Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Осемнайсетте. Кои да са? - ГЕРБ
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Осемнайсетте. Кои да са? / ГЕРБ

  • A+
  • A-
19-04-2007

Владимир Андреев Уручев

Отговорите на въпросите на ГЕРБ са общи. "Кандидатите решиха да отговорят общо като отбор", съобщи предизборният щаб.

ВЪПРОСНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕВРОДЕПУТАТ

за ЕС 

Според Вас в каква степен днес са постигнати целите на основателите на Европейския съюз от 1957 година?

Основната цел на страните учредителки на Европейските общности от 1957 е била да заменят противопоставянето от миналото, особено след двете Световни войни, със сътрудничество и взаимно обвързване и така никога повече да не позволят война в Европа. Тази цел е постигната и сега е немислим военен конфликт между страни членки на ЕС. Към днешна дата, четирите основни свободи - свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора - са постигнати в голяма степен. „Бащите" на ЕС от 1957 са желали такова сътрудничество помежду си, което да бъде модел за развитие на цяла Европа. С петото разширяване, ЕС изпълни голяма част от своя морален ангажимент към бившата Източна Европа. Глобализирането на икономиката, терористичните заплахи, промените в климата подсказват и изискват нови решения и форми на сътрудничество и интеграция в Европа.

Накъде според Вас трябва да върви ЕС след своя петдесети рожден ден - към повече солидарност или към повече предприемачество? Моля представете Вашето виждане.

Ние поддържаме интеграцията и солидарността в ЕС. За нас те са в основата на ЕС и тя не може да бъде заменена само то икономическа прагматичност. ЕС е и трябва да бъде много повече от един икономически съюз, особено в сегашния глобален свят. Европа трябва да се научи да говори с един глас и да стане реална политическа сила на световната сцена. Много са аспектите по които Европа може да бъде пример и мотор на световното развитие. ЕС трябва да върви към повече интеграция, към доближаване до гражданите, към опростяване на механизмите и реформа на институциите.

Според Вас България има ли необходимия капацитет за ефективно участие във формулирането на политиките на Европейския съюз?

Разбира се, че България има капацитет да бъде представена достойно във всички структури на ЕС и да участва активно във формирането на политиките на ЕС. Със сигурност кандидатите от листата на ГЕРБ имат този капацитет! Като страна член на ЕС трябва да участваме активно в създаването на нови и реформирането на съществуващите общи политики. До момента обаче, за съжаление България не е дефинирала ясно своите позиции по редица важни за ЕС въпроси. Основната причина за това е липсата на ясна политическа концепция за управлението на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ. Това е основна пречка пред формулирането на ефективни политики в отделните области както на национално ниво, така и на равнището на Европейския съюз. Днес освен да транспонираме европейското законодателство, вече трябва да участваме в създаването на европейски норми. 

Според Вас трябва ли Европейският съюз да продължи да се разширява?

Да, но след провеждане на институционална реформа. Разширяването не може да бъде самоцел.

Според Вас трябва ли Турция да стане член на ЕС?

Когато и ако изпълнят критериите за членство и успешно приключат преговорите за присъединяване, Турция и страните-кандидати от Западните Балкани ще могат да се присъединят към ЕС. В този процес, българските евро депутати и българската държава като цяло трябва да защитят специфичните български интереси в двустранните отношения с тези страни.

Според Вас трябва ли страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС?

Виж отговора на 5 въпрос

Одобрявате ли тактиката на Европейския съюз в диалога му с Русия?

В отношенията си с Русия Европа трябва да говори с един глас, който все още е в процес на формиране. Политиката на ЕС към Русия не може да бъде продукт на исторически или други комплекси. Отношенията трябва да бъдат предсказуеми. 

Европейският съюз или Съединените щати отговарят в по-голяма степен на личните Ви разбирания за свобода и демокрация?

Важни са правата, свободите и възможностите, които демокрацията ти дава, а не теоретичните модели. Никога не трябва да забравяме, какво означава да живееш без тези права и да не допускаме това повече да се случва.

За Европейския парламент

Каква следва да бъде ролята на българските членове на Европейския парламент?

Те са длъжни да поставят на вниманието на ЕП, проблемите, въпросите, болките и позициите на своите избиратели по всички политики които имат засягат България. Те трябва да работят, за да стане Европа по разбираема за гражданите. Също така според нас евродепутатите трябва да се борят с евроскептицизма и недоверието което застрашава по нататъшната политическа интеграция на ЕС. Да не допускат развитието на европейско законодателство, което да води до загуба на конкуренти предимства на българската икономика. Да се борят за осигуряването на финансиране за общи политики, от които българските граждани имат полза. Чрез своите информационни центрове в страната те трябва да информират от една страна гражданите за ползите и възможностите които ЕС дава на България, а от друга страна трябва да изслушват техните мнения и коментари и препоръки по актуални законодателни инициативи на ЕП.

Защо е важно България да има представители в Европейския парламент?

Защото ЕП има законодателна, бюджетна и контролна власт. Все повече националното ни законодателство ще бъде базирано на европейските норми, създавани в Европейския парламент. Там се разпределят средствата по европейските фондове и програми. Българските евродепутати трябва да направят така, че парите от ЕС да стигнат до България. Особено българските представители в най-голямата фракции на Европейския парламент, тази на ЕНП, имат възможността да запознаят и убедят колегите си в полезните за България законодателни актове и промени и фракцията да препоръча тяхното гласуване в пленарна зала. Така че колкото повече са представителите на България във фракцията на ЕНП толкова по добре ще бъдат защитавани българските интереси в ЕС!

Как виждате бъдещата роля на европейските партии в политическия живот на ЕС и ще повлияе ли тя на вътрешнополитическия живот у нас?

Тяхната роля ще нараства с по голямата интеграция в ЕС. За следващите редовни избори за Европарламент през 2009 ще бъдат представяни от европейските партии, това означава, че те неминуемо ще стават все по популярни и у нас и ще имат своето нарастващо влияние. Постепенно европейските партии ще помогнат за налагането на една култура на диалога, която да измести политическата конфронтация от периода на прехода.

Кои от Ваша гледна точка са най-важните задачи пред Европейския парламент до края на настоящия му мандат?

Завършване на вътрешно институционалната реформа в ЕС, иницииране отново на дискусията за приемане на договор за Конституцията на ЕС, диалог между културите и религиите, инициативи за създаване на една Европа която да е по близо да гражданите, срещу евроскпетицизма и умората от интеграция. 

Каква според Вас трябва да е ролята на Европейския парламент в институционалната реформа на Европейския съюз?

Като най-демократичната институция в ЕС, Европейският парламент трябва да бъде водещ форум за обсъждане на идеите за бъдещето на Европа. ЕП трябва да играе роля за намаляване на администрацията и бюрокрацията в ЕС, да опрости процедурите по вземане на решения, за да може ЕС да е по-ефективен, по-бързо да взима решения и да е по-близък до гражданите.

Как възприемате предложението за излъчване на депутатите в ЕП от националните парламенти, а не чрез пряк избор?

Не го приемаме, това би било връщане назад. ЕС не е междуправителствена организация където просто изпращаме представители. Това е най-демократичната институция на ЕС и неговата законодателна дейност има пряко влияние върху гражданите на ЕС следователно представителите там трябва да се избират пряко от гражданите на ЕС.

Подкрепяте ли призивите за установяване на офисите на Европейския парламент само в Брюксел?

Би било по-ефективно ако ЕП заседава само в Брюксел, но следва да се признае, че в историята на Европа Страсбург носи огромна политическа символика за обединението на стария континент.

За България

Законът ни за избор на евродепутати според Вас е: хубав, приемлив, лош...?

Законът за избор на евродепутати е факт и изборите ще се проведат съгласно неговите разпоредби.

Каква оценка по шестобалната система бихте написали за евроинтеграционните постижения на последните правителства: Костов, Сакскобургготски, Станишев?

Костов - среден (3); Сакскобургготски - среден (3); Станишев - слаб (2).

Как ще постигате баланса между българския национален интерес, позицията на партийната група в ЕП, към която принадлежите, и личната си позиция?

Най-важното за нас е да представляваме интереса на избирателите, в консултации с тях заедно да определим какви са националните интереси, какви са възможните граници на компромиса, който да отстояваме в партийната група и пленарната зала. 

Как оценявате поведението на българските евронаблюдатели и депутати до сега?

Имаше активни и добре представящи България евро наблюдатели в групата на ЕНП. Обаче, тези които ги заместиха - вече като пълноправни евродепутати - са безучастни фигуранти.

Коя според Вас е личността с най-големи заслуги за европейската интеграция на България?

Европейската интеграция на България е процес и не е резултат от усилията само на една личност.

Трябва ли България да направи референдуми за следващите разширявания на ЕС?

Прякото допитване до народа е важен елемент от функционирането на демокрацията. Въпросът за членството на Турция или следващо разширяване на ЕС в момента не е на дневен ред. За съжаление, в България е силно ограничена възможността за референдуми.  

Трябва ли България да направи референдум за членството на Турция в ЕС?

Виж 6.

За Вас

В коя политическа група в ЕП виждате своето място?

ЕНП-ЕД

В коя комисия на ЕП бихте искали да членувате?

В листата на ГЕРБ има подготвени кандидати за всички комисии.

Кои чужди езици владеете?

Общо между нас владеем 11 езика.

Какви сертификати за владеене на чужди езици притежавате?

Нашите сертификати за владеене на чужди езици е нашата професионална реализация. За повече подробности вижте нашите автобиографии.

Имате ли финансови задължения?

Нямаме задължения, които да ни правят финансово зависими.

Имате ли участие в стопански и нестопански организации и кои са те?

Да.

Подавали ли сте декларации по Закона за лицата, заемащи висши държавни длъжности? Готов/а/ ли сте да ни ги предоставите за публикуване?

Някои от нас са и техните декларации за публични в Сметната палата.

Гласувахте ли на първия тур на последните президентски избори?

Някои да, някои не. За факта на гласуване за всеки един от нас е установим по избирателните списъци от първия на последните президентски избори.

В колко партии сте членували?

В момента в листата има хора, които членуват в политическа партия ГЕРБ, БЗНС-НС и безпартийни.

Били ли сте член на партия или младежка организация преди 1989 г.?

Никой не е членувал в БКП.

Свързан ли сте със структурите на бившата Държавна сигурност?

Няма, отговорът на този въпрос да бъде даден от ДКСИ .

За мъжете: служили ли сте в армията?

Някои да, някои не.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.