Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-11-2006

БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ КЪМ ДЕЛЕГАЦИЯТА НА ЕВРОКОМИСИЯТА: “НЯМА ПУБЛИКУВАНИ РЕЗУЛТАТИ ПО ВАЖНИТЕ ГРАНТОВИ СХЕМИ; СРОКЪТ ИЗТИЧА!”

Асоциацията на организациите на българските работодатели призовава Делегацията на ЕК да побързат с одобряването на проектите по ФАР.

В редакцията се получи открито писмо на АОБР до Майкъл Хъмфрис и министрите Овчаров и Орешарски, което Портал ЕВРОПА препечатва дословно:

Уважаеми господин ХЪМФРИС,

Успоредно със сключването на договори по значими проекти по Програма ФАР за укрепване на административния капацитет, изграждане на електронно правителство, укрепване на системата на правосъдието и борбата с корупцията, традиционно от най-значим публичен интерес са схемите за безвъзмездна помощ, насочени към малки и средни предприятия, развитие на човешките ресурси, подкрепа на гражданското общество.

Тази година, българските Изпълнителни агенции по Програма ФАР, в рамките на Финансов меморандум Национална програма ФАР 2004 г., следва да подготвят сключването на безпрецедентен за досегашната ни практика брой договори, както следва:

1. Министерство на икономиката и енергетиката - Проект PHARE BG 2004/016-711.11.04 "Подкрепа за повишаване конкурентоспособността на българските предприятия" 8,74 млн. евро, максимално допустимо финансиране на 1 проект - 50 000 евро.

2. Министерство на труда и социалната политика: 

  • Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта, Бюджетна линия: BG 2004/016-711.11.01, 8,7 млн. евро, максимално допустимо финансиране на 1 проект - 100 000 евро;
  • Развитие на мрежа от центрове за обучение на възрастни, Бюджетна линия: BG 2004/006-070.01.01, 2,3 млн. евро, максимално допустимо финансиране на 1 проект - 250 000 евро.

3. Централно звено за финансиране и договаряне -  Програма за развитие на гражданското общество - общ бюджет от 3 млн. Евро, максимално допустимо финансиране на 1 проект - 50 000 евро.

По гореописаните проекти и съгласно Финансовия меморандум за 2004 г., крайният срок за сключване на договорите е 30 ноември 2006 год. До момента не са публикувани резултати по нито една от посочените грантови схеми. По тях са кандидатствали над 2 000 малки и средни предприятия и неправителствени организации.

Асоциация на организациите на българските работодатели изразява своята загриженост по повод на вероятността разглеждането на досиетата с одобрените от съответните изпълнителни агенции проекти да не бъде извършено в срок от делегация на Европейската комисия, което ще доведе до невъзможност да бъдат сключени договори с бенефициентите. Ако това се случи, средствата по съответните програми няма да бъдат предоставени на фирмите и организациите, които са кандидатствали с проекти и чиито предложения са били одобрени от съответните изпълнителни агенции по ФАР, а ще се върнат на ЕС.

Считаме, че горепосочените програми, въпреки относително малкия си размер, са от изключително значение за подготовката на българския бизнес и на гражданското общество в страната за усвояване на Структурните фондове на ЕС и тяхното проваляне би подкопало доверието на българските фирми във възможностите за усвояване на средствата от ЕС. Това, също така, би обезсмислило положеният от хиляди български предприятия труд и вложените от тях ресурси за подготовката на проектите, както и усилията на екипите на съответните изпълнителни агенции за организиране на процедурите по набиране и оценка на проектните предложения.

Във връзка с това, АОБР призовава Делегация на Европейската комисия в България и компетентните институции в страната да направят необходимото за окончателното одобряване на проектите и за сключване на договори с бенефициентите за усвояване на средствата по трите програми в необходимия срок.

С уважение,

Асоциация на индустриалния капитал в България
Васил Велев

Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес
Божидар Данев

Българска търговско-промишлена палата
Божидар Божинов

БСЧП "Възраждане"
Манол Велев

Съюз за стопанска инициатива
Борислав Борисов

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.