Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-06-2004

ЩЕ УСПЕЯТ ЛИ 25-ТЕ ДА ПОСТИГНАТ СЪГЛАСИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

Приемането на окончателния текст на новата конституция на Евросъюза и изборът на приемник на председателя на Европейската комисия Романо Проди са главните теми на откриващата се днес среща на върха на ЕС. Това е и първата среща на върха след европейските избори, белязани от ниската избирателна активност. Днес и утре ще стане ясно дали 25-те ще постигнат съгласие по проекта за европейска конституция. Приемането й продължава да е проблематично. Тиери Паризо прави кратък на анализ на ситуацията преди началото на срещата в Брюксел.

Ирландското председателство на ЕС изразява предпазлив оптимизъм. Валери Жискар дЕстен, който начело на Конвента състави проекта за европейска конституция предрече, че този път правителствените и държавни ръководители ще постигнат добър резултат. След големия провал през декември миналата година по-голямата част от представителите на 25-те пристигат в Брюксел с желанието, както те споделят, да приключат този въпрос. 21 от тях претърпяха тежки загуби по време не европейските избори и легитимността им се поставя под въпрос от евроскептично настроената опозиция. Партията на полския премиер например получи едва 10 % от гласовете в неделя. Победителите от вота в Полша го призовават да не отстъпва нищо и да захвърли в кофата сегашния проект за европейска конситуция. Тони Блеър също се нареди сред загубилите изборите и е възможно да радикализира тона, за да докаже, че е най-добрият гарант на британските национални интереси. Най-вероятно е той да опита да запази правото на британско вето по редица въпроси като данъчната система, дипломацията, социална и бюджетна политика. В крайна сметка, единствено Испания на Хосе-Луис Родригес Сапатеро е много по-отстъпчива, отколкото бе през декември 2003. Нищо обаче не показва, че този нов съюзник и заявената добра воля на френско-германската двойка ще бъдат достатъчни, за да получи обединена Европа нова конституция, колкото и малко амбициозна да е тя.

Тиери Паризо с анализ на ситуацията преди началото на срещата в Брюксел. Полша от своя страна настоява конституцията да се позовава на християнските ценности.

Неясни са и изгледите да бъде определен нов председател на ЕК, след като кандидатурата на белгийския премиер Ги Верхофстат, подкрепена от Германия и Франция бе отхвърлена от Великобритания.

(RFI)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.