Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-09-2008

Индекс на корупцията

Във вторник се очаква „Прозрачност без граници” да оповести данните за тазгодишния “Индекс на възприемане на корупцията”. Индексът представлява комбинирано изследване, отразяващо възприемането на корупцията в дадена страна от представители на бизнеса и анализатори, местни и чужди.

Корупционният индекс илюстрира нивото на корупция в публичната сфера в над 100 държави. Индексът е създаден на базата на 17 отделни проучвания и изследвания на тринадесет независими институции и организации, проведени сред представители на бизнес средите и анализатори от отделните страни, включително и проучвания на общественото мнение. Индексът фокусира вниманието върху корупцията в обществения сектор и я определя като злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване. Изследванията, на които се основава индексът, поставят директно въпроси за злоупотребата с държавната власт за реализирането на частни нужди, като се акцентира например върху вземането на подкупи от държавни служители при възлагане на обществени поръчки. Източниците не правят разлика между административна и политическа корупция.

Ценността на Корупционния индекс се определя от факта, че той е продукт на независими едно от друго изследвания, които кумулират възприятията на граждани и външни наблюдатели, на представители на бизнес средите и анализатори на риска. Индексът представлява съвкупност от мненията на тези, които вземат ключовите решения в областта на инвестициите и търговията. Важна последица от публичното оповестяване на Корупционния индекс е, че той съдейства за формиране на обществена чувствителност по отношение на корупцията и допринася за оказване на натиск върху управляващите.

България е включена за първи път в Корупционния индекс на Transparency International през 1998 година със стойност 2.9 пункта. За периода от 1998 до 2002 година изследванията показват бавно, но стабилно повишение на неговите стойности: през 1999 година - 3.3 пункта, през 2000 година – 3.5 пункта, през 2001 година – 3.7 пункта, а през 2002 година е постигната стойност от 4.0 пункта. С този показател страната ни се нарежда на 45 място наред с Полша и Бразилия. За първи път през 2003 година се отчита по-различна тенденция за България – лек спад в индекса до 3.9 пункта, с който страната заема 54 място наред с Чехия и Бразилия. Индексът през 2004 г. е с по-висока стойност 4.1 пункта и с този показател страната се нарежда на 54 място в класацията. През 2005 и 2006 индексът е със стойност 4.0, което нарежда страната съответно на 55 и 57 място, като през 2006 със същия показател е и Салвадор. През 2007 година индексът за България е 4.1, което нарежда страната след Полша и Тунис, на 64 място, пред Хърватия и Турция.

В началото на лятото на 2008 г. , след оповестяването на докладите за напредък на България и Румъния, Transparency International изрази силно безпокойство относно корупцията по високите етажи на властта, организираната престъпност и неефективното управление в България и подкрепа за решението на Европейската комисия да бъдат замразени средства на стойност 500 милиона евро за страната.

С несигурните антикорупционни реформи, предприети след приемането им през януари 2007 година, случаите с България и Румъния показват, че членството в Европейския съюз не е магическо средство за решаване на проблемите. Докладите на Европейската комисия са силно критични спрямо България и Румъния, въпреки че само България ще бъде финансово санкционирана. Румъния се радва на относително по-меко отношение в рамките на този етап от процеса на оценка на напредъка на двете страни, но спешно се нуждае от ускоряване на своите антикорупционни реформи.

Проблемите, подчертани в докладите на Европейската комисия, потвърждават досегашните изводи на Transparency International за двете страни. Според Диана Ковачева, изпълнителен директор на Transparency International – България “Липсата на административен капацитет и политическа воля за предприемане на сериозни антикорупционни мерки възпрепятства техния успех  и ефективното им прилагане. Необходими са незабавни стъпки за спиране на злоупотребите със средства от фондовете на Европейския съюз и за разследване на престъпленията, свързани с корупция“.

Използвани са материали на Transparency International Bulgaria

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.