Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Осемнайсетте. Кои да са? - Демократи за силна България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Осемнайсетте. Кои да са? / Демократи за силна България

  • A+
  • A-
13-04-2007

Пламен Цветков

За Европейския съюз

Според Вас в каква степен днес са постигнати целите на основателите на Европейския съюз от 1957 година?

В известен смисъл целите, формулирани през далечната 1957 г. дори са надминати, тъй като създадената тогава Европейска икономическа общност е била замислена преди всичко като митническа уния и като пространство за все по-тясно икономическо сътрудничество. Едва френският президент дьо Гол, който заема поста си през 1958 г., лансира идеята за Европа като трета свръхсила между САЩ и комунистическа Русия, но антиамериканизмът му не се споделя от останалите страни членки на ЕИО - Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург. Идеята и за политическа интеграция придобива все по-конкретни измерения чак през 70-те години на ХХ в., но Великобритания, която влиза в Общия пазар от 1 януари 1973 г., е твърде сдържана към нея. Никак не е за подценяване и това, че до падането на Берлинската стена през 1989 г. евентуалното членство на източноевропейските страни в ЕИО се е смятало за чисто теоретична, ако не и фантастична перспектива. Преките избори за Европейски парламент, които се провеждат за пръв път през 1979 г. и най-вече историческите решения в Маастрихт през 1992 г., превърнали Европейската икономическа общност в Европейски съюз, далеч надхвърлят първоначалния замисъл от 1957 г.

Накъде според Вас трябва да върви ЕС след своя петдесети рожден ден - към повече солидарност или към повече предприемачество? Моля представете Вашето виждане.

Без да подценявам солидарността, ми се струва, че Европейският съюз изпитва остра потребност от повече свобода за предприемачеството. Европейската икономика е спъвана от прекалено голяма държавна намеса, както и от свръхбюрократичната регламентация на Брюксел. Някои американски икономисти дори определят европейската икономика като социалистическа. Оценката е може би пресилена, но ако държавната намеса в икономиката не се ограничи колкото е възможно повече и ако не се опростят брюкселските регламенти нито Европейският съюз като цяло, нито отделните страни членки ще могат да бъдат готови да посрещнат предизвикателствата на все по-ускоряващата се глобализация.

Според Вас България има ли необходимия капацитет за ефективно участие във формулирането на политиките на Европейския съюз?

България има капацитет да участва ефикасно в определянето на политиките на Европейския съюз, стига да се представя от българи, а не от хора, които се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско. Комунистическата номенклатура и кадрите на комунистическата Държавна сигурност са свикнали да изпълняват безпрекословно заповеди, но не и да поемат отговорност за своите решения - това се отнася за манталитета както на БСП, така и на доносниците на Държавна сигурност от ДПС, а също така и на царедорците. Средите, свързани със злополучната тройна коалиция гледат на Европейския съюз по-скоро като на дойна крава и си точат зъбите за митичните еврофондове. В името на това те са готови да се продадат на всеки. От БСП превръщат едва ли не с гордост България в троянския кон на Русия в Европейския съюз, но и Доган и хората му се подчиняват повече на Москва, отколкото на Анкара.

Според Вас трябва ли Европейският съюз да продължи да се разширява?

Да, тъй като твърде много несъмнено европейски държави продължават да са извън Европейския съюз.

Според Вас трябва ли Турция да стане член на ЕС?

В момента Турция не е готова за членство в Европейския съюз. Турското общество е дълбоко разделено, което не е без аналог и със ситуацията в България. Както българите са разделени на безгръбначни русофили и на такива, които поне се опитват да бъдат българи, така и турците се делят на такива, които са възприели изцяло западните ценности с общочовешко значение, от една страна и на ретроградни ислямисти, които дърпат страната назад, от друга. Парадоксът е, че след смъртта на създателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк главният пазител на неговото наследство, направила Турция светска и европейска държава, е армията. Според изискванията на Европейския съюз обаче армията трябва да бъде под граждански контрол, но ако Турция осъществи това, тя рискува да се лиши от най-надеждния си гарант на европейското начало. Проблем създава и това, че Турция дейно поддържа ДПС, което с политиката си на мек терор в смесените райони лишава мюсюлманските ни съграждани от основно човешко право, каквото е правото на тайно и свободно гласуване. ДПС се ръководи от някогашни доносници на Държавна сигурност и се подчинява повече на Москва, отколкото на Анкара, но Турция поддържа ДПС горе-долу по същия начин, по който ние поддържахме Киро Глигоров и Бранко Цървенковски, когато първи признахме независимостта на Република Македония. И в турския случай спрямо ДПС, и в нашия случай спрямо комунистите в Македония се действа според формулата "Знаем, че са негодници, но са наши негодници".

Според Вас трябва ли страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС?

В Европейския съюз задължително трябва да влязат и западните ни съседи - Македония, Сърбия, Черна гора и Хърватия, като членството на Македония е от пряк интерес за България. Може и трябва да се помисли и за членството на Босна и Херцеговина и Албания, а в по-далечна перспектива - и на Украйна.

Одобрявате ли тактиката на Европейския съюз в диалога му с Русия?

Колкото по-диктаторски става режимът в Русия, толкова по-сериозен е рискът Русия да се превърне отново в заплаха за световния мир, да се превърне отново в империя на злото. Европейският съюз не е готов за такава евентуалност и дори не е единен спрямо шантажа на Путин - доказва го готовността, с която предишният германски канцлер Герхард Шрьодер подписа договора за тръба под Балтийско море направо от Русия за Германия, с което да се заобиколи Полша. Путин щедро възнагради Шрьодер, който е само по-скъп от нашите си, български продажници, станали вече прочути като най-евтините политици за купуване в Европа. Стратегията на Европейската комисия за осигуряване на енергийната независимост на Европейския съюз е несъмнено съществена крачка в правилната посока, но е за отбелязване ентусиазмът, с който правителството от пребоядисани комунисти начело с Дюрчани (по-точно Дюрчан) в Унгария поддържа алтернативния руски проект за газопровод, конкурентен на проекта НАБУКО. Очевидно е, че Европейският съюз трябва да бъде много по-твърд спрямо Русия като страна, която не е научила нищо ново и не е забравила старото, страна, в центъра на чиято столица продължава да се поддържа трупът на един диктатор, страна, която нито е скъсала с тоталитарното си минало (а дали е минало?), нито се е отказала от имперския си начин на мислене.

Европейският съюз или Съединените щати отговарят в по-голяма степен на личните Ви разбирания за свобода и демокрация?

Демокрацията, както казва Чърчил, е най-лошата форма на управление с изключение на всички останали. Едно управление не трябва да се мъчи да създаде рай на земята, а да ни предпази от ада, да ни предпази от собствените ни пороци. Както американската, така и европейската демокрация си имат своите предимства и своите недостатъци. В САЩ политиците зависят много по-пряко от избирателите, отколкото в Европа, където кандидатите се определят най-напред от различни партийни централи и едва тогава излизат пред избирателите. Може би по-същественото предимство на американската демокрация пред европейската е това, че американците са дълбоко вярващ народ, докато европейците са забележимо по-безразлични към религията. От друга страна, зависимостта на американските политици от избирателите ги кара да се подчиняват много повече на масовата нагласа, отколкото европейските политици, които при добро стечение могат и да изпълняват и възпитателни функции. Например и в САЩ, и в Европа мнозинството от хората са в полза на смъртното наказание - човекът е кръвожадно същество. В Европа обаче смъртното наказание е премахнато, докато в САЩ не е.

За Европейския парламент

Каква следва да бъде ролята на българските членове на Европейския парламент?

Да отстояват българските национални интереси, да се застъпват за ценностите с общочовешки измерения и същевременно да предпазват България от собствените й продажни рубладжии.

Защо е важно България да има представители в Европейския парламент?

Европейският съюз дава невероятни възможности за международно влиянтие на малки страни като нашата и Европейският парламент е една от институциите, където може най-ефикасно да се осъществява това влияние.

Как виждате бъдещата роля на европейските партии в политическия живот на ЕС и ще повлияе ли тя на вътрешнополитическия живот у нас?

Един пълноценен парламент без партии е немислим и това се отнася с пълна сила и за Европейския парламент. Представителите на Демократи за силна България могат да осъществяват идеите си най-ефикасно в редовете на парламентарната група на Европейската народна партия. Това в никакъв случай не означава безропотно подчинение - доказва го и отказът на Демократи за силна България да откликнат на апела на Пьотеринг да се гласува в полза на Първанов на втория кръг на президентските избори у нас. От друга страна, ако сегашната тройна коалиция, ръководена от съветски поданик, аристократичен мелез и татарин, се реши все пак да отвори архивите на комунистическата Държавна сигурност, това го дължим до голяма степен на натиска на определени депутати от Европейския парламент. Друг е проблемът дали изобщо е възможно слуги на комунистическия режим да отворят доброволно архивите, разкриващи неговите престъпления.

Кои от Ваша гледна точка са най-важните задачи пред Европейския парламент до края на настоящия му мандат?

Да утвърди колкото се може по-скоро стратегията за осигуряване на енергийната независимост на Европейския съюз. Да осъди комунизма като престъпна идеология и система, така както бе осъден националсоциализмът след края на Втората световна война. Да отбележи реален напредък в освобождаването на икономиката от оковите на държавната намеса и на свръхбюрократичната брюкселска регламентация. Да постигне по-широки правомощия и по-ефикасен контрол върху Европейската комисия, която е все пак изпълнителен орган, но с твърде широки компетенции. За оставащите две години и нещо надали може да се постигне повече.

Каква според Вас трябва да е ролята на Европейския парламент в институционалната реформа на Европейския съюз?

Ролята му трябва да бъде основна, още повече че тази институционална реформа задължително трябва да включва и разширяване на правомощията на Европейския парламент.

Как възприемате предложението за излъчване на депутатите в ЕП от националните парламенти, а не чрез пряк избор?

Това е най-голямата глупост, която чувам. Кризата с европейската конституция след отрицателните референдуми във Франция и Нидерландия се дължи най-вече на отчуждаването на Европейския съюз от хората. Европейският парламент е единствената институция, която се избира пряко от гражданите на ЕС и това го прави най-ефикасната институция за приближаване на Европейския съюз до хората. Да не говорим, че такава система автоматично би възпроизвеждала парламентарното мнозинство на съответната страна и в представителството й в Европейския парламент, което ще направи гьонсуратлъкът на сегашните ни управници още по-непоносим. Колкото по-равномерно една власт се разпределя между различните й изборни равнища, толкова по-ограничени са възможностите за злоупотреба с властта.

Подкрепяте ли призивите за установяване на офисите на Европейския парламент само в Брюксел?

Страсбург е символ на европейското обединение, тъй като се намира във Франция, но до самата граница с Германия, като населението му е по-скоро немскоезично, отколкото френскоезично. Страсбург трябва да си остане едно от средищата на европейските институции и поради това, че със струпването на всичките тези институции само в един град Европейският съюз би заприличил скоропостижно на мъртвороден опит да се пресъздадат Съединените американски щати на европейска почва. Това, което е нормално и добре за САЩ, може да се окаже смъртноносно за Европейския съюз, който не е държава и надали някога ще стане държава.

За България

Законът ни за избор на евродепутати според Вас е: хубав, приемлив, лош...?

Лош е, тъй като обезсили както идеята да се спре дирижирания от Доган изборен туризъм, така и възможността на самите избиратели да преподреждат с вота си партийните листи. Наместо с интегрална бюлетина, ще се гласува с бюлетини по партии, което възвръща напълно възможността да се организира така наречената индийска нишка - любим похват и на ДПС, и на БСП.

Каква оценка по шестобалната система бихте написали за евроинтеграционните постижения на последните правителства: Костов, Сакскобургготски, Станишев?

За Костов - 6, а за останалите две правителства - 2. Сакскобургготски и Сергей Дмитриевич, който е шестият съветски поданик, заел премиерския пост в историята на България, направиха всичко възможно, за да провалят членството на България и в НАТО, и в Европейския съюз. Просто геополитиката се оказа по-силна от раболепието на Сакскобургготски, Доган и Станишев пред Москва.

Как ще постигате баланса между българския национален интерес, позицията на партийната група в ЕП, към която принадлежите, и личната си позиция?

На моменти ще бъде трудно, но за да се постигне възможно най-добрият баланс евродепутатите ни трябва да познават както българската, така и европейската история. Например когато в Европейския парламент се повдигна проблемът за правата на "македонското малцинство" в България, можеше простичко да се отговори, че България е готова да направи за македонското си малцинство същото, което Германия е направила за австрийското си малцинство или Нидерландия е направила за фламандското си малцинство.

Как оценявате поведението на българските евронаблюдатели и депутати до сега?

Зависи за евродепутатите на коя политическа сила става дума - тези от БСП, НДСВ и ДПС са срам за България и единствено представителите на Демократи за силна България имат усет както за европейските ценности, така и за българския национален интерес. Тройната коалиция не решава проблемите, тя самата е проблем.

Коя според Вас е личността с най-големи заслуги за европейската интеграция на България?

Иван Костов.

Трябва ли България да направи референдуми за следващите разширявания на ЕС?

Не е задължително, тъй като всяка кандидатура се разисква и съответно отхвърля или одобрява и в Европейския парламент.

Трябва ли България да направи референдум за членството на Турция в ЕС?

Засега този проблем не е актуален.

За Вас

В коя политическа група в ЕП виждате своето място?

В групата на Европейската народна партия.

В коя комисия на ЕП бихте искали да членувате?

В комисията по външните работи, човешките права, общата външна политика и политиката в областта на отбраната, в комисията по свободите и правата на гражданите, правосъдието и вътрешните работи или в комисията за младежта, културата, образованието, медиите и спорта.

Кои чужди езици владеете?

Мога да говоря, да пиша и да чета свободно на френски, английски, немски, унгарски, италиански и руски, а мога да ползвам (да чета) румънски, испански, португалски, фламандски (холандски), полски, чешки, словашки, сръбски, хърватски.

Какви сертификати за владеене на чужди езици притежавате?

Имам диплома от «Alliance française» за френския и диплома от Унгарския културен институт за унгарския. За останалите езици мога да представя единствено съответните общообразователни или университетски дипломи.

Имате ли финансови задължения?

Напоследък съм изтеглил един малък кредит заради предстоящата сватба на големия ми син, но мисля, че няма да имам проблеми с връщането му в близките месеци.

Имате ли участие в стопански и нестопански организации и кои са те?

Не участвам в стопански организации. Член съм на Американската историческа асоциация, на Американската академия за политически науки и на Историческото дружество "Българска орда".

Подавали ли сте декларации по Закона за лицата, заемащи висши държавни длъжности? Готов/а/ ли сте да ни ги предоставите за публикуване?

Не съм подавал такава декларация, тъй като никога не съм заемал такава длъжност. Плащам си редовно данъците и редовно подавам съответната декларация. Не знам дали това би било интересно като публикация. Ако някой реши, може разбира се да публикува и данъчната ми декларация.

Гласувахте ли на първия тур на последните президентски избори?

Гласувах на първия тур за Беронов, но категорично отказах да гласувам на втория тур, тъй като изборът беше между една московска подметка и друга московска подметка. Волен Сидеров казва гласно онова, което Първанов говореше преди няколко години и което комунистите си го мислят на ум и днес.

В колко партии сте членували?

В Демократическата партия, в СДС и за кратко в Християнсоциалния съюз, който беше един нескопосан опит да се създаде алтернатива на Демократическата партия след смъртта на Стефан Савов.

Били ли сте член на партия или младежка организация преди 1989 г.?

Преди 1989 г. не съм членувал в никакви партии и дори не бях член на така наречения Комсомол. Не съм членувал и в ОФ.

Свързан ли сте със структурите на бившата Държавна сигурност?

Не, и това бе проверено още на парламентарните избори през 2005 г., където бях един от кандидатите на Демократи за силна България.

За мъжете: служили ли сте в армията?

Освободен съм от военна служба и не съм служил в армията.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.