Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-12-2006

ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В ЕС ОСТАВА РАЗДЕЛЕНО ЗА БЪДЕЩИТЕ РАЗШИРЯВАНИЯ

46% от европейците са за продължаване на разширяването през следващите години, 42% са против - сочи най-новият сондаж на "Евробарометър".

В проучването на ЕК се отчита повишаване на поддръжниците на разширяването с 1 пункт спрямо сондажа от пролетта. 12% от анкетираните са отговорили с „не знам". Докладът коментира, че по-образованите и по-младите като цяло са по-положително настроени към разширяването на ЕС, отколкото хората без образование и без стабилна професия. Най-голям е делът на подкрепящите разширяването в Полша - 76%, следвана от Словения със 74%.

В Гърция и Словакия поддръжниците на разширяването също са много, там са регистрирани съответно 15 и 11 пункта повече подкрепящи спрямо резултатите от предишното проучване. Същевременно обаче има чувствителен спад на съгласните с разширяването на ЕС във Великобритания - 36% или 8 пункта по-малко и в Испания - 51% или 4 пункта по-малко. Най-много остават противниците на разширяването в Германия, Австрия, Люксембург и Франция.

Имиджът на ЕС като цяло е малко по-негативен днес, отколкото през пролетта на 2006г., регистрира "Евробарометър". Положителна визия към съюза имат 46% от европейските граждани (с четири пункта по-малко), неутрално е отношението на над една трета от тях, а всеки шести европеец възприема ЕС негативно.

Най-позитивен имидж ЕС има в Ирландия -73%, а най-негативен във Великобритания - 36%. "Евробарометър" отбелязва, че в Австрия и Швеция вече броят на привържениците на съюза надвишава броя на неговите противници.

С четири пункта е нараснала подкрепата на ЕС в България за половин година и в момента наброява 63% с два процента повече са поддръжниците на ЕС в Румъния. С 12 пункта е нараснала подкрепата за ЕС в Турция - 55%, а в Хърватия нещата са „на кантар" - 32% „за" срещу 29% „против".

В момента, в който България обсъжда технологията по провеждането на първите си избори за евродепутати 55% от нашите сънародници изразяват доверие в Европейския парламент - което е с 3% повече от средното за ЕС. Румънците са чувствително по-позитивно настроени към ЕП - 64%, а най-голямо доверие в европейската законодателна институция имат в Словения - 73%.

Като „хубаво нещо" окачествяват 53% от гражданите на ЕС членството на страната си в съюза. Най-много полза съзират ирландците - 78%, следвани от жителите на Люксембург и Холандия, а в дъното на таблицата са Великобритания - 34% и Австрия - 36%. Значително повече румънци, отколкото българи, мислят, че членството на страната им в ЕС носи повече ползи, отколкото вреди - процентите съответно са 62 спрямо 55. Социолозите отбелязват в проучването, че най-много позитивни отговори са дали респондентите с по-добро образование и професия, както и по-младите.

Втората част на Евробарометър представя няколко нови индикатора - социолозите са попитали европейските граждани кои са личностните им ценности - резултатът сочи, че мирът, зачитането на човешкия живот и човешките права са в челната тройка: съответно с процент от отговорите - 52, 43 и 41. Демокрацията като ценност е посочена едва от 24% от гражданите на ЕС, а най-малко гласове получават религията и зачитането на другите култури.

На въпрос да изразят съгласие или несъгласие с две важни твърдения гражданите на ЕС отговарят така: „Свободната конкуренция е най-добрия начин да се гарантира просперитетът" - напълно съгласни 24%, напълно несъгласни 64%; „Държавата се намесва твърде много в нашия живот" - напълно съгласни 33% спрямо 62% напълно несъгласни.

Повече от половината европейци не са съгласни с твърдението, че имигрантите допринасят много за тяхната страна.

68% от европейците не желаят употребата на канабис за лични цели да бъде легализирана в Европа.

По отношение на спорния въпрос за Европейската Конституция, "Евробарометър" отчита ръст на подкрепящите я в двете страни, които отхвърлиха с референдуми текста й. С 5 пункта е нараснала подкрепата във Франция като в момента тя е 56%, а при холандците ръстът е с 6 пункта и съответно достига 59%. Изключително висока е подкрепата от страна на гражданите на Румъния (70%) и България (60%). Пренебрежимо нисък според Евробарометър е процентът на отговорилите с „не" в присъединяващите се държави. Обаче социолозите подчертават, че конкретно в България е прекалено висок процентът на деклариралите, че не знаят достатъчно за Европейската Конституция - цели 33 на сто.

Портал ЕВРОПА ви представя пълния вариант на доклада на френски език.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.