Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-03-2006

БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В ЕС, НО НЕ ПОЛУЧАВА ПРЕДВИДЕНИТЕ ПАРИ – „МОНИТОР” РАЗПОЛАГА С ДОКЛАДА ОТ ПАРТНЬОРСКАТА ПРОВЕРКА

В доклада от партньорската проверка, с който “Монитор” разполага, заключенията са хаос, безредие, корупция.

Под заглавие „Евроекспертите ни разбиха”, вестникът посочва, че препоръчват предпазна клауза - България влиза в ЕС, но не получава предвидените пари.

Вестник „Монитор” помества и снимка с факсимиле от превода на доклада на евроекспертите.

Положението в съдебната система все още не е задоволително и може дори да премине в драматично състояние на безредие, ако промените в Конституцията бъдат приети. Това заключава евроекспертът Сюзет Шустер в доклада от последната партньорска проверка у нас от февруари. "Монитор" разполага с пълния текст на документа.

Препоръката в него е Еврокомисията да наложи предпазна клауза на България по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Това означава, че България може да бъде приета в ЕС, но няма да получава част от предвидените средства."Големите играчи в съдебната система не само показват очевидна липса на визия, но и липса на техническа способност да осъществят реформа на съдебната система, пише още Шустер. За нещастие, това е вярно даже и за малки промени или допълнения като въвеждането на правната помощ по отношение на граждански и административни дела".
Нежелание и способности за реформа експертите са констатирали и в полицията и НСБОП.

Спешно да се насрочи партньорска проверка в областта на наказателното производство и разследване, препоръчват още те.

Налага се инспектиране на прилагането на новия НПК, както и преназначаването на следователи като прокурори или дознатели, пише Шустер.

Новият НПК влиза в сила от началото на следващия месец. Според него над 90% от разследванията занапред ще се правят от полицаи-дознатели, а не от следователи както досега. По този повод огромен брой следователи в момента се назначават за дознатели, а онези, които имат повече връзки или са извоювали име през годините - за прокурори.

В тази връзка е необходимо е да се провери функционирането на системата за наблюдение на прилагането на новия НПК, в съответствие с ангажимента на България за реформа в съдебната система, пише Шустер.

Към момента заключения и констатации са направили 9 евроексперти. Всички те ще бъдат част от окончателния обединен вариант на доклада за България, който се очаква през май.

От доклада
Дискусията относно броят на поръчковите убийства не е важна. Простият факт, че тези убийства се случват от години е проблемът; дестабилизирането на моралът на обществото, включително на полицията е дори по-голям проблем, който трябва да бъде решаван и може да бъде решен само от България. Отношението към работата, отдадеността на работата определят успеха на борбата с организираната престъпност. НСБОП има реактивно, а не проактивно поведение.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРИЧИНИ ЗА НАЛАГАНЕ НА КЛАУЗАТА:
- различната практика на отделните съдилища в прилагането на законодателството;
- мащабът на недоверието на българското население в тяхната собствена съдебна система (ако самите граждани изпитват толкова силно недоверие към системата, защо трябва страните-членки да й имат доверие);
- хаотичността на реформата на съдебната система (обяснено и в частта относно промените в Конституцията);
- относително ниското техническо качество на проектозаконите;
- откритото фаворизиране при назначенията на съдиите е ясен знак за ниските професионални стандарти на висшестоящи магистрати.
- След партньорската проверка в областта на наказателния процес ЕК трябва да обсъди възможността за налагане предпазната клауза относно сътрудничеството по наказателни дела.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.