Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-05-2009

Портал ЕВРОПА стартира online-гласуване за нови евродепутати в деня, в който започна официалната предизборна кампания

На 17-ти май започваме избирането на 17-те!

Общо 215 са кандидатите да заемат 17-те места в Европейския парламент, които се полагат за български евродепутати. Датата на вота у нас е 7 юни, неделя.

От днес (17 май) обаче, Портал ЕВРОПА дава възможност на всеки желаещ предварително да упражни правото си на глас.


На ТОЗИ линк читателите на Портал ЕВРОПА са поканени да участват в първите по рода си в родното виртуално пространство предварителни онлайн-избори за новите български членове на Европейския парламент.

Въпросите в анкетата са два. Чрез първия гражданинът посочва предпочитаната от него политическа формация или независим кандидат - припомняме, че имаме регистрирани 13 политически формации и един независим кандидат.


Чрез втория учасникът във виртуалните предварителни избори може лично да напише името на най-достойния според него кандидат измежду тези, които фигурират в регистрираните от ЦИКЕП листи. В разгара на предизборната кампания ще направим "shortlist" с тези няколко имена, които са били посочени от най-много читатели, за да може да ги подложим на своеобразен "втори тур" на преференциално гласуване.

Екипът ни е помолил всеки от кандидатите от всички листи да си направи кратко индивидуално представяне, което да улесни вас, читателите, в този предварителен онлайн-избор. Натискайки върху съответното име, вие ще можете да се запознаете с възгледите на съответния кандидат и с основните факти за него - стига да е предоставил такива.

Резултатът от първите в България предварителни онлай-избори за новите 17 евродепутати ще бъде обявен на 4 юни 2009 г., четвъртък, а след изборния ден ще направим съпоставка между виртуалните и реалните резултати от изборите.

Какво казва законът:
Чл. 81. (1) Бюлетините съдържат:
3. малко квадратче за поставяне на знак, отразяващ предпочитанието (преференцията) на избирателя за конкретен кандидат; в това квадратче е изписан и поредният номер на кандидата в листата.

Между 17.05.2009 и 04.06.2009 г. читателите на Портал ЕВРОПА имат възможност предварително да заявят online своето предпочитание (преференция) за конкретен кандидат!


Целта на инициативата на Портал ЕВРОПА е да окуражи повече граждани да направят информиран избор, така че седемнайсетимата ни нови избраници в ЕП, които ще работят в него за пълен петгодишен мандат, да получат максимално широка представителност.

Редакцията избра за начало на тази анкета 17 май, тъй като това е и денят, в който официално започна кампанията за изборите за български членове на Европейския парламент. За първи път е въведено изискването, на агитационните материали да има информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Този disclaimer трябва да заема 20% от всеки агитационен материал. Припомняме, че не е разрешено използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация.

 

За да избера утре, искам да оценя днес

 


Преди да започнат да избират Седемнайсетте, читателите на Портал ЕВРОПА бяха поканени да оценят Осемнайсетте: да посочат в интернет-допитване кой от досегашните ни евродепутати се представи според тях най-добре през мандата 2007-2009 г. Тази, също първа по рода си гражданска онлайн-оценка, даде възможност за поименно оценяване на всеки от 18-е първи български пряко избрани евродепутати: какво (не) постигнаха те за две години според нашите читатели.


По какво тази оценка се различава и по какво си прилича със самооценката, която Осемнайсетте си поставиха, можете да сравните ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.