Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2007

ОЩЕ КОМЕНТАРИ ЗА ЕВРОДОКЛАДА

Портал ЕВРОПА ви предлага извадки от два коментара, публикувани в днешните броеве на вестниците "Дневник" и "Монитор":

"Евродоклад и евроразочарования" от Петя ВЛАДИМИРОВА, вестник ДНЕВНИК: "Ако надеждата, че Брюксел ще принуди нашите власти да свършат "каквото трябва", е била по принцип погрешна, то замазването на българските провали в оценките на еврокомисарите катализира нови разочарования и дори поражда подозрения, че едва ли не със съвместните усилия на София и Брюксел се създава ново статукво, в което ще царува досегашната безперспективност по отношение на досегашните престъпления и наказания, разбирай ограбването на държавата и санкционирането му. Визитна картичка на първия доклад на Европейската комисия след присъединяването на България стана не някоя крилата фраза в него, а фактът, че за два дни се появиха два документа. И че в окончателния вариант отпаднаха по-острите забележки към българските власти за напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред. Досега общественото мнение атакуваше властта за липсата на ефективно правосъдие с убеждението, че Евросъюзът има средства да принуди българските институции да се справят с престъпността и корупцията. След половин година членство в ЕС тази надежда залинява. Нещо по-лошо - смекчените изводи в доклада на ЕК подхранват у масовия българин подозрението, че еврокомисарите и българските институции (наблюдатели и наблюдавани) едва ли не са си разписали по взаимно съгласие графиците за години напред."

"От евроскептицизъм към евродепресия" от вестник МОНИТОР: "Като официален собственик на БТВ медийният магнат Рупърт Мърдок трябва да е отдавна на "ти" с положението в България. Нищо чудно тогава, че притежаваният от него най-стар и солиден британски вестник "Таймс" реагира и най-адекватно след излизането на евродоклада за напредъка на страната ни в отстояването на реда и законността. След твърдата си статия за "забележителната мекота" на редактираните от комисаря Франко Фратини оценки, "Таймс" спокойно може да тръгне на български език. Има всички шансове да се превърне в неподкупен и неумолим говорител на тукашното обществено мнение. Защото то е на път да се почувства предадено не само от собствената си политическа върхушка. Европейските политици дадоха всички признаци, че са заиграли по нейните шмекерски и неясни правила. А се клеха, че ще санкционират антикорупционния мързел на тукашните министри и магистрати най-сурово - с предпазни клаузи и глоби. Нелепо е еврокомисарят Франко Фратини да се оправдава за подслаждането на упреците спрямо България с аргумента, че "Еврокомисията не е учител, който пише оценки от 1 до 10". Щеше да е убедителен, ако сам не беше заприличал на сладникав ски учител след слънцето, чистия въздух и услужливата министерско-манекенска компания в Боровец през март. Където бе отведен да релаксира след като инспектира работата на министър Петков и гл. прокурор Велчев."

Илюстрация: Интернет (скиор на пурнупочервен фон, бел.ред.)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.