Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2010

Изказване на Антония Първанова в дискусията за АЕЦ "Козлодуй"

Като докладчик в Комисията по околна среда, бих искала да изразя своята подкрепа за подхода на Европейската комисия за това предложение и за доклада, както беше гласуван в Комисия.

Аз съм изключително доволна да видя, че линията, която защитавах в моя проектодоклад, е представена в окончателния текст и че сега Европейският парламент може да даде ясен сигнал за удължаване на финансовата помощ на Общността, по отношение на извеждането от експлоатация на блокове 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй".

България е доказала добросъвестно отношение при използването на средствата за извеждане от експлоатация до 2009 година и удължаване на помощта на Общността е необходимо, за да се гарантира безопасно и навременно изпълнение на дейностите по извеждане от експлоатация, извършвани при спазване на най-високо ниво на прозрачност и защита на околната среда.

Пред "Europolitics" Ребека Хармс (Германия - Зелени) казва, че не разбира позицията на някои евродепутати от новите страни-членки по отношение на енергийната сигурност: "Те се страхуват от зависимост от "Газпром", но защо не се страхуват от ядрената зависимост от "Росатом"? - пита Хармс, според която тези нови европейски страни зависят стопроцентово от Русия в сферата на атомната енергетика.Удължаването на финансовата помощ, за мерките за смекчаване на последиците от преждевременното извеждане от експлоатация на четирите реактора, е от особено значение, отчитайки въздействието и последиците върху околната среда, цените на енергията за потребители и сигурността на енергийните доставки в региона.

Имаше известни опити за натиск над това досие поради политически и идеологически причини, но трябва да имаме предвид какви са крайните цели на тази програма, именно гарантиране на безопасно извеждане от експлоатация и справедлива компенсация за България, подкрепа на направените усилия в посока по-устойчива енергийна политика и предоставяне на прозрачност при управлението на проектите и средствата.

В заключение бих искала да подчертая факта, че трябва да се осигури последователност и съгласуваност със стратегиите на Европейския съюз в областта на околната среда и енергетиката, така че използването на финансовата помощ да доведе до добро, ефективно и оптимално извеждане от експлоатация на четирите ядрени реактора, които България затвори.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.