Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-06-2007

БЪЛГАРСКИТЕ ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА – ПАК В БРИТАНСКАТА ПРЕСА

„Таймс": ЕК не наложи клаузи, за да не се предизвика политическа нестабилност! Предпазна клауза за правосъдие е безсмислена, предвид "незначителната роля, която съдът играе в българското общество".

Вестник „Таймс" помества днес обширна статия за поръчковото убийство на Йорданка Запрянова, застреляна преди да даде показания в съда срещу един от бившите сподвижници на своя син - който също е убит гангстер, както се изразява британското издание.

Убийството на Запрянова шокира полицията и показва „планината, която България има да изкачи в преборването на мафията и прочистването на съдебната си система от корупция", заключава „Таймс". Вестникът посочва, че данните за местонахождението на свидетелката са изтекли към престъпния свят, което е белег за увеличаващата се корумпираност, „въпреки обещанията на България, дадени при нейното присъединяване, че ще изчисти полицията и разследващите си институции".

„Таймс" цитира частите от доклада на ЕК, отнасящи се до поръчковите убийства у нас и припомня за още подобни случаи, сред които убийството на Димитър Янков - председател на общинския съвет в Несебър и хотелиерски предприемач в Слънчев бряг - „популярно сред британските туристи и инвеститори място", подчертава вестник „Таймс".

Тарторите на мафията остават недосегаеми, а тези, които са в състояние да ги тикнат зад решетките, са изложени на най-голям риск. Сред жертвите са трима президенти на футболен клуб „Локомотив Пловдив" - пише вестникът и припомня случаите с Александър Тасев, Георги Илиев и Николай Попов.

Говорейки за европейските реакции по темата за неовладяната българска престъпност, „Таймс" посочва, че някои евродепутати смятат, че България и Румъния са приети преждевременно в ЕС - „преди да са сложили собствените си къщи в ред". Като пример се посочва съпредседателят на Групата на Зелените Даниел Кон-Бендит.

Вестник „Таймс" пише, че възможността за последваща политическа нестабилност е принудила Комисията да се въздържи от налагане на предпазни клаузи за България и за Румъния. Изданието пише още: „Проблемът на ЕК е че в София и Букурещ истински големите корупционни скандали са свързани с партийни политически дрязги, които могат да заплашат стабилността на правителствата."

В отделен коментар по темата „Таймс" пише: „Мълчанието относно корупцията и убийствата не помага на никого". Колко убийства на български политици трябват, че Европейската комисия да напише истински критичен доклад? Вчерашната „констатация за напредъка" на България и Румъния - която разкрива колко малко прогрес е осъществен по корупцията и престъпността - е забележителен с умишлената мекота на ЕК - пише изданието. „Таймс" коментира изказванията на еврокомисар Франко Фратини като учудващи предвид многото престъпления в двете страни - най-вече в България. Според коментатора ЕК не може да направи кой знае какво, предвид факта, че България и Румъния вече са приети в ЕС. Заплахата от ограничаване на европейско финансиране единствено би забавила реформите, а непризнаването на съдебните решения на български съдилища в ЕС е „беззъба" мярка, предвид „незначителната роля, която българският съд играе в България". 

И други чуждестранни медии пишат днес за България, Румъния и техните проблеми. Обобщението вижте ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.