Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
30-11-2010

FT: Европа е усвоила само 10% от фондовете за регионално развитие

Милиарди евро от европейските фондове за регионално развитие остават неизползвани, тъй като правителствата на страните-членки не могат да осигурят собствено финансиране, коментира Financial Times.

Вътрешни документи на Европейската комисия, видени от изданието, показват че ЕС е изплатил само около 10% от 347 млрд. евро, предвидени за регионално развитие за периода 2007-2013г.

Други европейски данни показват, че 8.4 млрд. долара са били похарчени неправилно в предишните два програмни периода. От тези средства са възтановени само 75%. Официални разследвания показват, че десетки милиони евро са били източени от организираната престъпност, включително италианската Мафия.

Изследване на европейските структурни фондове, финансирано от ФТ и Бюрото за разследваща журналистика, откроява няколко сериозни тревоги за начина на изразходване на кохезионните средства, които представляват една трета от европейския бюджет.

Изследването отчита, че сложността и обхватността на програмата води до слаб централен надзор. Огромни международни компании като Кока Кола и Нокиа също се възползват от фондовете, предназначени за малки и средни предприятия. Някои компании се възползват от еврофондовете за да преместят производството си в страни с по-евтина работна ръка, въпреки че това е изрично забранено.

Изследването на Бюрото за разследваща журналистика и FT освен това включва класация за прозрачността на страните-членки при усвояването на европейските средства. Авторите на анализа поставят България на дъното, тъй като властите често публикуват само сканирани документи, които често са нечетливи. За да получи пълен списък с бенефициентите, Бюрото е трябвало да се свърже пряко с българските власти. 

От ЕК посочват, че има няколко причини за ниската усвояемост на фондовете, включително дългия период за избор на проектите и времето за изплащане на парите. „Това не е банка, която трябва да представя баланс във всеки един момент", коментира комисарят по социалните въпроси Ласло Андор.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.