Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-04-2007

ДОКЛАДЪТ НИ ЗА ПРАВОСЪДИЕТО И ВЪТРЕШНИЯ РЕД - ПОКАЗАН НА ЕВРО-ДИПЛОМАТИТЕ

Калфин представи на работен обяд пред посланиците на страните-членки на ЕС доклада за напредъка на България в правосъдието и вътрешния ред, съобщи вестник "Дневник", позовавайки се на пресцентъра на дипломатическото ведомство.

"Докладът беше изпратен в Брюксел преди седмица, първите неофициални реакции бяха негативни" - пише още "Дневник" и допълва, че на работния обяд са присъствали министрите на вътрешните работи Румен Петков и на европейските въпроси Гергана Грънчарова. Те отговаряли на въпроси на посланиците, пояснява "Дневник".

Портал ЕВРОПА беше първата българска медия, разполагаща с пълния текст на доклада и неговите приложения. Те са написани на английски език и ние публикувахме обобщение за съдържанието му. Досега никой не е показал документа на български език, което според някои наблюдатели означава, че текстът е писан единствено "като за пред Брюксел" на английски.

Междувременно в обширен анализ днес журналистът Светослав Терзиев пише на коментарната страница на вестник "Сега" по темата. Брюксел ще бъде по-ефикасен в натиска си, ако излезе на светло и принуди и нашето правителство да разсекрети отчетите си за борба с престъпността и корупцията - смята авторът и призовава в заглавие: "Време е ЕК да смени тактиката към България".

Ето откъс от коментара на Светослав Терзиев:

"Последният отчет на МВР за борбата с престъпността сякаш е правен по калъпа, използван за първи път през април миналата година, когато Брюксел се вбеси, че България го будалка с големи числа, зад които стоят дребни риби. Същият номер мина и през септември, когато еврочиновниците вече бяха нащрек, но някакво поверително обещание на вътрешния министър Румен Петков ги успокои, че ултиматумът им за решителни действия бил чут и разбран. Лично шефът на Еврокомисията Жозе Барозу заяви пред повече от сто журналисти в Страсбург, че уверенията от София са го убедили да препоръча приемане на България през 2007 г. без предпазни клаузи. Той запази в тайна каква информация е получил, но тогавашната министърка по европейските въпроси Меглена Кунева се изпусна пред десни евродепутати, че МВР обещало удар по три големи престъпни групировки. Нищо подобно не се случи. И защо ли? Защото Брюксел се съгласи да контролира София на тъмно - за радост на бандитите и за успокоение на властите. България се представя пред Европа с доклад, който може да бъде четен от други, но не и от български очи. Властта се оправда, че го крие от медиите по настояване от Брюксел. В същото време Румъния обеща да пусне своя отчет в интернет."

Коментаторът на вестник "Сега" смята, че Брюксел трябва да позволи по-голяма публичност, "когато праща чиновници на проверки в България" - а първата група експерти се очаква идната седмица. Светослав Терзиев заключава: "Тя може да мине и замине или да остави следа, така че и народът да усети тъй желаната промяна след влизането ни в ЕС. Да си спомним в какви знаменитости се бяха превърнали наблюдателите на Съвета на Европа Аткинсън и Гелерод, когато излязоха от потайността и започнаха да огласяват впечатленията си от своите гостувания в България. Макар и да бяха само двама, те накараха тогавашното правителство на Иван Костов да се размърда и да се приспособи към някои правила на демокрацията."

Можете да си припомните повече за доклада от нашите предишни публикации - вижте линковете под този текст.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.