Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-05-2007

DEUTSCHE WELLE: ЕВРОЧИНОВНИЦИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПО-МАЛКО, ОТКОЛКОТО ЗАЕТИТЕ В БИЗНЕСА

Колко пари изкарват евродепутатите, чиновници и служителите в ЕС? По тази тема радио "Дойче веле" излъчи коментар, в който се казва, че не е съвсем точно разпространеното мнение, че служителите в европейските институции печелят много пари. Вярно, заплатите в Брюксел са добри, а освен това има и доста надбавки, но в бизнеса мнозина печелят доста повече, коментира Дойче Веле.

В ЕС понякога се наблюдава малко данъчно-финансово чудо: служители получават чисто (тоест след облагане) повече пари, отколкото е цялата облагаема сума на заплатата им. Ето как става това: секретарката стартира в ЕС с начална заплата от 2400 евро. Върху тази сума се начисляват облагания от 10-12 процента - за данъци и отчисления. Ако не е белгийка, тя получава надбавка за работа в чужбина от 16 процента. Ако пък има и семейство - полага й се още една надбавка. В крайна сметка обложената сума е по-висока от брутната заплата. Надбавката за работа в чужбина, която получават дори онези служители на ЕС, установили се за постоянно в Брюксел, открай време предизвиква много спорове.

Погрешна е представата, че европейските служители и чиновници изкарват огромни пари. Висшист постъпва на работа в европейските структури с начална заплата 3500 евро, началниците на отдели получават между 6 и 7 хиляди евро месечно. Генералните директори стигат до максимум 17 хиляди евро месечно, но при големите заплати данъчното облагане може да достигне 45 на сто. Работата в европейските структури е доходоносна най-вече заради многобройните дребни привилегии и надбавки. Случва се дори германски министри да мърморят, че евробюрократите взимат повече пари от тях. И това често пъти е така.

Заплащането на депутатите в Европейския парламент е различно, защото всяка страна плаща на своите евродепутати толкова, колкото получават и колегите им в националния парламент. Италианците изкарват по 11 хиляди евро месечно, германците - по 7 хиляди, унгарци, румънци и българи по около 800 евро. Депутатите получават още пътни и дневни. Тъкмо около пътните открай време се водят спорове, защото някои особено съобразителни депутати летят с евтини компании, а отчитат полети с нормални линии - и по този начин изкарват допълнително. От 2009 година това положение ще се промени.

В бъдеще депутатите ще получават еднакви заплати, които ще бъдат определени на базата на средната сума от 27-те държави-членки в момента. Това обаче означава, че евродепутатите от новоприетите източноевропейски държави автоматично ще се окажат доста по-добре платени от своите министър-председатели у дома - заключава "Дойче веле".

Бележка на Портал ЕВРОПА: Вижте предишна наша публикация за това, колко пари получават депутатите в Европейския парламент ТУК. А от линковете по-долу можете да придобиете представа за най-важните неща, свързани с институцията, в която България за първи път ще има пряко избрани представители...

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.