Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-05-2007

КОМЕНТАРИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ЗА ЕВРОВОТА

Днес българската преса е съсредоточена върху резултатите от първите в страната избори за Европейски парламент. Печатните издания отразяват развитието на изборите по предварителните данни на социологическите агенции.

БСП и ГЕРБ с изравнени сили в евровота, е заглавието на "Дневник".

Управляващата БСП успя да изпревари с по-малко от 2% от гласовете ГЕРБ в първите за България избори за депутати в Европейския парламент, състояли се вчера, съобщава "Дневник", позовавайки се на социологически проучвания.

Изданието коментира, че десните партии - СДС и ДСБ, останаха под националната избирателна бариера от 5.6% от гласовете и няма да участват в разпределението на 18-те мандата в Страсбург

БСП, ГЕРБ и ДПС с равен шанс за победа на изборите, коментира "Сега"

Три партии изненадващо имат равен шанс за победа в първите избори за евродепутати в България. Резултатите на ГЕРБ, БСП и ДПС са почти равни и разместванията са в рамките на статистическата грешка. Според "Галъп" ГЕРБ печели с 22.75%, втора е БСП с 21.74%, а трета е ДПС с 18.57%. "Сова Харис" също даде второто място на левите - 25.3 на сто, но обяви за победител ДПС с 25.8%. ГЕРБ остана с 0.2% зад социалистите.

ГЕРБ, БСП и ДПС се гонят с 1%, съобщава 24 часа.

Бойко Борисов взема 1/3 от вота за СДС и всеки 5-и от НДСВ, съобщава изданието.
ДПС е първа сила на евроизборите, малко пред ГЕРБ, а БСП е трета, гръмнаха социологически агенции към 21, 30 часа снощи, посочва 24 часа.

Първо място на ДПС даваха "Сова Харис", "Афис", "Скала" и НЦИОМ. Трите партии са почти наравно, с по 1 % разлика, което е в рамките на грешката на социолозите, обясниха самите те (кой колко даваше на челната тройка - виж графиките). Затова в окончателният резултат всяка от трите сили можела да е победител.

Нова тройка на върха. ДПС гони №1 с рекорд, Бойко дави БСП, десните зад борда, пък е заглавието на "Стандарт".

Потоп удави страната в деня на евровота. Докато партийните централи трескаво изчисляваха кой е №1, свлачище затвори пътя Перник - София, река Владайска преля, десетки къщи бяха наводнени, а цял столичен блок - евакуиран, коментира "Стандарт".

Изборите се обърнаха в 21 ч снощи, когато в сметките влязоха резултатите от малките градове и селата. Ахмед Доган е №1, хвърли бомбата агенция Сова харис. През целия ден БСП уверено водеше, а ДПС и ГЕРБ си разменяха второто място. Първият шок за "Позитано" дойде в 19 ч, когато в НДК обявиха Бойко Борисов за победител. Кметът обаче се забави, защото отиде първо във Владая, където потопът бе най-страшен. Вторият удар за червените бе новината, че се сриват на трето място, защото на първо излиза ДПС. В НДК настана пълен смут, защото никой не знаеше на кого се пада честта първи да даде пресконференция като победител, коментира изданието.


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.