Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-09-2010

Меркел: Интеграцията е възможна само при спазване на законите

В разговор с „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" германският канцлер и лидер на християндемократите Ангела Меркел обяснява ролята на партията й за интеграцията в Германия. „Ние направихме изучаването на немски език същността на интеграцията, въведохме тестове за даване на германско гражданство, изисквахме езикови познания за идващите по-късно членове на семействата на имигранти и започнахме срещата на върха за интеграцията и исляма. Знам, че все още много не е постигнато в тази област и мога само да насърча всеки да говори ясно за пропуските. Има още доста работа, след като много хора например имат чувството, че вечер не могат да се качат в автобуса или трамвая. В училищните дворове има твърде много насилие. Ние не трябва да го омаловажаваме, трябва да действаме заедно срещу това на ниво държава, провинции и общини".

Канцлерът посочи също, че страната ще продължи да се променя и интеграцията е и задача и за обществото, което приема имигрантите. „Ние си правихме дълги години илюзии. Но джамиите все по-силно ще бъдат част от нашата градска картина. И затова трябва да се занимаем и с въпроса дали да образоваме имами тук в нашата страна, където те да примат принципите на нашата държава и нашия правов ред или и през следващите години да продължат да идват главно от Турция".

По думите на канцлерката темата интеграция вълнува хората в тяхното ежедневие. Федералното правителство работи върху решаването на съществуващите проблеми. За тази цел няма нужда от толкова много нови закони, тези, които ги има, трябва да бъдат прилагани. 10% до 15% от чужденците, които не искат да интегрират, ще бъдат третирани строго. „Който имигрира тук и не иска да посещава интеграционния курс, трябва да носи последици. Ние трябва да изясним на чуждестранните родители, че само образованието възпрепятства децата им да не попаднат в задънена улица. За съжаление това трябва да изясним и на германските семейства, защото езиковите тестове показват, че има и деца от германски семейства, които езиково не са в състояние да следят учебния процес".

„Нашата конституция гарантира свобода на религията. Междувпрочем изисквам да се спазва всеки член на конституцията и нашите закони от всеки. Ние не можем да търпим никакви паралелни общества, в които не се спазват наши основни човешки права като равноправието на мъжете и жените. Само на базата на конституцията можем да живеем заедно в толерантност и респект. Това трябва да приеме всеки, който иска да живее тук", завърши Ангела Меркел.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.