Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
04-10-2004

ТУРЦИЯ В ЕВРОПА – ПОВЕЧЕ ОТ ОБЕЩАНИЕ?

Докладът “Турция в Европа – повече от обещание” е подготвен от независима комисия, създадена през март 2004 година с финансовата подкрепа на институт “Отворено общество” и Британския съвет.

Членове на независимата комисия са:
Марти Ахтисаари – председател, бивш президент на Финландия;
Курт Биденкопф, бивш министър-председател на Саксония, Германия;
Емма Бонино, бивш европейски комисар, член на Европейския парламент;
Ханс ван ден Брук, бивш външен министър на Холандия, бивш европейски комисар;
Бронислав Геремек, бивш външен министър на Полша, член на Европейския парламент;
Антъни Гиденс, бивш директор на Лондонското училище по икономика и политически науки;
Марселино Орейа Агирре, бивш външен министър на Испания, бивш Генерален секретар на Съвета на Европа, бивш европейски комисар;
Мишел Рокар, бивш министър-председател на Франция, член на Европейския парламент
Алберт Рохан, докладващ, бивш генерален секретар на външните работи, Австрия.
Целта на независимата комисия е да проучат основните предизвикателства и възможности, свързани с евентуалното членство на Турция в ЕС. Програмата на комисията не включва въпроси, обект на наблюдение на ЕК за нейния редовен доклад.
Докладът представя изводите по отношение на Турция и е лично мнение на членовете на комисията. Той беше представен в Брюксел на 6 септември и заключенията му ще се представят още в Берлин, Хага, Лондон, Барселона, Виена, Рим и Париж.

Резюме на заключения на комисията

1.Преговорите за присъединяване трябва да започнат веднага след като Турция изпълни политическите критерии от Копенхаген. Отлагането би навредило на доверието, с което се ползва ЕС и би нарушило принципа, че споразуменията трябва да се уважават. Турция трябва да приеме, че критериите за присъединяване се прилагат към всички страни-кандидатки и не може да има изключения.
2.Турция е европейско-азиатска държава. Нейната  култура, историята й са тясно свързани с Европа и европейските правителства са приели европейската й ориентация от десетилетия. Турция е фундаментално различна от съседите на Европа в Северна Африка и Близкия Изток и присъединяването й към съюза не е задължително да служи като модел на отношенията на съюза с тези държави. Правителствата на страните-членки са взимали решения за присъединяването на Турция през годините с пълното съзнание за различните условия.
3. Решението, което Европейският съвет ще вземе през декември не е за членство на Турция в ЕС, а за започване на преговорите. Процесът ще бъде дълъг и с времето Турция и ЕС ще се променят, докато се вземе решение за пълноправно членство.
4. Присъединяването на Турция ще допринесе за развитието и на Турция, и на ЕС. Провал на процеса за присъединяване на Турция ще означава не само загуба на важни възможности и за двете страни. Резултатът може да бъде сериозна криза на идентичността в Турция, която да доведе до политическа нестабилност в страната и на границата на ЕС.
5. Независимо от размера и специалните си характеристики, малко вероятно е Турция да промени основно ЕС и функционирането на нейните институции. Най-добрият начин да се отговори на страховете на някои европейски страни от разликите в религиите и културата е Турция да бъде приета в семейството на европейските демокрации.
6. Устойчивостта на процеса на реформи в голяма степен ще зависи от задържането на мотивацията на процеса на присъединяване в Турция.
7. От жизнено значение е турското правителство да упорства в икономическите реформи в сътрудничество с Международния валутен фонд и Европейския съюз. Започването на преговори за присъединяване би увеличило значително доверието в стабилността на турската икономика.
8. По отношение на страха от емигрантска вълна, свободното движение на работници ще е факт след дълъг преходен период, така че правителствата ще имат контрол върху имиграцията дълги години след присъединяването на Турция.
9. След като ЕС многократно е потвърждавал възможността Турция да бъде член на ЕС, тя има основание да очаква да бъде приета в съюза при съответните изпълнени условия.

Пълен текст на доклада на английски език TurkeyInEurope_EN.pdf (159.99 Kb)

Още информация по темата може да видите на страницата на Европейски Институт



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.