Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-02-2009

Стремейки се към постигане на „смекчаване”, България забавя и своя, и румънския евродоклад?

Източник: Румънските управляващи (десница) целят отмяна на мониторинговия механизъм; същевременно българските (левица) бавят докладите.
 
Във февруарския междинен доклад за напредъка на България и Румъния в проблемите области няма да бъдат предлагани санкции, единствено ще бъдат отправени препоръки.

Това твърдят два независими източника на Портал ЕВРОПА – в Брюксел и в Букурещ.

Източникът в Румъния, който е видял черновата на докладите, разказа, че техният обем е малък (десетина страници). Според него докладът ще бъде оповестен „на 12 или 13 февруари”, обаче е възможно представянето му да бъде забавено с една седмица.

Това в известна степен потвърждава разясненията, които вчера говорителят на ЕК даде, цитиран от БТА и Mediapool.

Източникът от Брюксел каза, че „българските социалисти ще воюват за съдържанието на доклада” – сиреч отново ще използват начини да смекчат изводите в него по отношение на съдебната реформа. В резултат именно на това действие на София, оповестяването и на румънския, и на българския междинен доклад ще бъде забавено с няколко дни, посочи още източникът в Брюксел.

„Румъния едва ли ще протестира срещу изводите в междинния си доклад”, казва източникът в Букурещ. Според него новото румънско правителство по-скоро ще хвърли върху предишния кабинет вината за критиките в правосъдието.
 
 
Двата източника смятат, че докладът на ЕК ще разкритикува Букурещ за „тенденциите на регрес” в реформите в областта на правосъдието през последните шест месеца. В доклада щяла да се съдържа препоръка за продължаване на наблюдението и на механизмите за мониторинг върху проблемните сфери в правосъдието. Новото правителство в Букурещ, оглавявано от либерал-демократа Емил Бок (ЕНП), обяви като своя цел да извади Румъния от Механизма за сътрудничество и наблюдение по т.нар. „benchmarks” преди последния годишен доклад на ЕК, който ще бъде съставен през юли 2009 г.

В Брюксел се твърди, че Румъния ще бъде по-позитивно оценена от България в сегашните, февруарски междинни доклади. Само една от причините за това, но съвсем не единствена, е симпатията на европейските десни – Европейската народна партия (и председателят на ЕК Барозо е от ЕНП, бел.ред.) към ръководството в Румъния, поясни източникът.

Пред Портал ЕВРОПА източници от Букурещ, които предпочетоха да останат анонимни, заявиха, че „румънските власти в момента са почти сигурни, че Механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде отменен, или поне ще бъдат избегнати финансовите санкции, каквито получава България”, защото „екипът на Барозо е в края на своя мандат”.

Февруарският доклад за Румъния обаче все пак критикува замразяването на средствата по САПАРД, повишаващия се брой измами с евросредства и други негативни тенденции, което правело надеждите на румънските управляващи „доста нереалистични”. Румъния все още е под заплаха от спиране на средства от Европейския съюз, твърдят източниците.

Портал ЕВРОПА припомня – Доклад за напредъка на Румъния по съпътстващите мерки след присъединяването от юли 2008 г.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.