Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-11-2006

СТАНИШЕВ НЕ ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИТЕ ЗА “ПР ЕНД МЕДИА” И ПРЕСЦЕНТЪРА “БЪЛГАРИЯ В ЕС”

Портал ЕВРОПА запита фирмата "ПР енд медиа" по силата на какъв договор предоставя офис и компютри на Пресцентъра "България в ЕС" и на каква стойност е той.

До момента в редакцията на Портал ЕВРОПА отговор от агенцията на Моника Йосифова не е получен.

Отговор нямаме и от Правителствената информационна служба (ПИС). Запитали сме премиера Сергей Станишев (виж оригиналното писмо по-долу, бел.ред.) дали се изплащат възнаграждения на авторите на Пресцентъра, както и за подробности по обществената поръчка, с която е избран изпълнителят на тази правителствена дейност. 

Агенцията "ПР енд медиа" на Моника Йосифова правеше медиа планирането в предизборната кампания на Георги Първанов, както Портал ЕВРОПА вече писа.

Според неофициална информация, цитирана от "Медиапул" през седмицата, финансирането на тази поръчка е станало чрез спечелен конкурс през септември на Министерството на финансите по комуникационната стратегия на стойност 2 млн. лв. От "ПР енд медиа" обаче категорично отрекоха пред "Медиапул" да има връзка между обществената поръчка от финансовото министерство и кампанията на Първанов. Оттам също така уточниха, че в момента две фирми обжалват в съда избора на "ПР енд медиа" за победител в конкурса, така че няма и подписан договор с ведомството на Пламен Орешарски.

"Медиапул" коментира също така през седмицата, че Моника Йосифова е бивша журналистка, съпруга на банкера Венцислав Йосифов, който ръководеше Първа частна банка до фалита й през 1996 г. Впоследствие Йосифов бе съден като виновен за фалита, но съдът го оправда. Съпругата му направи своя ПР- агенция, която се оформи като лидер в спечелването и реализацията на обществени поръчки по комуникационната стратегия за ЕС.  

На вниманието на г-н Сергей Станишев,
Министър-председател на Република България;

С/О г-н Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи;
С/О г-жа Таня Генева, Правителствена информационна служба;
С/О г-н Росен Карадимов, съветник на премиера;

Уважаеми господин министър-председателю,

Във връзка с публикации на Портал ЕВРОПА за присъединяването на България към ЕС и ефективността на работата на правителството в тази сфера, моля да разпоредите на съответните служители в Министерския съвет да предоставят на нашия журналистически екип следната информация, касаеща т.нар. "Пресцентър България в ЕС" с главен редактор Георги Готев.

1. Чия е идеята за създаването на Пресцентъра "България в ЕС"?

2. Каква е идеята за развитието на Пресцентъра след 1 януари 2007 г.?

3. Изплащат ли се възнаграждения на авторите, сътрудниците и главния редактор, и какви; по силата на какви договори са ангажирани те, кой е техният работодател?

4. С какво финансиране функционира Пресцентърът "България в ЕС", одобрен ли е бюджет и на колко възлиза той?

5. Чрез обществена поръчка ли е избран изпълнителят на тази дейност?

6. Възнамерява ли правителството да използва Пресцентъра във връзка с предстоящите избори за европейски депутати и по какъв начин?

7. Кой наблюдава, оценява и анализира ефективността на функционирането на Пресцентъра?

8. Внасял ли е вицепремиерът Ивайло Калфин докладна в Министерския съвет относно Пресцентъра и кога?

9. Чии компютри използва Пресцентърът и по силата на какво споразумение?

10. Как са уредени договорните отношения за наем на офис; кой е наемодателят и с коя обществена поръчка е избран?

11. Вярно ли е, че Министерският съвет е поискал помещение и материална база за пресцентъра от определена фирма и безвъзмездно ли са предоставени те; коя е фирмата; и с какъв приемо-предавателен протокол е станало това?

12. Кой извършва поддръжката на уебсайта на Пресцентъра и срещу какво възнаграждение?

13. Съвпада ли дейността на Пресцентъра с част от функциите на Правителствената информационна служба?


 
Уважаеми господин министър-председателю, Портал ЕВРОПА и неговите читатели в България и Европа разчитат на Вашето съдействие с цел постигане на максимална прозрачност върху системните усилия на българското правителство за достойно членство на България в Европейския съюз.

С голямо уважение,

Огнян Бояджиев,
Портал ЕВРОПА

София, 15 ноември 2006 г.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.