Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-03-2008

ФИЛМЪТ НА ВВС ЗА МОГИЛИНО - ЧАСТ ОТ АНТИБЪЛГАРСКА КАМПАНИЯ

По време на дискусия в неделя - "За децата на България - открито и ангажирано" - президентът Георги Първанов заяви, цитиран от Mediapool: „Мен дълбоко ме смути онзи филм, който не е направен с любов към България, който е част, щрих от антибългарска кампания, която не знам кой и с какви цели е провокирал". Изказването на президента бе по повод филма на Кейт Блюит от ВВС "Изоставените деца на България".

"В този филм има неща, които ние си ги знаем не по- зле", коментира президентът и даде за пример репликата на една от жените за целите в работата й - "да го подсушиш, да го облечеш, да го нахраниш". Това не е достатъчно амбициозно за модерна европейска държава, каквато трябва да бъдем, отбеляза Първанов по време на проведената тази неделя в Русе дискусия, част от инициативата на президента "Българските дебати".

Той настоя парламентът да вземе мерки, които да ограничат до минимум практиката за изоставяне на деца, тъй като над 90% от децата в домовете не са сираци. През шест месеца биологичните родители подновяват правата си, което пречи на осиновяването на децата и блокира възможността детето да получи своя нов шанс.

Според президента стратегията за закрила на децата е добра, но в нея
липсват конкретни мерки с отговорници. Той ще създаде работна група за уточняване на 10 - 15 точки за конкретни действия. До средата на юни предстои нова, но по-тясна среща на същата тема, на която да се отчете свършеното и какво предстои до края на 2008 г.

Първанов посочи, че липсва координация поради многото административни структури в това направление, че няма мултифункционални екипи към домовете, съществуват финансови проблеми в тях, и че не е започнало ползването на оперативните програми. Той предложи да се създаде клуб "Приятели", в който българският бизнес и социалните общности, свързани с проблемите на домовете, да работят заедно.

Днес на пресконференция премиерът Станишев пък отговори на въпрос за филма на ВВС: "До голяма степен споделям загрижеността на президента за грижите за децата, особено децата без родители и с увреждания. Правителството както през последните месеци направи немалко за коригиране на съществуващите проблеми, трябва да се направи още повече, за да не остане усещане в обществото, че тези деца са изоставени и не се полагат достатъчно грижи за тях".

Станишев заяви за агенция „Фокус", че споделя мнението на президента, че филмът на ВВС е крайно тенденциозен и изкривява цялостната картина по отношение на грижите за децата.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.