Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-02-2007

ПОЛША В ЕС – ОПИТЪТ ОТ ДВЕ ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО

"Полският опит от двегодишното членство в Европейския съюз" - лекция на Агнешка Белска, главен специалист "Анализи и стратегии" в Бюрото на Комитета за европейска интеграция.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, инициативата бе организирана от Полския институт у нас в партньорство със Сдружение "Евроинтеграция". Г-жа Белска говори в София на 19 февруари и в Пловдив на следващия ден - където партньор на проявата беше и "Евро-Инфо Центърът" при Пловдивска търговско-промишлена Камара.

Г-жа Белска запозна аудиторията със социално - икономическите последствия от членството на Полша в ЕС, влиянието върху полската икономика и обществените нагласи. Интерес към лекцията проявиха представители на българския бизнес , студенти, граждани и медиите. В дискусиите участва и г-жа Мария Серкеджиева - която, както знаете от Портал ЕВРОПА, освен председател на Сдружение "Евроинтеграция" е и независим кандидат в предстоящите избори за български депутати в Европейския парламент.

С посредничеството на Мария Серкеджиева Портал ЕВРОПА предлага презентацията "Полша в ЕС - опитът от две години членство" на вниманието на своите читатели. Оригинала на английски език вижте ТУК

Интересен е резултатът от изследването на общественото мнение на поляците по отношение на европейските фондове: тема, която придобива все по-голяма важност в България. Фондовете - парите - далеч не са посочени на първо място от поляците сред предимствата на еврочленството: за тях главната "облага" е възможността за работа в чужбина на територията на ЕС (илюстрация: небезизвестният "Полски водопроводчик", бел. ред.), следват отворените граници. Чак на трета позиция поляците посочват облагите за фермерите и земеделието като цяло (забележително е, че има седем процентов ръст за една година!). Структурните фондове са посочени като водещо предимство от едва 5% от анкетираните - при това с две на сто по-малко, отколкото през 2005 г.

Ето какво имаме предвид:

голям размер

Как поляците оценяват ефекта от присъединяването към ЕС върху полската позиция в Европа? (от ляво надясно) По-скоро положително; по-скоро отрицателно; трудно е да се каже; не е оказало влияние. Резултати в жълто - април 2006 г.; в червено - май 2005 г. Източник: CBOS.

Върху този и някои други моменти от представянето на Агнешка Белска специално за читателите на Портал ЕВРОПА се спира г-жа Мария Серкеджиева:

1. Като цяло поляците оценяват последиците от пълноправно членство в Европейския съюз като положителни - 72 % споделят това мнение две години след присъединяването, докато само 6 % смятат, че то е свързано повече с негативност.
Останалите не могат да преценят или смятат, че няма особено влияние.

Изключително силно впечатление прави обратът, който са претърпели полските фермери в становището си. Преди присъединяването само 20 % са били  привърженици на еврочленството, а 72 % - против. Две години след това цифрите са запазени, НО в обратен ред, т.е. 72 % са привърженици на ЕС и членството, а само 20 % - против.

Това явно и пряко е свързано с провеждането на общата аграрна политика на ЕС, благодарение на която директни плащания от еврофондовете са получили 1,4 млн. земеделски стопани.

2. Според проучванията най-доброто за поляците в резултат на членството е :

  • Възможността за работа в други държави членки на ЕС - това сочат 39 % от анкетираните. Този факт е напълно обясним, като се има предвид, че безработицата в Полша все още е  с един от най-високите проценти - 15,2 %- в ЕС;
  • Една четвърт от полските граждани намират създаването на „Европа без граници" и възможността да пътуват свободно за безспорното предимство от членството и едно от най-важните неща;
  • Една пета посочват помощта за земеделските стопани и за развитие на земеделието като най-важна последица.

В заключение може да се добави, че присъединяването е преминало без драматизъм и „след-присъединителен шок". Повишаване на цените през първата година е имало, но то е било изкуствено подсилено от психологически неправилни нагласи в обществото, породили излишна покупателна активност през първата година и балансирана след това - страхувайки се, че цените ще се увеличат и стоките  ще поскъпнат, непосредствено преди приемането и веднага след това са се купували много повече стоки от обичайното.

Две години след приемането на полша в ЕС се наблюдава:

  • ръст на БВП с 4,2 % ( два пъти повече от този в ЕС на 15-те държави членки), повишаване ползите за малките и средни предприятия , особено в хранително-вкусовата промишленост, строителството и услугите,
  • подобряване търговския баланс със страните членки на ЕС;
  • подобряване взаимоотношенията с Русия - 90 % увеличаване на експорта ;
  • подобряване взаимоотношенията с Украйна - 30 % увеличаване на експорта.

3. Не са се покрили с опасенията и данните за имигрантския поток. Годишно 800 000 души потеглят от Полша към ФРГ, Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия и Ирландия, които са най-предпочитаните други държави за работа.

„Изтичане на мозъци" не се наблюдава за този период, но въпреки това се е получил недостиг на работна ръка в определени области като здравеопазването и строителството.

Тези и много други данни и обобщени анализи могат да се намерят на страницата на Комитета за европейска интеграция - Полша.

При дебатите безспорно се доказа интересът на българското общество към проблематиката на лекцията и те продължиха много повече от предвиденото - допълва в анализа си за Портал ЕВРОПА Мария Серкеджиева.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.