Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-06-2007

РЕАКЦИИТЕ ПО ДОКЛАДА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Портал ЕВРОПА ви представя обобщение на политическите и експертните реакции, след като ЕК оповести доклада за напредъка на България след присъединяването й към ЕС:

Соломон Паси, бивш министър на външните работи (НДСВ): Според мен докладът е обективен и отразява две реалности - първо, реалността в Европа, и второ - реалността в България. В ЕС все още се налага да се плаща данък на общественото мнение в по-скептичните спрямо разширяването държави. Техните обществени мнения имат нужда от по-критични доклади, които да покажат, че ЕС и институциите му са достатъчно нащрек относно процеса на разширяването. Ако този доклад беше писан за България преди 3 години, ако днешната реалност беше оценявана преди 3 години, докладът щеше да е далеч по-оптимистичен,  защото тогавашното обществено мнение в ЕС нямаше нужда от толкова критичен тон. Що се отнася до българската реалност, докладът се опитва да бъде обективен. Това, което е най-важно за нас, е че успяхме да избегнем клаузи и финансови санкции. Подобна дружеска критика може само да ни помогне да ускорим работата си по реформите у дома. Всички доклади, които аз съм следил от 2001 г. насам, откакто нашето правителство пое ръководството на преговорите, без изключение са били от огромна помощ в нашата работа в България. Опитът ни показва, че най-грешното нещо, което може да се направи по отношение на тези доклади, е те да се оспорват, вместо да се вземат като настолна книга.

Надежда Михайлова, бивш министър на външните работи (ОДС): Основната критика в доклада се отнася до политическата воля. В него се заключава, че в България наистина са приети допълнителни закони, но има огромни резерви относно прилагането им. Продължава да се смята, че приложението на законите, което на практика е политическата воля, не е в достатъчна степен.

Антония Първанова, бивш евродепутат, НДСВ: Винаги докладите на ЕК са съдържали критики по отношение на правосъдието и вътрешния ред. Когато има сериозни забележки, естествено трябва да има и отговорни лица. Разбира се, това са фигурите в администрацията, чиито ресори са посочени като проблемни. Трябва обаче да се знае, че организираната престъпност и корупцията не зависят само от министрите и правителството, а понякога и от институции, работещи независимо от тях. Едно-единствено правителство не е в състояние да реши всички проблеми. Отговорност за неуспехите имат и гражданите. Ние като общество сме корумпирани, толерантни към корупцията. Ние участваме в корупцията, в приемането й на всички нива: от нарушаването на правилата за движение по пътищата например, та до най-висшите нива на управлението. Ако обществото няма нетърпимост и нагласа да се справи с корупцията, то тя няма да намалее. Видно е, че управлението на държавата през този мандат върви по-трудно, отколкото при предишния. Управлението не е висококачествено. За критиките в правосъдието не бих посочила като конкретен „виновник" министъра Георги Петканов - според мен той си е свършил работата.

Евгени Кирилов, евродепутат, БСП: Изводът на ЕК в този доклад е, че за такова кратко време не могат да се очакват чудеса. На доклада не може да се гледа като на някаква сензация.  Смятам, че докладът е добър, обективен, главната му цел е да покаже нещата такива,  каквито са. Тази цел е постигната. Обективността на текста е полезна за България. Няма смисъл да се хващаме за конкретни цитати - един говори за положителните, друг за критичните моменти в доклада - същественото е, че трябва да продължим работата, да свършим процеса докрай, което е в интерес както на България, така и на ЕС. Ние имаме стимули от чисто вътрешен характер да продължим, т.е. не че чакаме само ЕК да ни каже критиките. Ще се справим с новите предписания, уверен съм в това, а опозицията затова е опозиция, за да набляга на критиките. Вие знаете, че още през април започна да се вдига шум около този доклад, че ще е „страшен", че ще има клаузи... Трябва да гледаме реално, да преодоляваме това, което имаме да преодоляваме.

Филиз Хюсменова, евродепутат от АЛДЕ, водач на листата на ДПС: "Това е първият доклад за България след приемането ни в ЕС, който проследява работата ни през шестте месеца от началото на годината.  Фактът, че не се предлага да влязат в сила предпазни клаузи е силно мотивиращ за България и е признание за направеното до момента. Това означава, че усилията ни са обективно оценени, но е ясно също, че е нужно реформите да продължат. Смятам, че докладът дава представа за реалните проблеми, които и сами си знаем. Най-незадоволителен е резултатът по провеждането на независими разследвания за корупция по високите етажи на властта и борбата с организираната престъпност. От друга страна, извършеното до момента е добра основа, за да се справим  с изпълнението на препоръките от доклада през идните месеци". (от пресцентъра на АЛДЕ, бел.ред.)

Биляна Раева, евродепутат от АЛДЕ, водач на листата на НДСВ: "През последните шест месеца България доказа, че е полезен и необходим член на Европейския Съюз и че се отнася отговорно към изпълнението на показателите за напредък. На базата на доклада правителството разработва конкретен план за действие с ясно формулирани мерки, който ще бъдат обект на стриктен контрол на най-високо политическо ниво. По този начин, ще направим максималното за отпадането на проблемните области". (от пресцентъра на АЛДЕ, бел.ред.)

И още коментари:

ЮЛИАНА НИКОЛОВА, ДИРЕКТОР НА ЕВРОПЕЙСКИ ИНСТИТУТ:„Ако гражданското общество не се ангажира с процеса на борба с корупцията и организираната престъпност, няма да бъде постигнат успех". „Имаше очаквания сред анализатори и представители на опозицията за един критичен „мониторингов" доклад. Ние вече сме страна-членка и спрямо нас не може да има езикът, който бе използван в докладите преди присъединяването", заяви тя за БНР. Същевременно г-жа Николова коментира, че ЕК, а и българското общество и политици не са били съвсем готови за това, че сме част от общото, при формулирането на проблемите и очакванията.

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР БОРИС ВЕЛЧЕВ смята, че докладът съдържа значителни пропуски. Цитиран от Фокус, Велчев казва: "Там се коментира, че е приет нов Закон за съдебната власт, в който не е предвиден постоянно действащ Висш съдебен съвет", обясни Велчев. И допълни, че не знае откъде може да бъде направен такъв извод. (бел.ред. Законът за съдебната власт в момента минава на второ четене в Народното събрание и все още не е приет. В него се предвижда ВСС да стане постоянно действащ орган). "Странен ми беше начинът, по който е отразен напредъкът на България в противодействието на прането на пари", каза главният прокурор. Той обясни, че в доклада е записано, че присъдите по дела за пране на пари са пет. В действителност, според Борис Велчев, присъдите са 12, от които осем са осъдителни и шест са влезли в сила.

ДЕПУТАТЪТ ОТ ДСБ АТАНАС АТАНАСОВ коментира - „Ето, и след избухването на големите корупционни скандали между изпълнителната и съдебната власт, скандалът между Румен Овчаров и Ангел Александров, вместо да се търси наказателна отговорност, нещата се замазват, а това не може да не се забелязва в Брюксел. Големият проблем на българското правителство остава борбата с корупцията по високите етажи на властта, където няма никакви резултати".

ДЕПУТАТЪТ ДИМИТЪР АБАДЖИЕВ: "Независимо, че се отбелязва напредък, на практика се преповтарят същите критики от доклада през декември 2006, което е провал". Абаджиев коментира още, че не ни е наложена предпазна клауза, само защото Европейската комисия се въздържа от тази мярка.

КАМЕЛИЯ КАСАБОВА, ДЕПУТАТ ОТ НДСВ: "Мисля, че дори твърде много бързаме със Закона за съдебната власт. Не смятам, че сме забавили закона и новия ГПК, защото в цивилизованите страни един кодекс се гради в рамките на цяло десетилетие".

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА, НЕЗАВИСИМ ДЕПУТАТ: "Видно е, че на нито едно ниво не сме успели да се справим с корупцията, както и със скандалите, които избухнаха в съдебната система и в Министерски съвет. Прие се оставката на министъра на енергетиката и икономиката Румен Овчаров, но ние не чухме кои са тези партийни кръгове, които са източвали държавата, не чухме защо той смята, че държавата е в опасност".

ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА, МИНИСТЪР ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ: България получава признание, че направи голяма стъпка напред. Грънчарова отбеляза, че основното постижение са конституционните промени. По думите й обаче продължаваме да имаме проблеми, с които трябва да се справим.

По „Фокус", бел.ред.

Мартин Димитров (ОДС) - Докладът на ЕК за България като анализ е обективен, но като крайни санкции за пореден път Брюксел прави жест и дава още шест месеца на България поне в областта на селскостопанските субсидии да бъде постигнат напредък. Има опасност една четвърт от селскостопанските субсидии да бъдат загубени, ако се покаже до края на годината, че Разплащателната агенция няма капацитет да разплаща и да контролира, което по думите му е съвсем реалистично.

Волен Сидеров (Атака) - Уверил съм се, че европейските структури действат по бюрократичен начин, т.е. те подхвърлят едни и същи критики - винаги атакуват корупцията и съдебната система, без да правят ефективни мерки, които да санкционират съответната държава. Не смятам, че корупцията в България е по- голяма, отколкото във Франция или в която и да е европейска държава. България трябва да използва факта, че ЕС не прилага реални санкции и да направи всичко възможно, за да се въведат отново в експлоатация трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

По News.bg, бел.ред.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.