Europe.bg
  Начало - Европейски съюз - ЕС институции - Децентрализирани органи на ЕС (агенции)
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Европейски съюз / ЕС институции / Децентрализирани органи на ЕС (агенции)

  • A+
  • A-

ЕВРОПЕЙСКА ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ПРОЯВИТЕ НА РАСИЗЪМ И КСЕНОФОБИЯ

Главната мисия на Европейската обсерватория по проявите на расизъм и ксенофобия със седалище във Виена, е да предоставя на Европейския съюз и на държавите-членки обективна, надеждна и сравнима информация и данни относно расизма, ксенофобията и антисемитизма в Европейския съюз. Целта на Обсерваторията е да подпомогне Европейския съюз и държавите-членки в предприемането на мерки, или при формулирането на стратегия за действия против проявите на расизъм и ксенофобия.

Европейската обсерватория по проявите на расизъм и ксенофобия проучва степента и развоя на прояви на расизъм и ксенофобия и анализира техните причини, последствия и влияния. Обсерваторията разработва стратегии за борба срещу расизма и ксенофобията, представя и разпространява примери за добри практики в решаването на тези проблеми.

Европейската обсерватория по проявите на расизъм и ксенофобия управлява Европейска информационна мрежа по въпросите на расизма и ксенофобията, която набира информация на национално ниво. Мрежата «Raxen» включва 25 национални контактни пункта, по един във всяка от държавите-членки. Информацията от националните пунктове се публикува под формата на сравнителни или национални отчети. Европейската обсерватория работи съвместно с институциите на Европейския съюз, междуправителствените организации и правителствата на държавите-членки. Обсерваторията си сътрудничи и с гражданското общество чрез организиране на кръгли маси на национално и европейско ниво. Тя работи по ограничен брой проекти.

Европейската обсерватория публикува годишен отчет в две части: първата част
представя информация за дейностите на Обсерваторията, а втората – информация относно състоянието на проявите на расизъм и ксенофобия в рамките на Европейския съюз.

Европейската обсерватория по проявите на расизъм и ксенофобия бе създадена с Регламент на Съвета (EC) No 1035/97 от 2 юни 1997 г. (OJ L 151, 10.6.1997) и започна дейността си през 1998 г. През декември 2003 г., правителствените ръководители взеха решение да разширят правомощията й, като я превърнат в Агенция на Европейския съюз за човешките права.



 
Заедно
История на ЕС
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.