Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-12-2006

СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е НАЙ-КОРУМПИРАНАТА СФЕРА В БЪЛГАРИЯ

Политическите партии са най-корумпираният сектор в света, показва световният корупционен барометър за 2006 г. на Transparency International, съобщава News.bg.

Данните за България показват, че най-корумпираните сфери са съдебната система (индекс 4,4), политическите партии (индекс 4,3), парламентът (индекс 4,2), здравеопазването (индекс 4,2) и полицията (индекс 4).

За сравнение от Transparency International посочиха, че през 2004 и 2005 г. най-висок индекс на корупцията в България са имали митниците (индекс 4,5).

Глобалната картина показва, че антикорупционните мерки са недостатъчни и неефективни. 15% от анкетираните смятат, не само че управляващите не противодействат адекватно на корупцията, но че в действителност я насърчават.

Според 16% от запитаните правителствата не се борят с корупцията, а 38% смятат, че управляващите са неефективни в дейността си по ограничаване и противодействие на корупцията.

Резултатите за България показват картина, близка до общата оценка в световен мащаб. Данните за 2006 г. сочат, че съществено се увеличава делът на гражданите у нас, които смятат, че корупцията засяга личния и семейния живот на хората.

Световният корупционен барометър за 2006 г. е създаден на базата на глобално проучване на общественото мнение, включващо 59 661 анкетирани лица в 62 страни.

Според изследването даването на подкупи е широко разпространено извън Европа и Северна Америка и показва, че най-често подкупи се дават на полицаи.

17% от хората, които са имали контакт с полицията, са платили подкуп, като най-често подкупи се плащат на полицията в Африка и Латинска Америка.

Средната стойност на подкупите в България е 160 лв., максималната е за съдебната система - 470 лв., в здравеопазването - 230 лв., в образованието - 120 лв., в полицията - 20 лв.

За сравнение подкупите в здравеопазването в Гърция варират около 382 евро, а във Франция - 734 евро, посочват от екипа на изследването.

Целия доклад на Transparency International можете да видите ТУК:

Global Corruption Barometer 2006 Full Report.pdf (295.13 Kb)

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.