Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2010

В-к "Дума": "Сринахме се по усвояване на европари"

За деветте месеца на новото управление страната е паднала от 14 на 26 място по оползотворяване на средствата от ОП "Регионално развитие", пише в броя си в петък всекидневникът "Дума".

Само за 9 месеца България е паднала на предпоследно място по усвояване на средства по оперативната програма "Регионално развитие". Това сочи междинен доклад, представен на евродепутатите от бюджетната комисия.

През октомври 2009 г. България е била наредена на 14-о и 15-о място. Докато през април тази година пада на 26-о място, разясни за ДУМА евродeпутатът от левицата Ивайло Калфин.

Той допълни, че става въпрос за междинен доклад за сравнение по плащанията, които страните-членки са усвоили по регионалните фондове. Докладът се базира на процента плащания спрямо полагащите се на страната суми.

Например на нас ни се полагат 6,5 милиарда евро за шестте години, а плащанията са някъде 10 на сто, коментира Калфин. Той каза още, че въпросът ще се разисква по-подробно в бюджетната комисия на ЕП, когато е готов окончателният доклад.

Не става въпрос за възможни санкции, но никак не е маловажен въпросът, че България не усвоява средствата, които й се полагат, смята Калфин. Не само, че не ги усвоява, а се случва точно обратното на това, което говори правителството - върви много по-назад, коментира евродепутатът пред ДУМА.

"Получава се така, защото правителството първо пренареди структурите по европейските фондове. Второ, започнаха едни заплахи в администрацията", коментира Калфин. На въпрос как това би се отразило на бенефициентите, бившият външен министър бе категоричен, че те няма да си получат парите. "И това е резултат на всички спрени договори, блокирани плащания, съмнения, проекти, заплахи в администрацията. Обвиняване на едро, че договорите са сбъркани", смята Ивайло Калфин.

За България следват политически изводи доколко управлението е в състояние да организира и да се справи с усвояването, каза евродепутатът. Калфин обясни още, че тези средства не се връщат в ЕС, а в страните-донори.

ДУМА припомня, че само преди два дни новоизбраният министър, отговарящ за евросредствата Томислав Дончев се похвали, че темпът на усвояването се е увеличил 7 пъти. Той дори се амбицира до есента усвояването на европейските средства да стигне двуцифрено число.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.