Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Осемнайсетте. Кои да са? - Мария Стоянова Серкеджиева
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Осемнайсетте. Кои да са? / Мария Стоянова Серкеджиева

  • A+
  • A-
21-04-2007

Мария Серкеджиева

Уважаеми европейски граждани и български избиратели,

Подготвих отговорите на този въпросник с желанието да бъда максимално полезна с информация и становище по въпросите за историята, развитието и политиките на Европейския съюз.

Това не е предизборна агитация, а сериозен анализ в резултат на дългогодишния ми труд и споделен опит от работата по присъединяването на България към Европейския  съюз.

Вярвам в Европейската мечта за единство, просперитет и развитие в общ дом и съм посветила усилията си през последните години на изпълнението на най-вълнуващия проект в световната политика.

Имате възможност за обратна вързка и становище чрез открития ГЛОГ на моята страница : www.mserkedjieva.info

И оставам

Искрено Ваша:
МАРИЯ СЕРКЕДЖИЕВА

Независим кандидат за евродепутат

 

За Европейския съюз

1. Според Вас в каква степен днес са постигнати целите на основателите на Европейския съюз от 1957 година?

В изключително висока степен Европейският съюз постигна целите, които основателите му са си постаявли преди 50 г. Нашият контитент вече не е кървава арена на сблъсък на национални амбиции. Същевременно нашето време издига много проблеми, като тероризмът, организаианата и трансграничната престъпност, нелегалната имиграция, глобалното затопляне и др. които ние, гражданите на Европа, можем да решим само заедно.

2. Накъде според Вас трябва да върви ЕС след своя петдесети рожден ден - към повече солидарност или към повече предприемачество? Моля представете Вашето виждане.

Не мисля, че солидарността и предприемачеството са взаимно изключващи се. Ако в едно общество няма солидарност между гражданите, ще настъпят такива социални проблеми, които неизбежно ще попречат на икономическото развитие. И обратно. Ако чрез държавните органи се извършва прекалено голямо преразпределение, все повече хора ще изпадат в зависимост от социалните програми, а това от своя страна ще задуши икономическото развитие. Трябва да се намери подходящия баланс

3. Според Вас България има ли необходимия капацитет за ефективно участие във формулирането на политиките на Европейския съюз?

България има в Европейския парламент 18 представители - колкото са и на Австрия, например. Пред нас стои предизвикателството да изградим този капацитет през следващите месеци и години .

4. Според Вас трябва ли Европейският съюз да продължи да се разширява?

Мисля, че думата "разширяване" не е най-точната. Тук не става дува ЕС да заема нови територии. По-добре да говорим за интеграция, която идва от латинското integratio или възстановяване на нещо, което е било цяло, но е било разбито. Всяка Европейска страна, има право да се присъедини, след като изпълни необходимите условия.

5. Според Вас трябва ли Турция да стане член на ЕС?

За да отговорим на този въпрос трябва първо да си отговорим на въпроса : "Европейска страна ли е Турция". А смислен отговор на този въпрос може да даде само турския народ. Европейската цивилизация може да проследи своите корени до земите на днешна Турция. Част от този народ живее на Европейска земя от почти 700 години. Те притежават будна интелигенция, нобелови лауреати, активни предприемачи и т.н. Но не са малко и силите, които отхвърлят светската държава и европейските ценности. Турците трябва да направят своя цивилизационен избор. След това трябва да помислим и за капацитета на ЕС за интигрира една страна със 70 милионно население.

6. Според Вас трябва ли страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС?

Несъмнено. Когато през 90-те години на ХХ век народите от Източна Европа отхвърлиха комунистическата диктатура, те не се върнаха към предвоенното си състояние на взаимни вражди и съперничества защото имаха перспективата за членство в ЕС. По това време някои от републиките на бивша Югославия тръгнаха в обратната посока. Загърбиха европейската перспектива и заложиха на едностранно решаване на национални амбиции. И видяхме повторение на ужасите, които в продължение на векове са тровили цяла Европа преди съсдаването на ЕС. Убедена съм, че само перспективата за членство в ЕС може да помири непримиримите противоречия, които все още тровят региона. Но разбира се народите на Западните Балкани трябва да узреят за тази идея. И да се подготвят.

7. Одобрявате ли тактиката на Европейския съюз в диалога му с Русия?

Русия е крупен износител на енергоизточници. Европа - основен вносител. Интересът на България е ясен - достъпни цени на енергоизточниците. Но това може да се постигне само ако ЕС е единен в преговорите.

8. Европейският съюз или Съединените щати отговарят в по-голяма степен на личните Ви разбирания за свобода и демокрация?

Една от основните задачи на българските  представители в Европейския парламент е да участват компетентно в дебатите за бъдещето на Европа. Европейският съюз е уникална по своята същност организация, в която се съчетават национални и  наднационални организационни принципи и интереси. Оптималното е намиране на баланса между националните интереси и отказа от държавен суверенитет за функционирането на наднационалната структура. И по този въпрос следва да се постигне единомислие сред държавите членки.

За Европейския парламент

1. Каква следва да бъде ролята на българските членове на Европейския парламент?

Няма да е лесна. Те трябва едновременно да защищават интересите на България в Европейския съюз, но и интересите на Европейците в световен мащаб. Вече сме част от една световна икономическа сила. Ролята на Европейския съюз, а оттам и на България ще нараства

2. Защо е важно България да има представители в Европейския парламент?

Защото това е същността на демокрацията - да има гражданско представителство. Политиката на ЕС вече 17 години предопределя много от събитията, които се случиха в България. Закриването на четири блока от АЕЦ Козлодуй е само най-видимото и може би най-болезненото последствие. От сега нататък и ние ще участваме в определянето на политиката на ЕС- чрез хора разбиращи и знаещи. А сред институциите определящи политиката на ЕС, ролята на Европейския парламент ще расте.

3. Как виждате бъдещата роля на европейските партии в политическия живот на ЕС и ще повлияе ли тя на вътрешнополитическия живот у нас?

Ние винаги ще си останем българи. Но вече сме и европейци. Изграждането на общоевропейска партийна система ще скъси дистанцията между Брюксел и гражданите на съюза. Надявам се този процес да се отрази благотворно и на българската национална партийна система.

4. Кои от Ваша гледна точка са най-важните задачи пред Европейския парламент до края на настоящия му мандат?

Двете основни задачи до 2009 година смятам за приемане на Конституция за Европа и институционалното реорганизиране на Европейския съюз.

5. Каква според Вас трябва да е ролята на Европейския парламент в институционалната реформа на Европейския съюз?

Значителна, имайки предвид, че Европейския парламент е форума за представителство на европейските граждани.

6. Как възприемате предложението за излъчване на депутатите в ЕП от националните парламенти, а не чрез пряк избор?

Категорично съм против!  Трябва да се стремим към Европа на гражданите.

7. Подкрепяте ли призивите за установяване на офисите на Европейския парламент само в Брюксел?

Категорично да! Непрекъснатите совалки между Брюксел и Страсбург поглъща огромни суми, които могат да бъдат употребени по-целесъобразно.

За България

1. Законът ни за избор на евродепутати според Вас е: хубав, приемлив, лош...?

Приет е в последния възможен момент.

2. Каква оценка по шестобалната система бихте написали за евроинтеграционните постижения на последните правителства: Костов, Сакскобургготски, Станишев?

Оценката е написана от Европейската комисия - в резултат на общите усилия на три правителства България е член на Европейския съюз от 01.януари 2007 година.

3. Как ще постигате баланса между българския национален интерес, позицията на партийната група в ЕП, към която принадлежите, и личната си позиция?

Чрез професионално изработена позиция, базирана на добра информираност и вземане под внимание на българските национални интереси.

4. Как оценявате поведението на българските евронаблюдатели и депутати до сега?

Всеки направи това, което е по силите му.

5. Коя според Вас е личността с най-големи заслуги за европейската интеграция на България?

Успехите на България в областта на евроинтеграцията  са колективна заслуга - на много екипи от три правителства, но тези хора остават "зад кадър".

6. Трябва ли България да направи референдуми за следващите разширявания на ЕС?

Ние не проведохме референдум за членството  на България, защо да провеждаме следващи ?

7. Трябва ли България да направи референдум за членството на Турция в ЕС?

Същото смятам.

За Вас

1. В коя политическа група в ЕП виждате своето място?

Изповядвам  християндемократическите ценности.

2. В коя комисия на ЕП бихте искали да членувате?

Може да се членува в повече от една комисия. В най голяма степен на моята квалификация отговарят Комисиите за приемането на Конституция за Европа и Правната комисия. Но един юрист и добър професионалист може да участва успешно във всяка една от комисиите.
 
3. Кои чужди езици владеете?

Преподавам на немски език немско търговско право в Софийски университет "Св. Климент Охридски"; водила съм преговори на английски език , специализирала съм в Европейския институт по публична администрация. Чета руските класици в оригинал. В момента  изучавам френски език.

4. Какви сертификати за владеене на чужди езици притежавате?

Диплома от Немска езикова гимназия с изучаване на немски, английски и руски езици.

5. Имате ли финансови задължения?

Нямам задължения към държавата.

6. Имате ли участие в стопански и нестопански организации и кои са те?

Председател съм на Управителния съвет на сдружение "Евроинтеграция" с мрежа от 31 регионални клуба в страната; Заместник председател на Управителния съвет на Алианс за правно взаимодействие - неправителствено сдружение, обединяващо представители на всички юридически професии; Председател съм на Управителния съвет на сдружение за посредническа дейност "Медиатор".

7. Подавали ли сте декларации по Закона за лицата, заемащи висши държавни длъжности?
Готов/а/ ли сте да ни ги предоставите за публикуване?

Да, като заместник министър на правосъдието 2001 г.

8. Гласувахте ли на първия тур на последните президентски избори?

За сажаление, сред издигнатите кандидати  нито един не можеше да бъде определен като  кандидатът на българското общество. Не намерих своя кандидат - това беше едно болезнено за мен решение.

9. В колко партии сте членували?

В една единствена - БЗНС, до 2001 година. От най-ранно детство бях закърмена с идеалите на тази организация и никога няма да се откажа от тях, но не приемам настоящите лидерски амбиции.

10. Били ли сте член на партия или младежка организация преди 1989 г.?

Да, в ДКМС, където на практика задължително трябваше да се членува.

11. Свързан ли сте със структурите на бившата Държавна сигурност?

Не! Произхождам от семейство на земеделци, репресирани след 9.9.1944 г. Баща ми - Стоян Георгиев Спасов беше народен представител във Великото Народно събрание 1990-1991 г. от групата на БЗНС "Никола Петков" в СДС.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.