Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-01-2008

ЕС ОДОБРИ 93 СОЦИАЛНИ И НАУЧНИ ПРОЕКТА В СЕДМАТА РАМКОВА ПРОГРАМА

Европейската комисия обяви първите проекти по "Социални и хуманитарни науки", които ще финансира в Седмата рамкова програма - 2007-2013 г. Получените и одобрени проекти ще си разделят финансиране в размер на 80 млн.евро, съобщи EUbusiness.

Целта на програмата "Социални и хуманитарни науки" е да повиши познанието по основните специфични предизвикателства пред ЕС - това са конкурентоспособността, устойчивото икономическото развитие, заетостта, социалното сближаване, образованието, миграцията и интеграцията. По програмата "Наука в обществото" 28 проекта ще получат финансиране в размер на 21 млн.евро. Проектите са свързани с интегриране на технологии и научни постижения в европейското общество.

Поставен е акцент върху мястото на жените в научните среди. Ще се работи за равенство между половете в държавните и научни органи, които регулират развитието на изследванията.

750 000 евро са отделени за навлизането на младите в научната сфера. Одобреният проект ще изследва и сравнява най-добрите практики.

ЕК дава 900 000 евро за създаването на платформа, която да очертае най-големите научни и технически предизвикателства, така че гражданите да получат по-голяма роля при взимането на решения в научната и технологична сфера.

По най-новия инструмент на социалната програма - "Изследвания в полза на гражданските организация" ЕК е одобрила проект за създаване на граждански форум на международно ниво по въпросите на конфликтите. Целта е да се изследва как социалните конфликти се разпространяват от една държава в друга.

Проект за 1.2 млн.евро ще изследва използването и влиянието на телевизиите на арабски език в Европа.

Описанието на проектите ще бъде публикуване на страницата на CORDIS.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.