. в тогава деветте държави членки на ЕО са проведени първите избори за Европейския парламент. Така европейската интеграция преминава на ново качествено равнище. За първи път гражданите на ЕО могат да влияят директно върху формирането на европейската политика. Оттогава Европа вече е тема само от масата за преговорите. От този момент нататък актьорите в европейската политика е трябвало по-осезателно да включат в своето мислене и в своите действия волята на гражданите на Европа. Посредством Парламента - органа за комуникация, действие и контрол - изграждането на европейската идентичност получава нови възможности. Но преди всичко останало този първи избор постига едно - чрез волята на гражданите е легитимирано делото на европейското обединение.
 Въпреки че гражданите на ЕО избират депутати в един Парламент, чиито правомощия дори приблизително не могат да се сравняват с тези на националните парламенти, гласуването в първите европейски избори (62,4% от имащите право на глас европейци участват в тях през 1979 г.) укрепва този единствен демократично легитимиран орган на Общността и повишава относителната му тежест в ЕО.



Европа от А до Я


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.