Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2007

ЕВРОПА НЯМА ПОВЕЧЕ ЛОСТОВЕ, С КОИТО ДА НИ КАРА ДА СЕ РЕФОРМИРАМЕ, ПРЕДУПРЕЖДАВА "ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС"

Провалите на българското правителство, които ще се отразят в юнския доклад на Комисията, минират европейското бъдеще на целия регион и ще забавят дори Хърватия, заключава коментар в авторитетното световно издание.

"Когато България и Румъния се присъединиха към ЕС, те изгубиха най-мощният стимул за реформи", пишат Джордж Паркър, Керин Хоуп и Кристофър Кондън в коментар под заглавие "Блудните синове на Европа", поместен днес във вестник Financial Times.

Целият материал е преведен на български език в електронното издание Kafene.net. Оригиналната публикация можете да видите на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Портал ЕВРОПА цитира за вас някои от изводите в доклада на базата на публикацията в Kafene.net.

Брюксел се опитва да се противопостави на корупцията в двете нови страни, но "Европа откри, че няма повече лостове, които да накарат новите страни да се реформират, освен празни заплахи". Авторите посочват, че "Когато ЕС даде на България и съседна Румъния своето одобрение да се присъединят на 1 януари, той се лиши от възможно най-силния стимул за политически и съдебни реформи в тези страни: предложението за членство."

"Опитът от последните две разширявания може да разпали опозицията срещу по-нататъшното разрастване в опасния заден двор на Европа, където са Сърбия, Босна, Македония, Албания, Черна гора и независимо Косово" - констатира Financial Times.

Цитиран е Рон Асмус от Германския фонд "Маршъл" в Брюксел, който казва: "Съществува опасност от избухване на насилие и нестабилност в Косово и несигурност около политическото бъдеще на Сърбия, ако добавите към това проблемите в Румъния и България, нетният ефект е възникването на все повече въпроси за бъдещето на процеса на разширяване."

Коментарът във Financial Times отбелязва, че за еврокомисаря по разширяването Оли Рен "да се вкарат Сърбия и Косово в европейското семейство" е стратегически приоритет. Ако България и Румъния не се реформират ефективно, това със сигурност ще забави графика за членство, като се започне с Хърватия - отбелязват авторите на коментара: "Страните вече няма да получават зелена светлина за членство само срещу обещания, че по-късно ще извършат реформи."

В навечерието на юнския доклад на ЕК за нашия напредък, продължава изданието, "Приемането на България и Румъния се разглежда от някои хора в Брюксел като урок за това, как да не бъде разширяван ЕС. Поради политическото желание да се осъществи "големият взрив" в разширяването в Централна и Източна Европа, двете страни получиха гаранции, че могат да се присъединят през 2007 или най-късно през 2008, дори ако не са напълно готови. В бъдеще, нито една страна-кандидат няма да получи подобен празен чек, според служители близки до г-н Рен."

Този коментар във Financial Times бе предшестван днес от друга статия в същия вестник, за която която Портал ЕВРОПА писа сутринта - в нея журналистът Джордж Паркър предвижда, че ако двете страни продължат да се провалят в прочистването на политическите и съдебните си системи, това може да се отрази негативно на желанието на ЕС да продължи да разширява границите си на Балканите. Паркър цитира високопоставени източници в Брюксел, според които, въпреки че окончателното решение за клаузите още не е взето, на България и на Румъния ще бъде казано да ускорят реформите, а „санкциите ще бъдат запазени като резерва".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.