Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2007

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПИТА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ С АНКЕТА ДАЛИ ЕВРОКОМИСИЯТА Е ОБЕКТИВНА В ДОКЛАДА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ

Читателите на електронното издание Портал ЕВРОПА са призовани да коментират преценките на ЕК по всеки от индикативните показатели /benchmarks/, върху които се базира наблюдението на Брюксел.

След оповестяването на първия доклад на ЕК, откакто сме член на ЕС, в общественото пространство на България и на страните-членки се появиха съмнения в обективността на Европейската комисия заради преценките й за реалния напредък на България по отношение на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и престъпността. Самият ресорен еврокомисар Франко Фратини поясни, че изводите на експертите са едно, а докладът на Комисията, която е политически орган - друго.

Известно е, че реформите трябва да се правят заради българските граждани, а не "заради Брюксел". По този повод Портал ЕВРОПА реши да се допита до своите читатели и да провери дали те имат същата степен на критичност (или на толерантност) към правителството.

Нашият екип разработи анкета, в която представяме всеки benchmark, всяка констатация на ЕК по отделните benchmarks, както и три възможни отговора за читателите - те могат да изразят мнение дали всяка от европейските оценки е обективна, твърде сурова или твърде мека.

Последният въпрос в нашата анкета е - дали трябваше да бъде наложена предпазна клауза и дали следва Брюксел да ограничи европарите за страната ни заради неефективността на правителството.

Портал ЕВРОПА призовава своите читатели и приятели да участват в нашето допитване. След приключването на анкетата очаквайте анализ на резултатите.

Припомняме, че миналата година читателите на Портал ЕВРОПА определиха в сходна анкета, че мониторинговият доклад на Оли Рен (м. май 2006 г.) е твърде мек към България. Читателите ни се оказаха тогава по-критични от отговарящия за нас еврокомисар по разширяването. Те посочиха други "червени области", различни от тези, на които ЕК беше наблегнала в своя мониторингов доклад. Днес, година по-късно, се оказва, че читателите на Портал ЕВРОПА са били прави в прогнозата си.

ЕТО ЧАСТ ОТ ИЗВОДИТЕ СЛЕД АНКЕТАТА ПО ПОВОД ДОКЛАДА НА ОЛИ РЕН ОТ 16 МАЙ 2006 Г.:

Според читателите на Портал ЕВРОПА, области като борба срещу измамите и корупцията, полицейското сътрудничество и борбата срещу организираната престъпност са по-малко тревожни, отколкото области като тромавото правораздаване, обществените поръчки, въздушен транспорт и акцизи.

Едва под 5% от читателите на Портал ЕВРОПА смятат, че България преследва ефективно корупцията на високо ниво и че се прави необходимото, държавната служба да е по-устойчива на корупция.

Едва 6% от читателите на Портал ЕВРОПА смятат, че България успешно отстранява тромавостта от съдебните процедури, и че съдебната система реално се е променила.

Мерките за изпирането на пари категорично се възприемат като недостатъчни - 92% от анкетираните смятат, че или не изпълняваме, или недостатъчно изпълняваме препоръките в тази област. Почти същият е делът на смятащите това по отношение на фалшифицирането, интелектуалната собственост и ефективността на институциите за противодействие на тези явления.

Сфери като приватизацията, гъвкавостта на пазара на труда, реформата в образователната система, взаимното признаване на професионалната квалификация и опростяването на регистрацията на бизнеса се възприемат от мнозинството читатели на Портал ЕВРОПА като сфери, в които се полагат усилия, макар и недостатъчни. Същото е общото мнение на читателите ни за застрахователния пазар и пенсионните фондове, автомобилното застраховане и защитата на личните данни.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.