Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-06-2007

МЕЖДУНАРОДНИ КОМЕНТАРИ ЗА ДОКЛАДА НА ЕК

Редица чуждестранни издания се спират на критиките на ЕК спрямо реформите в новоприетите страни-членки.

Вестник „Индипендънт" посочва, че докладът отправя критики за „тревожни нива на беззаконие и показни убийства, криминални мафии и корупция", като същевременно двете страни избягват преките санкции. „Индипендънт" пише, че президентът Георги Първанов е казал по БНР, цитиран от „Ройтерс", че - „... ние вече сме член на ЕС, член, който стриктно и коректно изпълнява ангажименсите си. Аз се надявам, че Брюксел ще разгледа това наше поведение по един по-отговорен начин." Вестникът цитира също шефът на „Трансперънси интернешънъл" в Румъния Виктор Алистър, според когото оценката на ЕС е по-позитивна, отколкото е реалността. По данни на „Трансперънси" Румъния била най-корумпираната страна в ЕС, подчертава „Индипендънт". А България пък била на първо място в ЕС по брой показни убийства - между 2000 и 2006 г. са регистрирани над 150 убийства, свързани с организираната престъпност.

Радио „Свободна Европа" отбелязва, че България и Румъния са получили „някои тежки критики от ЕК" вчера. Въпреки че комисар Франко Фратини е казал, че и двете страни проявяват „добра воля и решителност", в доклада има много обвинения и за България, и за Румъния. ЕК предупреди, че е твърде рано да се вземе решение за евентуални санкции, рано е също да се премахне опасността от тяхното налагане, допълва РСЕ. Радото пише, че Румъния и България „имат още един шанс да впечатлят - или да разочароват - ЕС, и това ще е по-късно тази година, когато ЕК ще изготви нов доклад за способността на двете държави да управляват и усвояват европари по регионалната политика, както и земеделските субсидии. Според европейски представители, цитирани от „Свободна Европа", ако нещата не се подобрят дотогава, те биха могли „да удържат част от парите".

Радио „Гласът на Америка" допълва в своята дописка по темата, че ако София и Букурещ не изпълнят т.нар. benchmarks до следващия доклад на ЕК за правосъдието и вътрешните работи догодина, това би довело до санкции. Радиото посочва, че основната отчетена слабост на България е невъзможността й да се бори с престъпността.

Вестник „Таймс" помества в днешния си брой обширна статия по темата за доклада под заглавие „ЕС гълчи България и Румъния заради корупцията". Под статията е поместено мнение на британецът Пат Торнтън, който изглежда живее във Велико Търново, според когото хората в България малко се интересуват от факта, че „гангстерите" се избират едни други, и че българите се чувстват по-сигурни в София, отколкото мнозина британци - в Лондон. Читателят на „Таймс" посочва, че макар и ЕК и британската преса да са притеснени от неразкритите мафиотски убийство, то „обикновеният българин не се интересува от това"...

Френският „Нувел обсерватьор" извежда: „Румъния и България - притиснати от ЕС да напреднат в борбата срещу корупцията". Вестникът пише, че двете страни са се разминали със санкции, но не са се разминали с критиките на Брюксел за недостатъчни усилия срещу корупцията и организираната престъпност. В отделна публикация, посветена на доклада, „Нувел обсерватьор" пише, че двете страни трябва на всеки шест месеца да отчитат постигнатото в съдебните реформи и борбата срещу корупцията. И ако няма напредък, „рискуват спиране на европейската икономическа помощ", както се изразява вестникът.

„Румъния и България - посочени с пръст от Брюксел", е заглавието във френския „Льо Поан". Фактът, че напредъкът на двете страни се оценява като твърде скромен, може да забави даването на европейски средства за тях, в частност за земеделието и за регионалното развитие, цитира вестникът европейски представители.

Швейцарският „Льо Тан" отбелязва, че въпреки слуховете за задействане на клаузи, до това не се е стигнало. Изданието помества обширен материал, посветен на еврокомисар Меглена Кунева, която според „Льо Тан" е „приветствала суровия доклад", но имало според Кунева по-важни неща от „измеримите реформи": „Влизането в ЕС е мотор на промени - икономически, социални, интелектуални." В заглавие е изведено „ЕС ще продължи да променя България".

Германският „Виртшафтсвохе" пише, че основната критика към Румъния се отнася до слабости в правосъдната реформа, а тази към България - за слаба борба срещу престъпността. Изданието отбелязва, че румънският министър-председател Калин Попеску-Търичану е приветствал доклада като обективен, честен и справедлив. „Подобна беше оценката и на българския министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова", посочва вестникът и цитира също реакцията на президента Първанов, отбелязвайки, че премиерът Станишев не е коментирал темата. „Виртшафтсвохе" пише, че евентуалното орязване на парите от еврофондовете би било „новост" в практиката на Европейския съюз.

Австрийският „Винер цайтунг" също се спира на думите на комисар Франко Фратини и на залозите, свързани с реформите в България и Румъния. Двете страни са в ЕС вече половин година, но все още не са въвели основните европейски стандарти в правосъдието, отбелязва в увода си изданието.

Друг австрийски вестник - „Дер Щандарт", пише, че Европейският парламент критикува позитивните аспекти от доклада на Комисията. Версия на доклада, в която тонът е бил доста по-суров, е циркулирала сред евродепутатите още от понеделник. Комисар Франко Фратини обаче обяснил на пресконференцията на Комисията, че е право на ЕК „да превръща техническите доклади в политически". „Дер Щандарт" цитира члена на външната комисия на Европейския парламент Елмар Брок, според когото макар че ЕК е констатирала „ясни недостатъци в правосъдието" и в борбата срещу престъпността, тя не е упражнила „логичните последствия" от тези констатации. Елмар Брок се учудва защо не са активирани предпазните клаузи. Според него този факт подкопава усилията за реформи - спира ги - в двете новоприети държави.

Според електронното издание EUOBSERVER Елмар Брок е казал също, че ЕК е пропуснала шанса да направи символичен знак - налагайки клаузи. EUOBSERVER отбелязва, че еврокомисарите са се разделили на два „лагера" - едните привърженици на по-мекия, другите - на по-твърдия тон спрямо „успехите" на София и Букурещ. В първия лагер според изданието са българският и румънският комисар - Кунева и Орбан, самият Фратини, както и Оли Рен, Чарли МакКрийви и Ян Фигел.

Вестник „Ди пресе" отбелязва позитивните неща, които Фратини е казал за България и Румъния. „Те обаче със сигурност не са били изречени от неговите уста с лекота", коментира изданието, посочвайки слабостите в реформите в новоприетите страни. „Румъния се справя по-добре", извежда вестникът в подзаглавие и пояснява, че като цяло България „създава на Фратини повече ядове", отколкото Румъния. Причината - няма осъдени за поръчковите убийства. В статията се споменава, че докладът е бил „омекотен" преди да бъде гласуван от комисарите. Вестникът пише, че вероятно през юли „25-е колеги на България и Румъния ще дискутират евентуалните санкции" и се очаквали „разгорещени дебати" по темата. В статията се описват предпазните клаузи и се предупреждава за опасността двете страни да изгубят част от предвидените за тях европари.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.