Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2007

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ПРОДЪЛЖАВА ПРЕГОВОРИТЕ С ТУРЦИЯ И ХЪРВАТИЯ

В Анкара смятат възобновяването на преговорния процес за политически успех, пише вестник "Монд".

Преговорите за членство в ЕС на Турция и с Хърватия се възобновяват на 29 март в Брюксел, пише днес френският вестник МОНД. Изданието припомня, че ЕС започва преговори с тези две страни през октомври 2005 г. 

С Турция преговорите продължават с глава Индустриална политика.

Авторитетното издание посочва, че предстоящото събитие в Брюксел представлява първа среща между турския и европейския преговорен екип, откакто ЕС реши на 11 декември 2006 г. да замрази преговорите по 8 от 35 преговорни глави заради отказа на Турция да отвори своите пристанища и летища за кипърски кораби и самолети - в нарушение на протокола за митническия съюз.

Докато очакват Анкара да се съобрази с това изискване, 27-е страни-членки се съгласиха да отворят другите преговорни глави, макар и без възможност да бъдат затворени. Една-единствена преговорна глава е затворена преди замразяването на преговорите за членство - това е глава Наука и изследвания.

Вестник МОНД припомня, че Турция се надява да отвори още три преговорни глави до края на германското председателство на ЕС на 30 юни: Икономическа и монетарна политика, Статистика и Финансов контрол. Представители на Европейската комисия, цитирани от МОНД, посочват, че отварянето на преговорни глави, нямащи пряко отношение към митническия съюз, е "в духа на решението от 11 декември".
 
Според турския главен преговарящ Али Бабаджан, това решение е допринесло за авторитета и доверието в преговорния процес. Анкара продължава да настоява за отмяна на изолацията турската част на Кипър - непризната от международната общност - преди да бъде разгледано отварянето на турските пристанища и летища. Бабаджан твърди, че Кипърският въпрос е претекст, който се използва от ЕС за забавяне на преговорния процес с Анкара. "Въпросът не е кога Турция ще бъде готова, въпросът е кога Европейският съюз ще бъде готов (за членството)", коментира неотдавна Бабаджан в Брюксел.

В Европейската комисия считат, че положението няма да се промени до изборите в Турция - тези за държавен глава са насрочени за 16 май, а парламентарните за 2 ноември.

МОНД коментира, че турските власти смятат възобновяването на преговорите с Брюксел за политически успех - при положение, че Анкара не е отстъпила нищо на кипърските гърци.

Междувременно ще продължат и преговорите с Хърватия. В четвъртък на 29 март се очаква във фокуса им да бъде интелектуалната собственост - която изисква специфични усилия според формулировката в последния доклад на ЕК. На 21 декември 2006 г. бяха отворени преговорните глави за индустриалната политика, икономическата и бюджетна политика и митническия съюз. Две глави са затворени с Хърватия - наука и научни изследвания, образование и култура. Сред най-големите трудности в преговорите за членство на Хърватия в ЕС остават реформата в съдебната система, която според ЕК е недостатъчна. Корупцията остава "сериозен проблем", пише Комисията и изразява съжаление, че не се разследват множество военни престъпления.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.