Europe.bg
  Начало - Анкети
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Анкети

  • A+
  • A-
12-05-2006

ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО: ПРОГНОЗИТЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ (РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА)

Скъпи читатели,

След като в публичното пространство се очертаха 5 сценария за българското присъединяване към ЕС, ние ви призовахме чрез анкета на Портал ЕВРОПА да прогнозирате кога и как, според вас, страната ни ще стане член на ЕС.

Най-много хора смятат, че датата 1 януари 2007 г. – какъвто ангажимент е поело коалиционното правителство – ще бъде постигната, но повечето категорично очакват това да стане със задействана защитна клауза – една или повече от една.

На второ място по численост на предположенията се нарежда най-оптимистичният сценарий – членство от 1 януари 2007 без никакви ограничения.

Вариантът – едногодишно отлагане със задействани защитни клаузи и този без клаузи се подреждат според вашите прогнози съответно на трето и четвърто място.

Най-малко вероятно според читателите на Портал ЕВРОПА е, да се получи забавяне в ратификацията на Договора в някой от националните парламенти.

Днес Ви се струва най-вероятно, че присъединяването ще се случи:

Основният извод: от една страна, стабилно доминират прогнозите за присъединяване на България от 2007 г. със задействани защитни клаузи. От друга страна, 35% от респондентите ни допускат членството ни да не стане факт на датата, поета като обещание от правителството – смятащите така наши читатели са доста повече от най-оптимистично настроените (22% очакват членство през 2007 без клаузи). 65% срещу 35% – така изглежда съотношението между прогнозиращите навременно присъединяване и очакващите едногодишно отлагане.

От момента, в който анкетата бе предложена на вашето внимание, до нейното приключване, се случиха няколко ключови събития, свързани с българската евроинтеграция.

На първо място беше “сагата” с лобиста Шимон Шевес и злополучния възложител – Външното министерство. Неговият ръководител така и не успя да наеме израелския гражданин, който да лобира за навременното ни приемане в ЕС и да осуети забавяне в ратификацията на Договора ни за присъединяване в националните парламенти на някои “проблемни държави”. Неуспялата обществена поръчка, за която Портал ЕВРОПА съобщи първи и продължава да следи системно, доведе до интересно движение на читателските мнения – противно на логиката, не се увеличи делът на прогнозиращите закъснение в ратификационния процес – те останаха най-малобройни в сравнение с другите четири сценария. В крайна сметка външният министър Калфин прецени, че от лобист няма нужда, а ратификациите вървят с добро темпо. Това показва, че не е било целесъобразно да бъде наемана лобискта фирма в толкова закъсняла фаза на присъединителния процес.

Второ, сериозен медиен отзвук предизвикаха докладите на експертите на ЕК по партньорската проверка за правосъдие и вътрешни работи. Портал ЕВРОПА бе сред първите медии, предложил на своите читатели пълните текстове на докладите на Сюзете Шустер, Клаус Янсен и останалите експерти. Докладите, за които първа пред Висшия съдебен съвет съобщи министър Кунева и си навлече някои партийни критики, отправят сериозни предупреждения за проблеми в тези области. Заговори се активно, че ще бъдат задействани защитни клаузи – което на свой ред бе подсилено като ефект върху общественото мнение от изказването на еврокомисаря по разширяването Оли Рен пред депутатите от Външната комисия на Европарламента.  Читателските прогнози не се повлияха и от този скандал – тъй като още преди мненията на Шустер и Янсен да бъдат обнародвани, прогнозите си бяха доминиращи за Сценарий 2 – т.е. за членство през 2007 г., но с клауза (или клаузи). Интересното обаче е, че точно в разгара на скандала с изводите от партньорската проверка нарасна делът на прогнозите за едногодишно отлагане, при това със задействани защитни клаузи. Може би това е знак, че общественото мнение върви поне на крачка пред очакванията на политическите елити... Прочее, съвсем наскоро се появиха анализи и проучвания на неправителствени организации, които обявиха българското обществено мнение за необосновано негативно настроено спрямо съдебната система и престъпността. Според някои НПО, експертите на ЕК се влияят от тези “неаргументирани негативни оценки”, което се отразява в техните доклади.

Трето, поредица от чужди вестници (тон даде румънският “Котидианул”, с журналист от който Портал ЕВРОПА веднага помести интервю) прогнозираха отлагане на България и навременно приемане на Румъния, което предизвика вълна от реакции сред българските политици. Подобен сценарий – приемане през 2008 година, бе предвиден от почти една трета участвали в анкетата ни много преди статията в “Котидианул”.

Други фактори от информационния поток очертаха политическите залози, свързани с евентуално отлагане. Искри прехвърчаха между евро-либерали (членове на които са ДПС и НДСВ) и евро-социалисти (БСП), обвинили председателя на Външната комисия Елмар Брок (ЕНП), че е формулирал “враждебни спрямо България” въпроси, на които Оли Рен даваше устни отговори на 26 април. Очертаха се въпросителни за значението на това, дали в София и Букурещ управляват десните или левите, за отражение върху процеса на реформите. ПЕС и ЕНП извършват свои, независими от ЕК, мониторинги в двете ни страни, но всички политически сили в ЕП казват, че имат доверие на Оли Рен и очакват неговата препоръка на 16 април. При този дебат отчетохме известен ръст в дела на прогнозиращите Сценарий 2 – членство навреме, но с клаузи. По същото време управляващите в София и техните европейски политически другари лансираха тезата, че в предпазните клаузи няма нищо “срамно” и тяхното задействане не трябвало да се тълкува като провал за изпълнителната власт. 

Както ни написа в коментар нашият читател Валери Митев, “основен проблем е инертността на съдебната система, която по принцип бавно се реформира, но въпреки това България е практически готова за членство в ЕС и ще даде своя достоен принос за неговото по-нататъшно развитие.”

Екипът на Портал ЕВРОПА благодари на своите читатели за отзивчивостта.

След тази анкета предлагаме на вниманието ви още по-голямо предизвикателство – да се поставите на мястото на Оли Рен и “да напишете” майския доклад, съобразно вашата оценка за хода на българските реформи...

Междувременно събрахме и десетте най-авторитетни прогнози за петте най-вероятни сценария за едното най-бленувано членство. Съвсем скоро очакваме да видим кой е бил най-точен в прогнозата си...



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.