Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-03-2007

ТАЙМС: ЕС И ВРЪЗКИТЕ С МАФИЯТА

Вчера полицията в четири страни проведе 40 акции в операция по разследване, свързано с подозрения за участие на мафията в обществени поръчки на ЕС за договори за сгради на стойност милиони евро.

Най-малко трима души бяха арестувани, след като 150 полицаи в Белгия, Франция, Италия и Люксембург претърсиха сгради на членове на Европейската комисия, банки, компании и офис на депутат в Европейския парламент.

Операцията беше извършена само два дни след пищното тържество в Берлин и други европейски столици за отбелязване на 50-та годишнина от създаването на ЕС. Те послужиха като напомняне за огромния потенциал за измами в организацията с бюджет от 115 милиарда евро.

Разследването обхваща широк периметър и включва европейски чиновници и служители, престъпни организации, нарушаване на професионалната тайна и на правилата за обществени поръчки.

В центъра на разследването са условията, при които са били дадени някои обществени поръчки на ЕС. Те са за сгради за представителствата на Европейската комисия във Франция, Италия и Люксембург и да инсталиране на специална екипировка за сигурност в различни офиси.

Десетки обиски бяха извършени от италианските карабинери и едно официално лице - Лорънс Витек заяви: "Разследването е за двама италиански членове на Европейския парламент, заподозряни във връзки с мафията."

ЕП не можа да потвърди тази информация снощи, но заяви, че единият от разпитаните е асистент на депутат в парламента.

Говорител на председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг каза: "Белгийската полиция дойде в парламента, за да разговаря с асистент. Парламентът оказва пълно съдействие на белгийските власти в тяхното разследване."

Прокурорската служба в Брюксел съобщи, че в операцията са участвали полицаи от различни страни, както и службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ.

"Разследването включва подозрения във вземане на подкупи от служители на ЕС, създаване на престъпни организации, нарушаване на професионалната тайна, нарушаване на правилата за обществени поръчки и измама," съобщи в декларация службата на прокурора.

Става дума за обществени поръчки за "посолства" на Европейската комисия в други страни и договори за инсталиране на системи за сигурност в тези офиси, се казва в изявлението. "Служители на Европейската комисия, както и директорите на компании, спечелили поръчките са заподозрени, че са замесени в измами."

Главният прокурор на Люксембург потвърди, че е получил искане от своя белгийски колега и е дал съгласието си за обиск на Службата за инфраструктура и логистика на ЕК в Люксембург.

Европейската комисия отказа да потвърди данните за задържаните лица. "Докато следствието не приключи и фактите не бъдат установени, презумпцията за невинност е в сила," каза Йоханес Лайтенбергер - говорител на ЕК.

"Комисията оказва съдействие на националните власти в това разследване в интерес на пълното осветляване на обвиненията и подозренията, които съществуват."

Съдия-следователят Берта Бернардо-Мендес трябва да вземе решение днес дали има достатъчно доказателства за ареста на задържаните лица. "Ако тя реши, че има, те ще бъдат прехвърлени незабавно в затвора Форет," каза говорител на прокурора в Брюксел.

Имиджът на ЕС страдаше непрекъснато от подозрения и обвинения в измами през тези 50 години. Най-известният от тези епизоди доведе до масовата оставка на цялата Европейска комисия.

Бившият френски премиер Едит Кресон, която беше комисар на ЕС по въпросите на научните изследвания и образованието в Брюксел от 1995 до 1999 беше обвинена, че е наела своя зъболекар като съветник, въпреки, че е била предупредена, че това е в нарушение на правилата на ЕС.

Скандалът доведе в крайна сметка до оставката на цялата ЕК и на нейния председател по онова време Жак Сантер през март 1999.

(в.Times превод kafene.net)

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.