Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-05-2008

ЕВРОПА ПОТВЪРДИ ЗА ОПАСНОСТ ОТ ИЗОЛАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ

Материал на вестник "Дневник". България наистина е получила предупреждения за политически и финансови санкции, включително заплаха да загуби правото си на глас (чл. 7 от Договора от Ница) и замразяване на 11-те млрд. евро, които трябва да получи от Европейския съюз до 2013 г. Това съобщи Елмар Брок, шеф на комисията по външна политика в Европарламента. Той потвърди информацията за заплахата да се приложи чл. 7.                  

Брок допълни, че това предупреждение се отправя от някои страни-членки, включително от германското правителство, и не е случайно, че именно Меглена Плугчиева (бивш посланик в Германия - бел. ред.) е назначена за вицепремиер по еврофондовете, "тъй като има политически и финансови инструменти, с които страните-членки предупреждават България и това са дискусии на политическо ниво".

Само преди три дни вицепремиерът Ивайло Калфин отхвърли възможността към България да се приложи чл. 7, който по думите му е задействан само веднъж в историята на ЕС по отношение на Австрия, след като партията на националиста Йорг Хайдер влезе в управлението на страната.

В опит да се избегнат крайните мерки в петък новоназначеният вицепремиер за контрол на еврофондовете Меглена Плугчиева представи набор от мерки и конкретни действия, с които да се избегне този сценарий. До момента са назначени единствено заместници на освободения програмен ръководител в МРРБ Димчо Михалевски и ръководителя на Централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите Любомир Тушанов. Тяхната работа беше сред основните причини за критичните писма на директора по разширяването в Европейската комисия Майкъл Лий.

Заместници на Михалевски и Тушанов са съответно настоящият заместник регионален министър Савин Ковачев и Иванина Белева. Ковачев беше определен от Меглена Плугчиева като отличен специалист, а Белева като компетентна и консенсусна фигура с голям опит.

Заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски призна и че една от най-големите слабости в системата е Законът за възлагане на обществени поръчки. Затова до 20 май работна група, оглавявана от другия заместник-министър на финансите Атанас Кънчев, ще трябва да представи конкретни предложения за промени. Над тях работят представители на различни министерства, Сметната палата и неправителствени организации.

Друга мярка, предприета до момента, е разделянето на функциите по усвояване на еврофондове в Министерството на икономиката и енергетиката. Досега те се изпълняваха от Нина Радева (от квотата на НДСВ), която отговаряше както за Оперативна програма "Конкурентоспособност", така и за предприсъединителните програми ФАР и ИСПА. Сега ОП "Конкурентоспособност" минава под личния надзор на икономическия министър Петър Димитров (от квотата на БСП).

До 23 май трябва да бъдат направени предложения за структурни и персонални промени в Агенция "Пътища" и във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", а управителните органи по програма ИСПА се намаляват от четири на два, като остават тези в Министерството на транспорта и в Министерството на околната среда и водите.

Портал Европа публикува писмото на Майкъл Лий на български език тук.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.