Europe.bg
  Начало - Europe Direct - За бизнеса
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / За бизнеса

  • A+
  • A-

Сливане и поглъщане

Европейските предприятия се развиват в рамките на все по-разширяващ се вътрешен пазар. За да се поддържа тяхната конкурентоспособност някои решават да се обединят посредством сливане или вливане, с надеждата да постигнат пан-европейско присъствие. Макар този вид сливания да могат да имат положително въздействие върху пазара, съществува и вероятността те да станат причина за извращаване на конкуренцията. Този риск оправдава извършването на проверки на включените в сливане предприятия от страна на Комисията или държавата, в зависимост от техния размер.

Европейската комисия е отговорна за контрола върху сливанията от общностен мащаб. Оценката на общностното измерение се осъществява въз основа на критерии, основаващи се на оборотите на включените предприятия (долните прагове). Преди едно сливане от общностен мащаб на стане ефективно, то трябва да бъде обявено пред Комисията и да получи нейното одобрение. Съответният метод за осъществяване на контрол включва една единствена процедура и се асоциира с принципа на обслужване на едно гише. Той изглажда административните процедури и гарантира равнопоставеност в обслужването на европейските предприятия.  Комисията се противопоставя на сливания на предприятия само ако те застрашават конкуренцията значително (заемайки доминантна позиция на пазара, оказвайки антиконкурентно въздействие на олигополистичните пазари и пр.) В повечето случай Комисията все пак оторизира сливанията, с или без допълнителни условия.

Освен това Европейският съюз се опитва да насърчава осъществяването на трансгранични сливания. В тази връзка той осигурява благоприятна за този вид операции среда, особено по отношение на данъчното облагане. Сливането на европейски предприятия също им дава възможност да придобият статут на Европейска компания или Европейско кооперативно дружество. Освен това Европейският съюз е въвел общи правила за правенето на оферта за вливане с оглед на това да се предложи по-голяма сигурност на стопанските субекти  в тази област.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Програми на общността
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.