Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-09-2011

Очаква се решението за приемането ни към Шенген да бъде взето на 22 септември

Решение относно датата за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство се очаква да бъде взето на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" на 22 септември в Брюксел. 

„Търсят се допълнителни компромиси, които ще могат да удовлетворят всички страни-членки на ЕС, за да гарантираме, че с влизането в Шенген по никакъв начин няма да създадем предпоставки за увеличаване на миграционния натиск към Европа". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на организираното от български и румънски евродепутати публично изслушване за готовността на двете страни за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщава пресцентъра на МВР.

Участниците в дискусията бяха единодушни, че България и Румъния са изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген. Полският министър на вътрешните работи Йежи Милър заяви, че полското председателство преговаря за постигането на компромис относно влизането на двете държави в свободната зона. Той добави, че България и Румъния са не по-малко подготвени от останалите държави-членки на Шенгенското пространство.

„Вземането на решение за приемане на нашите две страни в Шенгенската зона следва да бъде на базата на покритите критерии. Важно е то да бъде и в синхрон с гаранциите за сигурност и мерките за ограничаване на евентуален миграционен натиск към новоприетите държави", подчерта министър Цветанов.

Очаква се на 22 септември, когато в Брюксел ще се състои заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи", да бъде взето решение относно датата за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

От своя страна министърът на вътрешните работи на Полша Йежи Милер заяви, че гледа с оптимизъм към 22-ри септември, съобщава БНР. „Полското ротационно председателство на ЕС търси компромис със скептичните страни, а преговорите продължават и в момента", съобщи Милер. Той отхвърли възможността България и Румъния да получат по-различен статут в рамките на Шенген.

Българският министър на вътрешните работи определи като добра възможността за поетапно отпадане на границите - първо по въздух и вода, а на по-късен етап - и по суша.

„Решението, което ще бъде взето, надявам се, че ще даде възможност за гарантиране на свободното придвижване на българските и румънските граждани в шенгенското пространство. За мен би било добре ако на първия етап се възприеме това, което е важно - за въздушното падане и морските граници и влизането им в шенгенското пространство. Притесненията на голяма част от европейските държави са това, което би могло да се случи ако влезем в шенгенското пространство и по сухопътни граници, като евентуален имиграционен натиск от страна на Турция и на Гърция".

На фона на тези събития премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви по време на работно посещение в нашата страна заяви, че „България е една от европейските държави, в която публичните финанси са много добре управлявани и по този показател може да бъде наредена дори пред някои от страните от Еврозоната. Поздравявам българското правителство за смелостта и твърдостта, за усилията за финансова дисциплина, които полага и които ще имат огромен резултат в бъдеще".

По време на разговорите Борисов и Юнкер обсъдиха бъдещите перспективи пред страната ни по отношение на еврозоната, присъединяването към Шенгенското пространство, развитието на двустранните връзки, както и политиката за добросъседски отношения в региона, съобщава пресцентъра на МС.

Министър-председателят на Люксембург високо оцени напредъка и развитието на България. „Констатирах, че сте направили огромни усилия външните граници на Европейския съюз да бъдат много добре охранявани. Смятам, че страната ви трябва да стане член на Шенгенското пространство в най-скоро време", заяви Юнкер.

Премиерът на Люксембург, който е и председател на Еврогрупата, смята, че изграждането на добра система за разходване на публичните финанси и финансовата дисциплина са изключително важни. „Това не може да бъде постигнато лесно и в рамките на един мандат", поясни той.

Според него напредъкът на всяка страна зависи от развитието на икономиката и инфраструктурата. Премиерът на Люксембург изрази увереност, че програмата на българското правителство в тази посока е изключително удачна. Друга важна тема, засегната по време на разговорите, беше Черноморската политика за развитие в рамките на регионалното сътрудничество.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.