Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
15-06-2007

КОЙ, КАК И СРЕЩУ КОЛКО ПРОВЕЖДА ОБУЧЕНИЯ ЗА ПАРИТЕ ОТ СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ – У НАС И В ЕВРОПА

Проучване на Портал ЕВРОПА.

Навсякъде в ЕС има интерес към триста и осемте милиарда евро по цени от 2004 г. - колкото са парите, определени за 27-е страни-членки на ЕС по Структурните и Кохезионния фонд на ЕС до 2013 г.

В новоприета България - и то още от преди присъединяването - също се организират най-разнообразни курсове и семинари за тези, които могат да кандидатстват, както и за тези, които ще администрират процеса. Такива курсове има и в чужбина. Темите са същите, каквито и у нас: предназначението на фондовете, управлението на средствата и кандидатстването. Разликата е в цената, която обучаемите заплащат.

Организациите, които правят програми за обучения относно Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, се стремят да отговорят приоритетно на няколко базисни въпроси: колко са фондовете, кой фонд какво и как подкрепя като проекти, кой може да участва и как става финансирането.

Освен цената Портал ЕВРОПА проучи какви знания дават тези курсове и семинари у нас и в другите страни-членки, и как са организирани те.

Общо

Най-често срещаната форма на обучение по темата са семинарите и курсовете, продължаващи 2 - 3 дни. При завършването на някои от тях, освен знанията, получавате и сертификат за овладяната материя. Но различните организации канят за своите обучения различни лектори и съответно участието в тях става срещу различни цени, които варират от 0 до над 1500 евро на курс.

В страните-членки

Базираната в Париж компания „Welcomeurope" е създадена през 2000 година от френски и холандски експерти, чиято цел е по-тясно сътрудничество между местните участници и европейските институции. Фирмата прави обучения и предоставя консултантски услуги. Една от приоритетните дейности на организацията са именно структурните фондове на ЕС и тяхното управление.Welcomeurope провежда редица семинари в тази област. Едно от обученията им - от месец юни тази година - се нарича "Как да вземем европейски средства?" (How to get European funds?) и е двудневно. Според условията за участие, публикувани на сайта им, таксата за регистрация е 990 евро без ДДС, тя включва участието в двудневен семинар на английски език, ръководство за обучението, методология, 6-месечен интернет абонамент за база данни за европейско финансиране и известяване за финансиране, както и два обяда и две кафе паузи. Семинарът се провежда в Париж. Лекторите са само членове от експертния екип на Welcomeurope.

Обучението е насочено към участници от държавния, частния и нестопанския сектор, които искат активно да участват в развитието и изпълнението на новите европейски проекти. Темата е - средствата, предоставяни на бенефициентите директно от Европейската комисия, и функционирането на структурните фондове. Целта е всеки участник на семинара да опознае „средата на финансирането", да усъвършенства разработването на европейски проекти в партньорство, да идентифицира програми, които са му от полза, да оптимизира документацията за кандидатстване, да популяризира целта на проекта.

Европейският институт за обучение (European Training Institute) е една от водещите организации за обучение и лобиране в Брюксел. Екипът им е съставен от топ експерти и консултанти в различните политики на ЕС. Техният семинар - „Европейско финансиране на една ръка разстояние" (EU Funding at your Fingertips) - също е двудневен, разделен на два модула, всеки от които струва 550 евро, а заедно в пакет излизат  950 евро. Освен това участниците получават и  "Практическо ръководство в Европейския лабиринт" от Даниел Геген. Първият модул е "Нов бюджет - нови възможности" и е фокусиран върху възможностите за финансиране и тръжните процедури. Вторият модул, "Увеличете успеха си в европейските търгове", е насочен към основните тактики, практически цели и печеливши стратегии за успешно кандидатстване за финансиране.  Лектори са Jan Dröge, Ruth Estrada, Ana María Juárez, Charles White. Семинарът се провежда през юни, септември и ноември в Брюксел.

Европа Медия (Europa Media public service corporation) също е известна организация, която прави обучителни програми и курсове за разработване и изпълнение на проекти в Европа. Централата й се намира в Будапеща, Унгария. Лекторите и експертите им са с дългогодишен практически опит. Тяхното обучение "2007-2013, европейски фондове за енергия и околна среда" (2007-2013; EU Funds for Energy & Environment) ще се проведе в Малта на 20 и 21 септември. Стандартната цена е 1490 евро, а ако сте направили заявката си до 1 юни сумата е 1149 евро. В цената са включени таксите за участие, обяд и кафе паузи за двата дни и официалните материали за обучението, но не и настаняването и квартирата. Но организаторите все пак препоръчват на участниците хотел на острова, където нощувката е 155 евро. Програмата е разделена на няколко части. Първият ден започва с преглед на европейските програми и политики за околна среда и енергия и възможностите за финансиране на проекти. Следва дискусия по административните и финансови условия за участие в програмите на Общността. Представят се одобрени, финансирани проекти и практическо ръководство за подготвяне на конкурентни проекти. Вторият ден е отделен за семинар, разглеждащ новите програми, от погледа на опита с предишните. Сред лекторите има експерти, консултанти  и бивши оценители на проекти от Брюксел.

Как е у нас

В България Фондация за реформа в местното самоуправление (ФРМС) съвместно със СУ "Климент Охридски" организира курс за професионална квалификация на тема "Структурни фондове на ЕС. Оперативни програми. Финансиране на проекти за периода 2007 - 2013 г. по линия на Оперативните програми". Цената на курса е 150 лв. с ДДС. В края на тридневното обучение участниците получават удостоверение от СУ. Програмата може да се види на сайта на ФРМС, но за съжаление не са дадени имената на лекторите, които водят обучението. Курсът е през юни.

Бизнес Център "Информа Интелект" ООД и К2 COMPUTER  & CONSULT BULGARIA., LTD организират също през юни, в Студентски град, семинар на тема "Управление на проекти - Европейски структурни фондове". На техния сайт пише, че в семинара се разглеждат "подробно всички възможности за кандидатстване по проекти за помощта от 7 млрд. евро за периода 2007-2013 г. по 7-те оперативни програми." Лектори са Лилия Братоева - консултант по проекти; Петър Терзийски - директор проекти в БТПП; доц. Георги Маринов - преподавател и консултант по проекти в УНСС - София и БСУ - Бургас; Бойко Генчев - консултант по проекти в МИЕ и МФ, и Вихра Андонова - консултант по проекти.  Цената е 270 лв. - за абонати на сп. "Счетоводство XXI" и 300 лв. - за останалите. Цената включва още: кетъринг за трите дни: 2 кафе паузи и обяд (сандвич и безалкохолна напитка); учебни помагала - папки, химикалки, листа, книжки с материали; CD за всеки участник: CD с презентации, слайдове, примерен проект, примерни бюджетни форми и други материали  по темата - ръководство за разработване на проекти; сертификат за преминато обучение по „Управление на проекти" от БТПП и подробна разпечатка на сайтовете  на проектите и програмите, както и кратка информация за всяка от тях.
 
Институции и партии също обучават за европарите. Понякога съвместно. 

Безплатни семинари и обучения се организират и по комуникационната кампания на Министерството на финансите под надслов „Бъдете активни", за която Портал ЕВРОПА многократно писа. Стойността на самата инициатива е 2 500 000 лева (без ДДС).

НДСВ е похарчило 25 хил. лв. за 25 семинара, които разясняват възможностите за използването на еврофондовете и усвояването на средства от тях. Това отчетоха от партията на  последният семинар на 19 април, озаглавен "Европейски перспективи". Около 1000 лева е средната цена на един семинар, в която влизат разходите за наем на зала, за озвучаване, за кафе-паузи, според Аспарух Панов от НДСВ. Лектори в семинарите в страната са били 12 зам.-министри от НДСВ, трима депутати, един министър и др.

ДПС и сдружение на общините "Толерантност" организираха през зимата обучителни семинари под заглавие "Подготовка на местната власт за работа със Структурните фондове на ЕС". В обучението са взели  участие представители на местната администрация, на областните и общински структури на ДПС и МДПС, пише на сайта на партията. В едно от  изказванията си  в рамките на семинара зам. председателят на ДПС Емел Етем подчерта, че четири от предвидените 11 млрд. евро, които ще бъдат предоставени на България до 2013г., са предназначени пряко за българските общини. На това обучение е бил поканен и министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който е представил  европейската политика за опазване на околната среда и приложението й в България. Лектори по темите са били зам. министрите Искра Михайлова, Васил Войнов, Валентин Иванов, Гюнер Рамис, и зам.-председателят на ЦОС на МДПС Ализан Яхова.

От БСП - Добрич съобщават, че в областта ще бъдат разкрити центрове за подготовка, консултация и информация за разработване на проекти, свързани със структурните програми на българското правителство по усвояване на еврофондовете. Консултативният център в Добрич ще се помещава в офиса на БСП, тъй като е разположен в централната част на града. Освен това депутатите от "Коалиция за България" имат по-лесен достъп до министрите от управляващата коалиция и до нужната информация, обясняват на сайта на БСП.

Портал ЕВРОПА ще продължи своето проучване по темата. Ако вие, драги читатели, бихте искали да споделите впечатленията си от курс или семинар, на който сте присъствали, или просто да коментирате темата - моля, използвайте редакционната ни електронна поща.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.