Europe.bg
  Начало - Европейски съюз - ЕС институции - Децентрализирани органи на ЕС (агенции)
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Европейски съюз / ЕС институции / Децентрализирани органи на ЕС (агенции)

  • A+
  • A-

ЕВРОПЕЙСКА АГЕНЦИЯ ЗА МОРСКА СИГУРНОСТ

През последните години, морски катастрофи край бреговете на Европа причиниха тежки поражения на водите и плажовете, както поради броя на жертвите, така и по отношение замърсяването на околната среда. Европейските институции своевременно взеха решение да бъде създадена специализирана агенция с цел укрепване на предоставените им до този момент юридически инструменти. Агенцията изпълнява консултативна функция по отношение на държавите-членки, и допълваща - по отношение на Генералната дирекция за енергетика и транспорт. В обсега на компетентностите й влизат освен 25-те държави-членки, също така и Норвегия и Исландия.

Агенцията, основана с Регламент (CE) №° 1406/2002 от 27 юни 2002 г., е обърната както към държавния, така и към частния сектор, като многобройни представители на тези два сектора участвуват в Управителния й съвет. Във всекидневните дейности на Агенцията влизат предимно осигуряването на контрол в областта на морската сигурност, фирмите за сортиране и приспособленията за приемане на рискови вещества по пристанищата. Агенцията отговаря, също така, за тясно специализирани въпроси, като обмена на информация по отношение на плавателните съдове и техните товари или съгласуването на методологиите на държавите-членки, прилагани при провеждането на разследвания на катастрофи. От самото й създаване, Агенцията е натоварена с нови отговорности: оперативна роля в поддръжката на държавите-членки в борбата им против всяка вероятност от значително замърсяване на морското пространство, роля в контролирането на сигурността на борда на плавателните съдове (не в пристанищата), отговорност при отчитане на качеството на морското обучение в трети страни. Последната от изброените дейности на Агенцията се състои в привличането на заинтересовани инстанции към по-интензивно сътрудничество в рамките на превантивната им дейност. За постигането на тази цел, Агенцията редовно организира семинари с европейски експерти.

По време на Европейската среща на високо равнище на 13 декември 2003 г., държавните и правителствени ръководители взеха решение седалището на Агенцията да е в Лисабон. От създаването й, тя е установена в Брюксел. 
Заедно
История на ЕС
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.