Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
06-07-2007

ГРАЖДАНСКИ ДЕБАТ ЗА ДОКЛАДА НА ЕК - ОБОБЩЕНИЕ

Граждански дебат на тема "Докладът на ЕК за България - отвъд политическите измерения" се проведе днес под егидата на Transparency International - България, Българо-белгийска асоциация "Best2B" и Европейският институт.

По информация на електронното издание actualno.com, основна тема на обсъждането бяха предизвикателствата пред България като член на ЕС, свързани с реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, както и икономическите аспекти на процеса на европейска интеграция. Целта на дебата - допълва actualno.com - е да бъде изразена позицията на гражданското общество относно публикувания доклад и да бъде формулирана визия за необходимите действия, които страната ни следва да предприеме в отговор на отправените препоръки.

В дискусията участваха Майкъл Хъмфрис, ръководител на Представителството на Европейската комисия за България, доц. Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания, Юлиана Николова, директор на Европейския институт, Димитър Кюмюрджиев, зам.-председател на УС на Transparency International - България, проф. Кръстьо Петков, председател на Българо-белгийска асоциация "Best2B", д-р Иво Костов, Discover - България, доц. Боян Дуранкев, член на борда на Българската асоциация по маркетинг и доц. Веселин Минчев от Икономическия институт към БАН.

Участие в дискусията взеха и експерти, представители на държавни институции и неправителствени организации, академичната общност и медиите, пише още actualno.com.

* ВСИЧКО ЗА ДОКЛАДА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ВИЖТЕ ТУК - В ОБОБЩЕНИЕ НА ТОП-ПУБЛИКАЦИИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА ПО ТЕМАТА.

* БЕШЕ ЛИ ОБЕКТИВНА ЕВРОКОМИСИЯТА? ДУМАТА ИМАТ ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА! ВИЖТЕ АНКЕТАТА ТУК.

 


КАКВО БЕ КАЗАНО НА ДИСКУСИЯТА - по агенция "Фокус":

Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на Управителния съвет на "Transparency International": Когато миналата година обявихме индекса за възприятието на корупцията в България, съобщихме, че България е загубила 4 години в борбата с корупцията. Боя се, че тази година ще отчетем, че сме загубили и още една. В страната няма воля за борба с корупцията. По данни на Министерството на правосъдието за миналата година за осъдените лица за подкуп и за престъпления по служба са повдигнати обвинения към 107 лица, от които 16 са оправдани. 88 от осъдените са получили присъда лишаване от свобода, но 38 от тях са с условни присъди. От останалите 50 души пък 12 са ефективно осъдени на лишаване от свобода до 3 години. Тази статистика говори за липса на желания за борба с корупцията. Друг извод, който може да се направи от посочените данни е, че съдилищата действат прекалено либерално. Липсата на влезли в сила присъди на знакови фигури дава повод да се говори за т.нар. политически чадър над тях. Важно е да се докаже, че всеки може да бъде осъден и че няма политически чадъри.

Майкъл Хъмфрис, ръководител на представителството на Европейската комисия (ЕК) за България: Оставките по високите етажи на властта са добър знак в борбата с корупцията, но все пак не се прави достатъчно в тази насока. Прави се много и в борбата с корупцията по по-ниските етажи, но и там все още има какво още да се желае. Борбата с организираната престъпност не е достатъчна. Няма влезли в сила присъди. Хъмфрис обясни, че когато е говорил с представители на Министерството на вътрешните работи или с прокуратурата, се е твърдяло, че проблемът с липсата на влезли в сила присъди се крие в съдилищата. Хъмфрис обаче бе категоричен, че не само съдът и правосъдието носят вина затова - според него отговорност носи както правителството, така и гражданското общество. Една от сферите, която е обект на интерес от страна на ЕК, е и тази на обществените поръчки. Майкъл Хъмфрис подчерта, че трябва да се даде отговор на това има ли корупция в тази сфера и да се създадат нива на отговорност и налагане на контрол при възлагането на обществените поръчки. Според представителя на ЕК у нас - Европейският съюз е особено разтревожен от това, което се случва в България в областта на здравеопазването. Хъмфрис бе категоричен, че страната ни вече като членка на ЕК трябва да бъде третирана именно като такава и не трябва да й се казва какво да прави или да не прави.

Доц. Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания: Всички реформи, които са направени в България в последните 17 години, бяха осъществени под натиска, че трябва да го направим, за да станем членове на НАТО и Европейския съюз и не се осъзна, че всъщност го правим за себе си. Доц. Минчев посочи още, че след реализирането на поставените цели се оказало, че и мотивът за провеждането на реформите е отпаднал. Той определи политическия елит в България като незрял и безпомощен да предвиди дневния ред на реформите и на обществото напред. "Мощни сили зад кулисите се опитват да редуцират зависимостта на политиците от гражданите. Този посткомунистически елит зад кулисите тегли конците в България", заяви доц. Минчев. Той бе категоричен, че докато не бъде притиснат до стената този посткомунистически елит, реформите в страната ни няма да бъдат извършени.

Доц. Боян Дуранкев, УНСС, член на борда на Българската асоциация по маркетинг: След 15 години България ще се доближи до развитието на страните от Европейския съюз от 2006 година. По данни на проведено през месец март проучване над 2/3 от българските бизнес организации и управляват лошо. Над 2/3 от българския бизнес се захранва от корупционни практики, показва още докладът. Ако оценката на Еврокомисията е "лошо управление", то оценката на повечето българи е "корумпирано управление чрез организирана престъпност".

Проф. Кръстьо Петков, председател на Българо-белгийската асоциация "Best2B": Корупцията се премести от централната власт към общините. Корупцията е разположена във ведомствата по тяхната вертикала и затова не трябва да се говори само за корупция по високите етажи на властта. Ако действително в основата на корупцията е икономиката, то трябва да се запитаме дали има нещо позитивно в нея през последните години. Единственото положително нещо в икономиката е въвеждането на валутния борд, който дисциплинира българските икономически агенти. Ако и следващите доклади бъдат подобни на този, то едва ли ще бъдат полезни както за правителството, така и за обществото.

МЕЖДУВРЕМЕННО
: Софийската градска прокуратура внесе в Софийския районен съд първия обвинителен акт срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров. Той е обвинен за това, че от 2000 г. до задържането му на 4 юли 2006 г. не е декларирал пред БНБ преводи на валута по негови сметки в Австрия. Предстои съдът да прецени дали делото да започне през есента или да го върне на прокуратурата, ако в него бъдат открити процесуални нарушения. Делото за източването на "Топлофикация - София", което се превърна и в епицентър на корупционния мегаскандал "Овчаров - Александров", е под засиленото внимание на Европейската комисия, отбелязва МЕДИАПУЛ.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.