Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-06-2007

LIBERATION: "ПРОТЕСТИ СРЕЩУ АЕЦ “БЕЛЕНЕ”

"Hactivist News Service": АЕЦ "Белене" е "енергиен динозавър"!

Днес във френския вестник "Либерасион" е публикувана статия, в която се казва, че екологичните организации "Грийнпийс" и "Приятели на земята" протестират срещу избора на френската банка BNP-Paribas да финансира проекта за строеж на АЕЦ "Белене" в България.

Според еколозите, цитирани от друго френскоезично издание - Hactivist News Service - руският проект е остарял и опасен, а новата АЕЦ ще бъде построена в сеизмична зона. "Либерасион" подчертава, че проектът е бил отхвърлен за финансиране от 12 банки, сред които най-крупните в света.

"BNP-Paribas" изглежда единствена се е присламчила към този енергиен динозавър, в разрез с интересите на околната среда и на гражданското общество; банката трябва незабавно да загърби този проект - категорични са от "Грийнпийс" и "Приятели на земята", както пише "Hactivist News Service".

Изданието припомня, че строежът на АЕЦ "Белене" започва през 80-е години, но е стопиран през 90-е "заради съмнения за икономическата целесъобразност" на проекта.

BNP-Paribas "рискува съвсем скоро" да финансира първата фаза от изграждането на централата с 250 милиона евро.

Себастиен Годино от "Приятели на земята" е цитиран да казва, че според неговата организация френската банка е най-свързана с проекта финансова институция. "Проект като този за Белене би бил забравен от властите във Франция или Германия заради липсата на сигурност, но явно BNP-Paribas" приема това като на шега", казва екологът.

Сайтът "Hactivist News Service" отбелязва, че цената на проекта е "космическа" - 4 милиарда евро за 2 реактора; също така, че само на 12 км. от мястото, където ще се строи АЕЦ "Белене", през 1977 г. е имало голямо земетресение, вследствие на което е имало 200 жертви. Консултативната процедура по проекта е в нарушение на Конвенцията Espoo в съседните страни, пише още френското издание и допълва, че оценката за въздействието върху околната среда е била "силно манипулирана". "Либерасион" пише, че ОВОС се обжалва пред Административния съд в София. Казусът се гледа в съда заради жалба, че от теренните проучвания са били изключени тежки инциденти, терористични атентати и ядрени аварии. "България до ден днешен няма никакъв план за управление на радиоактивни аварии", пише "Hactivist News Service".

Фредерик Марийе от "Гийнпийс" е цитиран да казва - "Този проект е не само опасен, но чрез него се отклоняват средства за други, много по-ефикасни проекти, които се препоръчват от международните институции за управление на енергийните потребности на България - като например енергийната ефективност."

В заключението на статията се казва, че като участва в един толкова опасен проект, BNP-Paribas се представя като една "безотговорна" банка, готова да финансира "предателски" спрямо околната среда проект. Екологичните организации "Грийнпийс" и "Приятели на земята" отправят нов апел към банката да се оттегли от проекта "Белене" и призовават гражданите да се присъединят към апела чрез петиция, отворена в интернет.

"Либерасион" отбелязва, че "Приятели на земята" и "Грийнпийс" предвиждат да проведат днес протести във Франция и в 13 други европейски държави срещу това, че банката се готви да финансира "спорен проект" - а именно, строежа на АЕЦ "Белене".

Оригиналната статия в "Либерасион" вижте тук, във френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

"Либерасион" припомня, че НЕК е открила обществена поръчка за финансиране от 250 милиона евро и поръчката бе спечелена от френската "BNP-Paribas". Според НЕК с тези пари ще се финансира началото на строежа на централата през септември.

В "Либерасион" е цитиран шефът на отдел "Комуникации" на банката Антоан Сир, който казва: "Нямаме нищо против атомната електроенергия - щом се убедим, че изискванията за сигурност са спазени. В случая с "Белене" обаче ние участваме единствено във финансирането на първоначалните проучвания, за да бъде решено дали централата ще се строи или не. Ако отговорът е положителен, ще бъде обявен нов търг." 

Антоан Сир допълва: "По причини, известни само на НЕК, българската компания прокара тази кредитна линия като предварително финансиране, но това не е вярно. Впрочем ние се оплакахме пред тях за това."

"Либерасион" обобщава, че BNP-Paribas признава само една грешка - че не са поканили достатъчно рано неправителствените организации.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.