Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-06-2006

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ХОЛАНДИЯ ИСКА ЯСНОТА: КОЙ КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ В ЕВРОПА

  • 1 юни: една година, откакто 61.6% от холандските граждани отхвърлиха с референдум Евроконституцията.
  • Холандският премиер Балкененде ще се опита да предотврати втори референдум на евентуален коригиран текст на конституционния договор.

По предложение на външния министър Бернард Бот и министъра по европейските въпроси Ацо Николай, правителството на Холандия прие да изпрати писмо до Камарата на представителите на тема – “Работеща Европа” е това, което правителството се стреми да постигне по време на настоящия период на разсъждение за бъдещето на ЕС.

Посланикът на Холандия в София Вилем ван Ее предостави специално на Портал ЕВРОПА информация за правителствената позиция на своята страна спрямо разширяването на ЕС и в частност приемането на България и Румъния в ЕС.

Холандското правителство изпрати писмото на 19 май.

В него се казва:

Правителството чувства, че сега не е времето за дебат за институционална промяна; по-скоро сега трябва да се концентрираме върху постигането на конкретни резултати в области, в които обществото очаква това от нас – като икономически растеж, заетост, сигурност и енергетика. Също така се нуждаем от фундаментален дебат за бъдещото разширяване на Съюза. През последните години, в тази област бяха предприети редица големи стъпки, като например споразумението за многогодишен бюджет. Повече трябва да се направи през следващите години.

Правителството би искало да види едно по-критично проучване по въпросите за това, кой какво трябва да прави в Европа. Въпросите, които следва да се разглеждат единствено на европейско ниво, трябва да бъдат разглеждани само там, в противен случай би трябвало да бъдат оставени за решаване от отделните страни-членки. Наред с това, правителството формулира специфични предложения за по-прозрачен процес на вземане на решения в Брюксел.

В писмото си до парламента, холандското правителство разглежда действията, предприети от началото на периода на разсъждение, обявен след отрицателните референдуми за Европейската конституция във Франция и Холандия миналата година. Писмото също така служи като основа на холандския принос към провеждащия се в момента дебат за бъдещето на Европа.

През последните години, множество доклади за Холандия и за ЕС бяха изготвени от редица официални институции в страната, сред които Държавния съвет и Консултативния съвет по международни въпроси. След холандското “не” на референдума, правителството на страната започна он-лайн проучване, за да установи какво очакват и желаят гражданите на кралството от Европа. В проучването мнения са дали близо 100 000 граждани на Нидерландия. Сайтът е www.nederlandineuropa.nl. (на него можете да видите пълните резултати от сондажа – бел. на Портал ЕВРОПА).

Проучването е проведено от независимата агенция Anker Solutions и резултатите му очертават едновременно положителна и критична картина на общественото мнение в Холандия спрямо Съюза: гражданите са загрижени за собственото си бъдеще и ролята на европейското партньорство върху неговото формиране. Но същевременно холандците са готови да споделят идеите си за бъдещето на Нидерландия в Европа. Подкрепата за холандското членство в ЕС остава висока, но тази подкрепа не е безусловна. Хората са критични спрямо бъдещото разширяване на ЕС, същевременно обаче тази позиция става по-нюансирана, ако ЕС стриктно се придържа към условията за присъединяване на нови държави-членки. Като цяло темпото на интеграцията се възприема като твърде бързо, въпреки че много респонденти се обявяват за по-интензивно сътрудничество в области като политиката за даване на убежище, противодействие на тероризма, опазване на околната среда и енергетиката.

Според правителството, бъдещето на Нидерландия е неотменимо свързано с ЕС. Това беше вярно преди, и остава в сила и след миналогодишния референдум, подчертава кабинетът. Правителството не възнамерява да подлага повторно на референдум Европейската конституция. Същевременно то поддържа продължаването на периода на разсъждение, за да продължи дебата с холандското обществено мнение и да подобри функционирането на Съюза. Европейският съюз е необходим за решаването на безброй проблеми, но това не означава, че европейската интеграция няма своите неясноти и притеснения, и че тази интеграция няма да се нуждае от бъдещи инвестиции. Дискусията за поправки в съществуващите европейски договори би трябвало да бъде подновена едва след като Холандия осмисли по-добре как да продължи напред. За момента, правителството възнамерява да направи всичко, на което е способно, за да подобри дейността, функционирането и комуникационните възможности на Европейския съюз – завършва писмото на правителството в Холандия до парламента на страната.

Общи факти от сондажа, обобщени от Портал ЕВРОПА:

  • 65% - “членството на Холандия в ЕС е добро нещо”. (Бележка: това е с 6% по-малко от отчетеното в пролетния “Евробарометър”.)
  • 53% - “промените в ЕС се извършват твърде бързо”
  • 21% - “много добре сме информирани за това, което става в ЕС”
  • 65% - “съществуващите договори в ЕС трябва да бъдат ревизирани” (Според 50% това може да стане чрез Европейска конституция, според 42% обаче Европейският съюз не се нуждае от конституция)

Нагласи към разширяването като цяло

  • 75% - “нови страни-членки трябва да бъдат приемани в ЕС, само ако отговарят на всички критерии за членство”
  • 44% - “нови страни-членки трябва да бъдат приемани в ЕС, само ако отговарят на допълнително въведени критерии за членство” (например продължителен пробен период, в който кандидатките да докажат, че действително изпълняват критериите)
  • 90% - “не трябва да се позволява приемането в ЕС на страни, които не изпълняват критериите”
  • 48% - “ЕС е достатъчно голям, само западноевропейски държави като Норвегия и Швейцария трябва да бъдат присъединени”

Да се присъединят ли следните държави към ЕС:

  • Хърватия - 35% - “да”, 51% - “не”
  • България - 35% - “да”, 51% - “не”
  • Румъния - 30% - “да”, 55% - “не”
  • Македония - 27% - “да”, 55% - “не”
  • Босна и Херцеговина - 25% - “да”, 59% - “не”
  • Сърбия и Черна гора - 23% - “да”, 26% - “не”
  • Украйна - 20% - “да”, 64% - “не”
  • Турция - 22% - “да”, 68% - “не”

В сондажа се обобщава, че 52% от анкетираните се противопоставят на предложението, на Турция да бъде дадена възможност да се присъедини към ЕС в момента, в който покрие критериите за членство. 37% от респондентите подкрепят тази теза. Според гражданите на Холандия, основните пречки за турското членство са ниският жизнен стандарт, голямата численост на населението и “ислямската култура” на тази страна. Малцина приемат като плюсове за турската кандидатура геополитическата й важност и големият пазар на потребление.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.