Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-09-2010

Най-важните решения от срещата на върха на ЕС

Държавните и правителствените ръководители на ЕС се споразумяха в четвъртък в Брюксел по следните въпроси, обобщава ДПА:

Ромите: Спорът около експулсирането на хиляди роми от Франция занимаваше срещата на високо равнище непредвидено много. Постигна се споразумение върху много тънка обща линия, а именно Европейската комисия има правото и задължението да наблюдава и следи дали страните-членки спазват европейското общностно право. Взаимният респект е най-важният елемент в отношенията между Брюксел и държавите. Страните-членки взеха под внимание, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се дистанцира от изказването на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. Рединг беше сравнила поведението на Франция с Третия Райх. На следвата среща на високо равнище на ЕС през октомври трябва отново да стане въпрос за интеграцията на ромите.

Южна Корея: Държавите от ЕС утвърдиха едно считано за историческо споразумение за свободна търговия с Южна Корея. Европейски производители на автомобили, машини или хранителни стоки получават по-лесен достъп до притежаващите милиарди пазари на азиатски държави. На 1 юли 2011 г. 98% от митата трябва да отпаднат, размерът на търговията между двете страни трябва да нарасне годишно на 19 млрд. евро.

Пакистан: След катастрофата с наводненията през юни Пакистан може да очаква дългосрочно подпомагане от ЕС. Външните министри се изказаха за по-лесен достъп на пакистански стоки на европейския пазар. За най-важните продукти от Пакистан митата трябва паднат за временен период, колкото е възможно по-скоро. Освен това до 2014 г. Пакистан трябва да бъде приет в кръга от 16 държави, които спадат към особено бедните развиващи се страни.

Пакт за стабилност: В борбата с бъдещи кризи с дълговете Европейският съюз ще наблюдава по-строго от досега бюджетите и конкурентноспособността на страните-членки. Постоянният председател на ЕС Херман ван Ромпой представи на срещата междинни резултати на неговия отдел за специално назначение. През октомври той ще представи и конкретни предложения. Оспорвана е все още темата за санкции за провинили се държави с големи дългове, прекрачили границата за дефицит от 3% от икономическия продукт. Тук има също напредък, беше съобщено. „Работната група е работила отлично. Имаше широк консенсус", заяви Барозу.

Стратегически партньорства: ЕС иска да продължи да подобрява отношенията си с големи държави като Китай и Индия. По тази причина е планирана редица от „важни международни срещи". Европейският съвет установи първи водещи принципи за тези заседания. В бъдеще външните отношения на ЕС трябва да се фокусират засилено в тази посока. През октомври са планирани срещи на високо равнише с Китай и Южна Корея, до края на годината и с Индия.

Израел: Европейският съюз призова Израел да удължи изтичащия след няколко дни на 26 септември мораториум за строеж на еврейски квартали в западна Йордания. В декларация, на която се съгласиха външните министри на ЕС в Брюксел на срещата на върха, се казва, че съгласно международното право кварталите са „незаконни". Затова Израел трябва да удължи мораториума. Външните министри настояха също за прекратяване на насилието в региона, „особено на ракетни нападения и терористични атаки". Конфликтните страни трябва да се научат на „спокойствие и въздържаност" и да оставят всичко, което може да утежни преговорите за мир.
 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.