Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-03-2007

ЕКСПЕРТИТЕ И ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ: НОВОТО ПРОУЧВАНЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Възможно ли е общество, което според последния "Евробарометър" е най-нещастното в Европа и което не вярва, че институциите се борят срещу престъпността, да има 20-годишна визия за Европа - по-разумна и по-политически коректна даже от тази на Еврокомисията?

България участва в проекта за общоевропейска дискусия "Граждани за Европа" - първите паневропейски граждански консултации по т.нар. "План Д" на тема - "Каква Европа желаем?" с общ бюджет 3.4 милиона евро, от които 1 895 752 евро са дадени от Европейската комисия.

Обширното ново проучване на Портал ЕВРОПА е посветено на това, как експертите помагат на гражданите при формулирането на визията им за Европейския съюз. В България партньорите на влиятелната белгийска фондация "Крал Бодуен" бяха Центърът за либерални стратегии и Институт "Отворено общество".

Заради сериозната сума и амбициозната задача екипът ни реши да провери доколко синхронно действат Европейската комисия и нейните партньори при осъществяването на "План Д".

Оказва се, че всеки има различно разбиране за правилата, по които трябва да се провеждат консултациите и за това, какво следва да правят поканените на дискусиите експерти. Методиката на общоевропейската дискусия е неясна и се прилага по различен начин и с различен ефект във всяка държава, разкрива още нашата проверка.

Липсват достатъчно ясни правила за ролята и мястото на експертите и "знаещите фигури" в консултативния процес. Освен това в стремежа си да окуражат гражданското участие, видни обществени и политически дейци в страните-членки могат волно или неволно "да моделират", "да коригират" - изобщо, "да редактират" гражданското мнение. Това би компрометирало девиза на кампанията - "всеки глас да бъде чут", следователно парите на европейските данъкоплатци биха били похарчени не по предназначение.

Припомняме, че Центърът за либерални стратегии "критикува" в края на април миналата година българското обществено мнение, че възприемало нереално критично нивата на българската организирана престъпност: мнение, изказано около ключовия майски мониторингов доклад на ЕК, очертаващ престъпността като наша най-голяма слабост за присъединяването към ЕС. Тогава програмният директор в ЦЛС Рашко Доросиев призова Еврокомисията да не се вслушва в българското обществено мнение, тъй като то било незряло. "ЕС трябва да избере на коя оценка да вярва: на експертната или на обществената" и "Доверието в съдебната система сред хората, които действително са имали съприкосновение с нея, е два или три пъти по-високо", каза тогава пред Портал ЕВРОПА Доросиев.

Целия текст на проучването на Портал ЕВРОПА вижте ТУК.

А мнението на говорител на Европейската комисия по темата вижте в рубриката "Интервюта" на Портал ЕВРОПА ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.