Europe.bg
  Начало - Библиотека - Европа от А до Я
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Европа от А до Я

  • A+
  • A-

Две ad hoc комисии за подготовка на реформите

Европейският съвет във Фонтенбло назначава две ad hoc нови комисии по реформите - “Европа на гражданите” и за институционални въпроси.
Комисията “Европа на гражданите”: Сложността на европейския интеграционен процес утежнява достъпа до обединена Европа. Сложната специализирана терминология, многообразно разклонените институции, дистанцираното намиране на решения - всичко това са частични обосновки за голямото разстояние между гражданите и ЕО. Сложните политически системи често предават информация, намерения и разбирания с помощта на символи и не на последно място по обиколния път на персонализацията. На Общността липсват позитивно натоварени символи. Последиците от това са дефицит на лоялност, идентичност и представителност.
Европейският съвет, който осъзнава базисното значение на поли-тическите символи за съществуването на модерните общества, наз-начава във Фонтенбло една ad hoc комисия, която трябва да подготви и да координира мерки за поощряване на европейската идентич-ност на гражданите на Общността. Ръководството на тази комисия поема италианецът Адонино.
Комисията за институционални въпроси: След като институционалната криза на Общността в продължение на години бе станала постоянна тема както с “Тържествената декларация за Европейски съюз” от юни 1983 г., с проектодоговора на ЕП за създаването на “Европейски съюз” от февруари 1984 г., така и с един френски и с един английски меморандум за бъдещето на Европа, в които писмено бяха изложени няколко мотива за реформи, то Европейският съвет във Фонтенбло прецени от своя страна, че е настъпил точният момент да фиксира по-прецизно контурите на един “Европейски съюз”. С тази задача Съветът натовари една ad hoc комисия за институционални въпроси, ръководена от ирландеца Дуудж. Комисията е трябвало да представи предложения за по-доброто функциониране на европейското сътрудничество в рамките на Общността, както и в областта на политическото сътрудничество и в други области. Още на срещата на върха в Дъблин на 3 и 4 декември 1984 г. комисията представя един междинен доклад със следните предложения, които са представени една година по-късно на срещата на върха в Милано:
 • В институционалната област на ЕП трябва да се предостави, що се отнася до законодателната процедура, действително право за участие във вземане на решенията. Процедурата за гласуване в Съвета се променя така, че като правило се осъществяват гласувания с квалифицирано мнозинство. Само при нови политически начинания и при разширяването на Общността трябва да се прилага принципът на единодушието. Като противовес на гласуването с мнозинство, превръщащо се в основно правило, е предвидено, че за известен преходен период един жизненоважен, внимателно обоснован интерес на отделна държава може да бъде взет под
 внимание. Съветът и Комисията трябва съответно да установяват дали такъв жизненоважен интерес може да бъде признат. 
 • В областта на външната политика се изисква по-тясна обвързаност между външните отношения на ЕО и ЕПС. ЕПС трябва да бъде укрепено със създаването на Секретариат. Междинният доклад призовава за създаването на истински вътрешен пазар и за разширяването на европейската валутна система.



Европа от А до Я


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.