Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-03-2007

КАК ЕВРОПЕЙЦИТЕ СИ ПРЕДСТАВЯТ ЕВРОПА ПРЕЗ 2057 ГОДИНА

Сондаж за "Интернешънъл Хералд Трибюн" и френския телевизионен канал France 24 разкрива визията на гражданите на ЕС за бъдещето на континента след 50 години.

Проучването, осъществено от "Новатрис-Харис Интерактив" показва, че анкетираните смятат, че ЕС ще продължава да съществува и след пет десетилетия. Песимизъм обаче цари сред гражданите на Съюза, що се отнася до очакванията им за личния им просперитет.

Проучването е осъществено по случай 50 години от подписването на Римските договори.

Много по-лоши от сегашните условия за живот в страната си очакват германците след 50 години, отчита проучването. Такъв отговор са дали 51% от анкетираните. Мнозинството французи и британци смятат същото. Най-оптимистично настроени спрямо жизнения си стандарт са жителите на Южна Европа - едва една четвърт от испанците и италианците са песимисти по темата.

Над една трета от французите и англичаните смятат, че през следващите 50 години е възможно да избухне гражданска война в някоя страна-членка или въоръжен конфликт между държава от ЕС и страна извън Съюза. Това мнение споделят едва една четвърт от италианците и испанците.

Цитиран е Патрик ван Бльоме, асоцииран директор на "Новатрис-Харис Интерактив", според когото разликите в мненията са по-скоро въпрос на темперамент, отколкото белег за значими различия в политическата визия на гражданите: "Не е голяма изненада, че южните европейци са по-големи оптимисти от англосаксонците", казва Бльоме.

Сондажът показва още, че всеки трети европейски гражданин смята, че Русия и Турция ще бъдат част от Европейския съюз до 2057 година. 70% от анкетираните твърдят, че според тях еврото ще остане и през следващите 50 години единна европейска валута. Повече от две трети от анкетираните заявяват, че очакват английският език ще се превърне в най-говорения на континента през следващия половин век.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.