Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-02-2010

Коментари за изслушването на Кристалина Георгиева като кандидат-комисар

Позитивни реакции от всички политически цветове на представянето на Кристалина Георгиева в Комисията по развитие на ЕП. ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелените застанаха зад българския кандидат заради "... нейния опит и класа". Нашите евродепутати - "горди, че сме българи". Бойко Борисов и Георги Първанов също с овации към Кристалина Георгиева.

Както описа положението електронното издание „Юропиън войс", „българският кандидат за еврокомисар се представи много по-добре от предшественика си".

Президентът Георги Първанов поздрави Георгиева за успешното представяне със специално изявление, в което се казва, че държавният глава вярва, че тя „с не по-малък успех и компетентност ще допринася за разширяване ролята на ЕС в международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи". „Вярвам, че на новия си пост ще работите настоятелно и неуморно за представяне положителния образ на България като държава-членка на ЕС и за утвърждаване авторитета на Европейския съюз в световен мащаб", подчертава в писмото си президентът.

Министър-председателят Бойко Борисов оцени представянето на Георгиева като перфектно, "в стил ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България". "Радвам се, че моите съветници получават такива високи оценки в Европа и в света", заяви за БТА премиерът.

Докладчикът за изслушванията на еврокомисарите в ЕП Андрю Дъф коментира пред „Дневник" - "Днес г-жа Георгива показа как се прави и че ще е комисар от най-висока класа, в първата линия на политическите инициативи. Това ни радва", поясни той. „След присъединяването на Хърватия към ЕС, ресорът на Кристалина Георгиева би могъл да бъде променен, за да може тя да бъде използвана по-добре", каза още Андрю Дъф (АЛДЕ-Великобритания) за "Дневник".

„Вече нищо не стои на пътя на гласуването на цялата Европейска комисия другата седмица", каза австрийският евродепутат от ЕНП Ернст Щрасер, цитиран от АПА. „Българският кандидат Кристалина Георгиева се представи днес, както се очакваше, професионално и компетентно. Сега съставът на председателя на ЕК Барозу трябва да започне колкото може по-бързо своята работа", поясни той. Щрасер допълни: „Тя има целия необходим опит и познания, за да ръководи успешно ресора за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Георгиева ще бъде обогатяване за цялата Комисия". "След компетентното, убедително и авторитетно представяне на нашия кандидат за еврокомисар, България излиза по- силна от създалата се ситуация след оттеглянето на г-жа Румяна Желева", заяви Д-р Андрей Ковачев, председател на българската делегация в групата на ЕНП, непосредствено след изслушването. "Аз съм уверен, че присъствието на Кристалина Георгиева в колежа на еврокомисарите ще бъде следващата стъпка в утвърждаването на нашата страна в Европейския съюз и ще укрепи доверието на европейските институции към България", каза още г-н Ковачев. Той благодари на бъдещия еврокомисар от името на депутатите от ЕНП, затова, че успя да ни накара да се почувстваме горди като българи."В бъдещата си работа в Европейската комисия г-жа Георгиева ще може да разчита изцяло на нашата подкрепа", подчерта евродепутатът.

Заместник-председателят на Групата на европейските социалисти в ЕП Вероник де Касе и говорителят по въпросите на развитието Тийс Берман обявиха в общо изявление, че „г-жа Георгиева потвърди, че има квалификацията, компетенцията и опита да бъде много добър комисар по хуманитарната помощ". „Тя показа способност да подробен анализ и голямо умение за общуване". Политическата група е готова да работи „в близко сътрудничество" с българския комисар. Българските евродепутати-социалисти описват успешното представяне на Кристалина Георгиева като „един скъпо платен урок за необходимостта от поне минимално европейско мислене и европейски критерии, от които се нуждае българското правителство". „Проблемът /с избора на Румяна Желева - б.р./ беше в изключително неудачната и агресивно и арогантно наложена кандидатка на премиера". Българските социалисти в ЕП са уверени, че „новият състав на ЕК ще бъде гласуван още през следващата седмица и тя ще започне бързо работа, компенсирайки забавянето, наложено заради решението на българския министър-председател".

За разлика от своя предшественик Желева тя показа компетентност, стои за непартийността на хуманитарната помощ и внася необходимия за ЕС прагматизъм, подчерта немският евродепутат социалдемократ от комисията по развитие Норберт Нойзер.

Либералът Иво Вайгл похвали Георгиева и нейната „компетентност и маниери", а немският евродепутат християндемократ Биргит Шнибер-Ястрам подчерта по време на изслушването, че е удоволствие да се дискутира с нея.

Евродепутатът Антония Първанова /АЛДЕ-НДСВ/, която бе един от най-сериозните противници на кандидатурата на Румяна Желева, определи изслушването на Кристалина Георгиева като „изключително убедително". „България ще може да се гордее с комисар в топ 10 в следващите години. Георгиева показа много добро познаване на материята, комуникационни умения, владеене на аудиторията, позитивизъм", поясни тя пред агенция „Фокус". Филиз Хюсменова /АЛДЕ-ДПС/ заяви, че е горда с "отличното представяне на българския еврокомисар". „Две особено важни неща направиха впечатление. Първото е дипломатичността на българския кандидат. Стана ясно, че Кристалина Георгиева вече е провела редица срещи с политици, важни за бъдещата й работата. Второто е нейната компетентност и опит. Кристалина Георгиева показа познаване на принципите на хуманитарната помощ. Ще цитирам думите на един колега, който я определи като „висока класа".
 
Досегашният вицепрезидент на Световната банка Кристалина Георгиева пожъна в сряда по време на своето тричасово изслушване в Брюксел много аплодисменти и комплименти, пише „Меркише Алгемайне". Представители на всички големи политически партии бяха впечатлени с представянето й.

В края на изслушването имаше бурни аплодисменти в залата, пише „Велт Онлайн". Можеше да се види облекчение по лицата на парламентаристите, че Георгиева се наложи така добре. С това вече нищо не стои на пътя на новата Комисия.
 

Как протече изслушването на българския кандидат за комисар в новата ЕК четете в подробности ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.