Europe.bg
  Начало - Тема на месеца
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Тема на месеца

  • A+
  • A-
13-12-2006

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВРЪЗКА /Тема на месеца – 2/

Проучване на Портал ЕВРОПА - втора част.

Утре сутрин - КАКВО КАЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ ПРЕССЕКРЕТАР? ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРВЮ В ЧЕТВЪРТЪК РАНО СУТРИНТА!

Резюме от 1 част:

От 17 до 19 октомври 2005 г. Георги Първанов оглавява официална делегация в САЩ. Лобистка фирма "му помага" да си организира срещите като президент. Става дума за американската фирма McGuire Woods Consulting, дъщерна компания на юридическата фирма McGuireWoods LLP, чийто клиент по това време е българската държавна фирма "Техноекспортстрой". "Техноекспортстрой" държи 24% от консорциума за Автомагистрала "Тракия".

"През октомври 2005 г. по време на посещението на българския президент в Съединените щати, McGuireWoods, която е представител на "Техноекспортстрой" по правни въпроси, помоли своя филиал McGuireWoods Consulting, като проява на любезност, да предостави съдействие във връзка с това посещение. В рамките на срещите с американски представители, бяха дискутирани въпроси за сигурността в енергетиката." Това обясни Камерън Бернард, заместник-вицепрезидент на дъщерната компания.

На 14 април пред БНР Първанов каза: Да, някои страни практикуват много лобизма и имат добри резултати. Ако при нас не се е получило, то е може би защото някой го е правил повече, за да гони собствения си имидж, изграждането на собствения си имидж, отколкото да мисли за националния интерес и за образа на страната. Въпросът за това как изглеждаме в чужбина е много важен. Казвам го във връзка с тежките публикации, които се появиха в последните няколко седмици и които може би са подсказани и оттук, отвътре в страната. Затова ние трябва да търсим начини да променим този образ. Но нека да го правим чрез силите на българската дипломация, а аз мисля, че тя има сили да го прави, чрез българските авторитети в чужбина. Ние не използваме достатъчно този потенциал, нека да заложим на него. Аз съм резервиран наистина към това да се наемат чужди лобистки фирми, защото не съм убеден в добрите резултати от това взаимодействие. А закон за лобизма трябва да има, но с цел да регламентира отношенията между политиците и бизнеса, между политиците и отделните фирми вътре в страната. Защото едно от големите подозрения сега към българската политика, към политиците е, че реализират частни интереси чрез един или друг законопроект, чрез едно или друго свое действие."

Скобата

В тази част на своето разследване, Портал ЕВРОПА отваря една малка скоба, за да поясни на своите читатели какво представлява McGuireWoods Consulting - това е фирмата, която - според регистрите на FARA - години наред съветва официален Букурещ в задокеанската му външнополитическа дейност. Фирмата е лобирала системно за членството на Румъния в НАТО, както и - ако прочетем буквално декларираната в архивите дейност от 2004 г. - "Лобистът е уреждал присъствието на поне едно румънско официално лице на по-значимите американски политически събития". А също така и срещи между румънските управляващи и членове на Конгреса.

Президентската връзка

Портал ЕВРОПА запита регистрираната в Ричмънд (Вирджиния) юридическа фирма защо е поръчала от дъщерната си PR-агенция да съдейства на Първанов за визитата му в САЩ. Попитахме ръководството на компанията също така кой изобщо им е казал, че Първанов ще ходи в САЩ и по каква логика му помагат, при това безплатно?!

McGuireWoods ни каза, че е услужила на Първанов без да има договор за услуги с българската държава или "с когото и да било друг".

Какви са фактите според американската юридическа фирма?

"McGuireWoods LLP има договор с "Техноекспортстрой" за предоставяне на някои правни услуги. Когато McGuireWoods научи, че президентът на България планира визита в Съединените щати, попитахме нашата дъщерна компания за връзки с правителствата - McGuireWoods Consulting - дали би могла да окаже съдействие. Това бе обикновен израз на американско гостоприемство, за което ние не очаквахме да бъдем компенсирани. Предложението ни за известно ограничено съдействие бе прието и ние го предоставихме. С цел да бъдем стриктни спрямо американските изисквания, свързани с предоставянето на услуги на чужди правителства, ние бяхме длъжни да декларираме пред Министерството на правосъдието факта, че сме предоставили това ограничено съдействие, както и паричната стойност на услугите. Така и направихме. Това е вписването, което вие имате предвид. Ако желаете допълнителна информация, по-добре да насочите въпросите си директно към "Техноекспортстрой", тъй като нашите етични задължения не ни позволяват да отговорим повече от това..." Това дословно написа до Портал ЕВРОПА на 21 април Моли Риймс, вицепрезидент на McGuireWoods LLP - Ричмънд, щата Вирджиния.

С аргумента - спазваме етичните правила - от McGuireWoods отказаха да отговорят и на останалите въпроси на Портал ЕВРОПА, а именно - има ли фирмата други български клиенти и кога е била правен съветник на Министерския съвет на България.

Същевременно прес-секретарят на Първанов Бойка Башлиева изрично заяви в отговор на повторно питане на Портал ЕВРОПА:

"Държавният глава не е използвал посредници при подготовката на посещението си в САЩ през 2005 година. Не ни е известно визитите на ниво държавен глава да се организират от лобистки или каквито и да било други фирми. Подобни внушения не само че са неверни, но със сигурност и не създават приятелска атмосфера в междудържавните отношения."

От тук насетне Портал ЕВРОПА продължи проучването си в търсене на връзката между "безплатната услуга" на стойност почти десет хиляди долара, традиционното "американско гостоприемство", българския държавен глава и "недоверието" му в чуждите фирми...

Държавна фирма - държавен глава

Портал ЕВРОПА настоятелно попита шефа на "Техноекспортстрой" следните три неща:

    • Г-н Коцев, имате ли информация за това, да е било отправяно искане от страна на юридическата компания McGuireWoods към компанията McGuireWoods Consulting, последната да окаже съдействие за посещението на българския президент Георги Първанов през октомври 2005 г.?
    • Ако да - знаете ли защо McGuireWoods Consulting е предоставяла такива услуги безвъзмездно; и в какво се е състояло това съдействие?
    • "Техноекспортстрой" участва ли по някакъв начин във външнополитическите изяви на българския държавен глава, и ако да - съгласувано ли е това участие с администрацията на президента Първанов? Задаваме този въпрос, тъй като юридическата компания McGuireWoods е била в договорни отношения с "Техноекспортстрой" по времето на посещението на Г. Първанов в САЩ.

Получихме следния отговор: "От името на изпълнителния директор на "Техноекспортстрой" г-н Емил Коцев бих искала да Ви уведомя, че той научи за съществуването на компанията McGuireWoods Consulting от въпросите, зададени му от Портал Европа. Българската държавна строителна фирма "Техноекспортстрой" е имала договор с юридическата компания McGuireWoods Ltd. и по-специално с клона й в Брюксел за услуги по инфраструктурен проект. По тази причина г-н Коцев счита, че полученият от Вас отговор на 12.04.2006 е достатъчно изчерпателен."

"Дондуков" 1 и "Дондуков" 2

Източници от "Техноекспортстрой" коментираха за Портал ЕВРОПА, че "... ако има някаква връзка между администрацията на президента и McGuireWoods, то тя е пряка", а държавното българско предприятие не било посредничело в нея.

Портал ЕВРОПА обаче разкри, че връзката на американската фирма е не само с президентската администрация, но и с Министерския съвет...

McGuireWoods (компанията-майка), регистрирана във Вашингтон, е била юридически съветник на свои американски клиенти по проекти в сферата на енергетиката в България. Освен това фирмата е била юридически съветник на "Отдела за концесии на Министерския съвет на България" - има се предвид Дирекция "Икономическа и социална политика" на Министерския съвет, в която има звено, занимаващо се с концесиите. Негов директор е г-жа Цветана Каменова. McGuireWoods е изготвила, по поръка на МС в София, проекто-законодателството за нова концесионна програма и развитие на природните ресурси - пише на официалния сайт на компанията.

Припомняме, че "Техноекспортстрой" държи 24% от консорциума за Автомагистрала "Тракия".

На въпрос: "На сайта ви пише, че сте консултирали Министерския съвет за концесиите. Това включва ли Автомагистрала "Тракия"? отговорът на американската фирма бе: "Питайте "Техноекспортстрой".

Портал ЕВРОПА обаче попита направо Министерския съвет:

"Министерският съвет не е ползвал услуги при осъществяване на дейността си на юридически съветници, включително на американската компания McGuireWoods." - изрично казва с официално писмо до Портал ЕВРОПА шефката на Правителствената информационна служба г-жа Генева от името на Дирекция "Икономическа и социална политика" на МС, по-конкретно Отдел "Инвестиции и концесии" към Дирекцията.

В писмото четем още: "Договор между двете страни също не е сключван. Също така няма информация и същата компания да е съветвала МС във връзка с концесията на Автомагистрала "Тракия". Дирекция "Икономическа и социална политика" не е извършвала подготвителни дейности и не е провеждала процедури за предоставяне на концесии, които предполагат ползването на юридически и други консултанти". 

Същото становище потвърди с писмо специално за Портал ЕВРОПА и Георги Йончев, началник отдел "Инвестиции и концесии" в Дирекция "Икономическа и социална политика". Йончев допълни: "Функциите на дирекцията, свързани с концесионната дейност, са определени с Устройствения правилник на МС".

Държавно посещение - енергийни приоритети

В официалното съобщение на президентския прес-секретариат се казва, че в рамките на посещението в САЩ през 2005 г., Георги Първанов и министър Румен Овчаров са се срещнали със секретаря по енергетиката Самюел Болдман.

Прес-службата на Самюел Болдман потвърди специално за Портал ЕВРОПА, че такива срещи наистина са се състояли: с Овчаров разговорът е бил в конферентната зала на Болдман, а с Първанов - по време на коктейл в българското посолство на "Организацията на Американските щати". От Вашингтон ни казаха, че са били обсъждани "последните развития на българския енергиен пазар, газопроводът Албания-Македония-България, ролята на България на енергийния пазар в региона на Югоизточна Европа и българското присъединяване към ЕС."

Други срещи на официални лица от екипа на секретаря по енергетиката Самюел Болдман с български представители в този период - октомври 2005 г. - не е имало, казаха още от офиса на Болдман.

От сайта на Първанов става ясно, че непосредствено след посещението "бяха предприети конкретни стъпки за реализация на изключително важни енергийни и инфраструктурни проекти у нас като "Марица-Изток", проекта АМБО и др." Официалното съобщение казва също, че Първанов се е срещнал с представители на софтуерната фирма "Оракъл", оръжейната "Рейтиън" и енергийната AЕS.

Както четем в сайта на Първанов, по време на посещението си в САЩ през 2005 г. той "потвърди политическата воля на българските политически сили и институции по въпроса за разполагането на американски военни обекти в България и изрази желание за бързо приключване на преговорите"; освен това "потвърди волята на България да бъде солидарна част от световната антитерористична коалиция".

Верен на етичните си принципи, Портал ЕВРОПА предоставя трибуна на всички засегнати страни и очаква техните реакции. Изразяваме готовност както да публикуваме, така и активно да търсим максимално широк спектър от гледни точки по темата.

Утре, четвъртък, очаквайте третата и заключителна част от проучването на Портал ЕВРОПА в "Тема на месеца".

 

По темата 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.